Tarih: 06.08.2024 13:30

AKİB, Temmuzda İhracatını Yüzde 17 Artırarak 1,32 Milyar Dolara Ulaştı

Facebook Twitter Linked-in

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), Temmuz ayında ihracatını yüzde 17 artırarak 1,32 milyar dolara ulaştı. AKİB Koordinatör Başkanı Fatih Doğan, bu başarılı performansı demir-çelik ve hayvansal gıda sektörlerindeki ivmelenme ile açıkladı. Mısır, Ukrayna, Yunanistan, Slovenya ve Birleşik Krallık gibi pazarlarda üç haneli büyüme oranlarına ulaştıklarını belirten Doğan, bu ülkelerdeki ihracat artışının AKİB'in küresel pazardaki etkinliğini pekiştirdiğini vurguladı.

Temmuz ayında Türkiye genelinde gerçekleştirilen 22,5 milyar dolarlık ihracata AKİB'in yüzde 6,9 oranında katkı sağladığını belirten Fatih Doğan, ekonomik zorluklara rağmen ihracatçılarının uluslararası rekabetteki gücünü korumak için fedakarlık yaptıklarını söyledi. Başkan Doğan, “Üretim maliyetlerimiz yıllık bazda en az iki kat artarken bazı sektörlerde bu oran yüzde 120’yi aştı. Döviz kurundaki artış ise yalnızca yüzde 23 seviyesinde kaldı. Bu dengesizlik, ihracatçılarımızın küresel piyasada ayakta kalmasını zorlaştırıyor” ifadelerini kullandı.

Sektör Bazında Öne Çıkan Performanslar

Fatih Doğan, AKİB’in Temmuz ayı performansını değerlendirirken, demir-çelik ve hayvansal gıda sektörlerinde elde edilen yüksek artışlara dikkat çekti. Demir-çelik ihracatında yüzde 79, hayvansal gıda ihracatında ise yüzde 75 oranında artış sağlandığını belirten Doğan, “Hazır giyimde yüzde 21, mobilyada yüzde 9, yaş meyve sebzede yüzde 5, kimyada ise yüzde 2 artış gerçekleştirdik” dedi.

Mısır Pazarı Liderliği

Mısır pazarında AKİB'in ihracat hacmi yüzde 365 artışla 106,7 milyon dolara ulaştı ve bu ülke Temmuz ayında en fazla ihracat yapılan ülke oldu. İhracat hacmindeki artışlar diğer

 

www-gazetehamburg.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —