Tarih: 24.07.2020 22:15

“Mescit, gasilhane ve morg için 20 yıldan fazla mücadele verdim”

Facebook Twitter Linked-in

Türk vatandaşlarının yuğun olarak yaşadığı Hamburg’un Wilhelmsburg semtinde bulunan müslüman mezarlığına mescit, gasilhane ve morg yapıldı. 50 bin Müslüman’ın yararlanacağı 20 yıldır yapılması için uğraş verilen mescit, gasilhane ve morg 28 Temmuz Salı günü hizmete açılacak.

Politikacıların engeli süreci uzattı

Konu ile ilgili olarak gazetehamburg’a açıklamada bulunan Wilhelmsburg Camileri Fahri Temsilcisi Melih Dirik “Mescit, gasilhane ve morg için 20 yıldan fazla mücadele verdim, her seferinde bilhassa bazı milletvekilleri olmak üzere politikacıların engeline takıldım. Türk kökenli milletvekilleri de bu hususta başarılı olamadılar. Allah şimdi bize bir fırsat verdi.” dedi.
Yeni inşa edilen otobanın tesadüfen Müslüman Mezarlığının üzerinden geçmesi nedeniyle, DEGES’den Alman yetkililerinin cami hocalarıyla bir toplantı yapması üzerine konunun yeniden gündeme geldiğini ifade eden Dirik “Müslüman Mezarlığının yakın bir yere naklinde dinimizce bir sakınca olup olmadığını sordular. Hocalarımız zaruret halinde bir sakınca olmadığını söyledi. Ben, mezarlığın naklini bir şartla kabul edebileceğimizi; bu şartın da 20 yıldır inşasının engellenmiş olduğu mescidin, gasilhanenin ve morgun inşa edilip Müslümanların hizmetine sunulması olduğunu söyledim ve talep ettim.” diye konuştu.  

“Avrupa’da örnek olacak”

Dirik, almış olduğu bir duyuma göre Müslüman Mezarlığının naklini kabul etmemeleri durumunda, otobanın başka bir güzergâhtan geçirilmesi gerekeceğini, bununsa, Alman Hükümeti’ne 30 ile 50 milyon avro arasında bir maliyeti olacağı bilgisini aldığını paylaşarak “Teklifimi önce ciddiye almadılar. Daha sonraki toplantılarda ısrarımı sürdürüp, cami hocalarımız, yöneticiler, kiliseler ve Osman Kımıl kardeşimiz de beni destekleyince yaklaşık üç sene süren toplantılar neticesinde, kendilerine yaklaşık 1 Milyon avroya mal olan teklifimi kabul ettiler. Böylece, geçen sene 3 Mayıs’ta temeli atılan inşaatımız şu an bitme aşamasında.” şeklinde bilgi verdi.
Dirik inşaatın temel atma törenine iştirak eden ve bu hususta hiçbir katkıları olmayan bazı Türk kökenli milletvekillerinin bu başarıdan pay almak gibi tavırlar sergilediğini belirterek“Kendilerine gerekli cevabı verdim. Bu teklif benden geldi ve gerçekleşti. Bu gasilhaneden Hamburg’un güneyinde yaşayan yaklaşık 50 bin Müslüman yararlanacak ve bu proje Avrupa’da örnek olacak.” diyerek konuşmasını tamamladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —