Tarih: 17.05.2024 11:53

50 Yaşın Üzerindeki Her 4 Kişiden 1’i Hipertansiyon Hastası

Facebook Twitter Linked-in

Kan basıncı yüksekliği, özellikle kilolu kişilerde, fazla tuz tüketenlerde, egzersiz yapmayanlarda ve şeker hastalığı olanlarda daha sık görülüyor. Ailede hipertansiyon öyküsü, fazla kilo, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam, yaşın ilerlemesiyle birlikte hipertansiyon riskini artırıyor.

Bayındır Sağlık Grubu, 50 yaşının üzerindeki her 4 kişiden birinin hipertansiyon hastası olduğunu belirtiyor. Bayındır Söğütözü Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Diker, hipertansiyon hakkında önemli bilgiler verdi.

Hipertansiyonun Nedenleri ve Sonuçları

Prof. Dr. Erdem Diker, hipertansiyon hastalığının %90'ında genetik eğilim ve yaşın ilerlemesi dışında bilinen bir neden bulunmadığını, %10'luk küçük bir bölümde ise böbrek hastalıkları ve böbrek üstü bezi hastalıklarının hipertansiyon nedeni olabileceğini belirtti.

Kalp Krizi Riskini Artırıyor

Prof. Dr. Diker, hipertansiyonun ömrü kısalttığını ve kalp damar hastalıklarından dolayı ölüm riskini artırdığını söyledi. Hipertansiyonu olan kişilerde genellikle kalp krizi, beyin kanaması, inme veya kalp yetmezliği gibi ciddi sorunların ortaya çıktığını vurguladı. Ancak hipertansiyonun erken dönemde ve basit bir şekilde tanınabildiğini ve ilaçlarla kolaylıkla tedavi edilebildiğini ekledi. Kan basıncının istenen düzeyde tutulmasının, hipertansiyonun tüm olumsuz etkilerini ortadan kaldırdığını belirtti.

Hipertansiyon Tanısı ve Takip Değerleri

Hipertansiyon tanısı koyabilmek için 4-8 haftalık takipte büyük tansiyonun 14, küçük tansiyonun 9’un üzerinde seyretmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Diker, kan basıncını bu değerlerin altında tutacak tansiyon düşürücü ilaçların düzenli kullanılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca kilo vermek, tuz tüketimini azaltmak ve düzenli yürüyüş yapmanın tansiyon kontrolüne yardımcı olduğunu belirtti.

Renal Denervasyon İle Tedavi

Prof. Dr. Diker, hipertansiyonun bazı durumlarda ilaçla kontrol altına alınamadığını ve bu durumun "dirençli hipertansiyon" olarak adlandırıldığını söyledi. Düşürülemeyen tansiyon durumunda ilaca ek olarak başka tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Koroner anjiyografiye benzer bir yöntem olan 'renal denervasyon' işlemi ile dirençli hipertansiyonun kontrol altına alınabileceğini ve işlem sonrasında istenilen tansiyon değerlerine ulaşıldığını ekledi.

Bayındır Sağlık Grubu, hipertansiyonun ciddiye alınması gerektiğini vurgularken, erken tanı ve tedavinin hayat kurtarabileceğini hatırlattı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —