“HAYATINA DOKUNABİLDİĞİM HER BİREYİN BAŞARISI İLE GURURLANIYORUM”

“Ulaşabildiğim ve doğru bilgiyle hayatına dokunabildiğim her birey kendi hikâyesinde başarıları ile beni gururlandırıyor.”

Röportaj 26.01.2023 00:48:54 0
“HAYATINA DOKUNABİLDİĞİM HER BİREYİN BAŞARISI İLE GURURLANIYORUM”

Röportaj: Avukat  Gül EYÖVGE



Merhabalar, Değerli Okurlar!
 
Teknolojini birçok sektörü derinden etkilediği, dönüştürdüğü su götürmez bir gerçek ancak özellikle belirtmek gerekir ki teknoloji kavramının toplumsal terminolojide getirdiği en büyük yenilik, girişimci kavramı ve teknoloji girişimleri. Fikri olan ancak bunun için nasıl bir yol haritası izlemesi gerektiğini bilmeyen, kafa karışıklığı yaşayan herkes için Yeterly kurucularından girişimci, sosyal etki yaratmayı kafasına koymuş Mühendis Muratcan Çiçek ile harika bir röportaj hazırladık. Bu sefer ben sustum ve sizin için Çiçek konuştu. Eminim ki bu röportajı okuduktan sonra harekete geçme gücünü kendinizde bulacak, üretmenin ve sektöre, topluma kümülatif bir değer katmanın, sosyal farkındalığın ne denli önemli olduğunu bir kez daha hatırlamış olacaksınız. Çiçek “Mühendisler teknolojik yetkinliklerine göre değil, hangi problemleri çözebildiklerine göre değer görür.” diyerek başarılı öğrencileri doğru bölümlere yönlendirmek, fiziksel engelli bir bireyin özel bir yazılımla bilgisayar kullanmasını sağlamak amacıyla yola çıkıyor ve harika başarılara imza atıyor. Ben sordum, Çiçek sizin için cevapladı. Keyifli okumalar diliyorum.
 
Öncelikle kendinizden bahseder misiniz?
 
Profesyonel hayata 2014 yılında başlayıp 2017 yılına kadar da GittiGidiyor ve Turkcell gibi Türkiye’nin önemli şirketlerinde Ar-Ge çalışmalarına katıldım. Özyeğin Üniversitesi bilgisayar mühendisliği bölümünü 2017 yılında birincilikle bitirdikten sonra Google’dan burs alarak Amerika’da eğitime başladım. Turkcell’in Business Intelligence ekibinde de bulundum. Bir sonraki yıl “University of California, Santa Cruz” rektörlük bursu ile bilgisayar mühendisliğinde doktora programına katıldım. Bu sayede Silikon Vadisi’ndeki bir üniversitede Artificial Intelligence ve Assistive Technology üzerine çalışma imkânı buldum.

Sizin için başarı ne anlam ediyor?
 
Başarı, başka insanların önündeki engelleri bilgi ile ortadan kaldırmaktır. Örneğin başarılı öğrencileri doğru bölümlere yönlendirmek, fiziksel engelli bir bireyin özel bir yazılımla bilgisayar kullanmasını sağlamak, görme engelli bir bireye elektronik bir cihazla renkleri nasıl ayırabileceğini öğretmek benim için birer başarıdır. Ulaşabildiğim ve doğru bilgiyle hayatına dokunabildiğim her birey kendi hikâyesinde başarıları ile beni gururlandırıyor.


Yeterly nedir?
 
Yeterly herkese açık bir on-line platform. Bu platform üzerinden insanlar günlük hayatta kullandıkları araçları ve yaptıklarını paylaşacak. Engelli bir birey, günlük hayatında kullandığı herhangi bir aracı veya kendine özgü bir yöntemi bu platformda paylaşacak. Böylece diğer insanlar, bu durumu gözlemleyip bu durumdan ilham alıp kendi hayatlarına uygulayacak. Örneğin engelli bir birey dirseği ile bilgisayar kullanıyorsa diğer bireyler ilham alıp bu durumu kendi hayatına uyarlayabilir. Bunun yanı sıra, platform üzerinde vakit geçiren engelli bireyler, engelli bireyler için geliştirilebilecek teknolojiler için kaynak yaratacak. Bu platformda her alanda bilgi, yetenek ve beceriler paylaşılacak. Örneğin görme engelli bir birey, nasıl kazak örebildiğini, ampute bir birey ise nasıl basket oynayabileceğini paylaşacak. İnsanlar paylaştıklarıyla aslında engelli değil, her alanda yeterli olduğunu gösterecek. Platformda ayrıca engelli bireyler için geliştirilmiş teknolojik ürünlerin tanıtımı yine engelli bireyler tarafından yapılarak bu ürünlerin daha fazla bireye fayda sağlaması amaçlanacak. Üstelik Yeterly, engelli kullanıcıların yanı sıra, her kesimden kullanıcıyı bir araya getirecek çünkü herkesin platform üzerinde kendilerine özgü bilgileri, hünerleri paylaşması mümkün olacak.
Bunun yanı sıra, Yeterly şirketi yapay zekâ danışmanlığı da veriyor olacak. Biz 5-6 yıldır aynı ekiple daha önce Ebay’e Google’a ve GittiGidiyor’a yapay zekâ konusunda destek olduk ve Türkiye’ye bu tecrübelerimizle geldik.
 
Yeterly’i kurmadan önce çıkış noktanız ne oldu?
 
Yeterly ekibi 2020 kasım ayında bir araya geldi. Amerika’da aldığımız eğitimle “Ülkemize nasıl katkı sağlayabiliriz ve nasıl etki oluşturabiliriz?” diye sorduk. Bu noktada, on-line bir platform kurmaya karar verdik.
 
Yeterly’de bir gününüz nasıl geçiyor?
 
Mevcut şartlarda ekip olarak evden çalıştığımız için çoğunlukla bilgisayar başında geçiyor. Sabah ilk o günkü iş planımı düzenliyorum. Devamındaki dört saat boyunca platformun geliştirilmesi için kesintisiz kod yazıyorum. Sonrasında günlük e-postalarımı düzenliyorum. Neredeyse her gün farklı bir özel gereksinimli bir birey veya ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla on-line görüşmelerde bir araya geliyoruz. Onları Yeterly olarak dinliyor ve birlikte çözüm önerileri geliştirmeye çalışıyoruz. Akşamları ise girişimcilik ve liderlik ile ilgili kursları ile kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Hafta sonlarını ise annemle vakit geçirmeye ayırıyorum.


Hayalleriniz, hedefleriniz ve planlarınızdan bahseder misiniz?
 
Doğru bilgi, yöntem veya teknolojinin kendisine henüz ulaşamadığı, hayatı eksik yaşayan yüz binlerce insan olduğunu düşünüyorum. Örneğin son model bir cep telefonu alma imkânı olan ancak fiziksel engeli nedeniyle ellerini kullanmak güçlük çeken bir birey düşünelim. Eğer birisi ona telefon içerisindeki özel ayarlardan bahsetmediği sürece kendisini bu telefonu kullanmak konusunda engelli hissedecektir. Aynı şekilde imkânları çok kısıtlı, işitme engeli olan bir kardeşimizi düşünelim. Modeli oldukça düşük bir telefonda var olan ücretsiz bir uygulama sayesinde aslında herhangi bir kişiyle iletişim kurabileceğinin farkında değilse kendisini ne kadar yalnız hissedeceğini düşünün. İşte benim hedefim, bu hayat değiştirecek bilgilerin dünya üzerindeki herkes için erişilebilir kılmaktır. 
 
Şirket kurmak ve girişimci olmak isteyenlere öneriniz nedir?
 
Kişisel olarak şirket kurmak veya girişimci olmak gibi bir isteğim neredeyse hiç olmadı. Kariyerimde geldiğim noktada, bireysel olarak istediğim şeyleri elde etmek için şirket kurmaya ihtiyacım da yoktu. Benim sadece tek başıma üstesinden gelemeyeceğim, kendimden büyük bir derdim vardı: Dünya üzerinde doğru bilgi, yöntem veya teknoloji kendisine henüz ulaşamadığı hayatı eksik yaşayan yüz binlerce insana ulaşma, hayatlarını tamamlama. Bunun için şirketi bir araç, girişimciliği de bir yöntem olarak görüyorum sadece. Herkesin de girişimciliği böyle görmesini öneriyorum.
 
Mühendis olmak isteyen gençlere tavsiyeniz nedir?
 
Üniversite okumak, o bölümdeki en sıkıcı dersleri bile geçecek kadar dinlemek, öğrenmek çok önemli. Mühendislik okuyan arkadaşlara da tavsiyem şu olabilir: Bugünün en çok kazandıran teknolojisini öğrenmekle yetinmeyin. Beş on yıl sonra en çok konuşulacak problemlere odaklanın. Mühendisler, teknolojik yetkinliklerine göre değil, hangi problemleri çözebildiğine göre değer görür.
 

Paraları Kendi Hesabına Aktardı: Alman Polisi Bu Dolandırıcı Kadını Her Yerde Arıyor

Hamburg Başkonsolosluğu’nda Modern Dokunuş: Yeni Hizmet Binası Göz Kamaştırdı

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Stoltenberg'i 'Büyük Haç' ile onurlandırdı

Almanya'da M çiçeğinin yeni varyantı Klad 1 ilk kez tespit edildi

Almanya Başbakanı Scholz: 'AB'nin aşırı kuralları Alman ekonomisinin en önemi sorunlarından biri'

Almanya ana hidrojen ağını onayladı

Hamburg'da Üniversitelerde Kadın-Erkek Eşitliği İçin Yasa Güncellemesi

Drogendealer festgenommen - Heroin, Cracksteine und Teleskopschlagstock beschlagnahmt

Amasyaspor Kayyumdan Zirveye: Zaferden Zafere Koşan Bir Başarı Hikayesi

Hamburg Meslek Okulu, Alman İşverenler Eğitim Ödülü'ne Layık Görüldü

Lübeck’te Gönüllülük Buluşması: “Ehrenamt” Konuşulacak

Bremen’de Meeresforschung Toplantısı: Başkan Bovenschulte'den Vurgulu Mesaj

Hamburg’da STADTRADELN 2024: 3 Milyon Kilometre Aşıldı!

Hamburg’da Kültürel Mirası Korumak İçin Acil Durum Birliği Kuruldu

Sol popülist lider Wagenknecht, Almanya'nın Ukrayna'ya füze göndermesine karşı

Polizeidirektion Lübeck Eine Stunde für mehr Sicherheit

Hamburg’da Grip Aşı Günleri: Açık Aşı Seansları Düzenleniyor

Allee Tiyatrosu, 2024 Barbara Kisseler Tiyatro Ödülü’nü Kazandı

Hamburg’da İklim Koruma İçin Halk Oylaması: Gelecek İçin Büyük Başarı

NRW'nin En İyi Genç Zanaatkârlarına Bakan Neubaur'dan Ödül

Çifte Vatandaşlık Paneline Münih'te Yoğun İlgi

St. Pauli, Dortmund Deplasmanında 2-1 Mağlup Oldu

Hamburg'da Türklere Özel Yeni Pasaport Dönemi Başladı

Hamburg'da Rehine Dükkânıyla Milyonluk Dolandırıcılık Skandalı

Almanya Başbakanı Scholz, sosyal medya hesabından Türkçe mesaj paylaştı

Almanya’da Bakım Sigortası Reformu İçin Federal Konsey’den Çağrı

Öffentlichkeitsfahndung: Täter wegen Diebstahls und EC-Karten-Betrugs gesucht

Almanya’da Bürokrasi Azaltılıyor: Ekonomiye 944 Milyon Euro Destek

Almanya’da İç Güvenlik ve Asyl Sistemi İçin Yeni Düzenleme Onaylandı

Bundesrat, Terörle Mücadele Yasasına Onay Vermedi

Yükleniyor

Paraları Kendi Hesabına Aktardı: Alman Polisi Bu Dolandırıcı Kadını Her Yerde Arıyor

Hamburg Başkonsolosluğu’nda Modern Dokunuş: Yeni Hizmet Binası Göz Kamaştırdı

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Stoltenberg'i 'Büyük Haç' ile onurlandırdı

Almanya'da M çiçeğinin yeni varyantı Klad 1 ilk kez tespit edildi

Almanya Başbakanı Scholz: 'AB'nin aşırı kuralları Alman ekonomisinin en önemi sorunlarından biri'

Almanya ana hidrojen ağını onayladı

  • Çarşamba 20.2 ° / 8.2 ° Güneşli
  • Perşembe 21.1 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.6 ° / 11.2 ° Güneşli