Berlin, EXPO 2035 İçin Güçlü Sinyal Verdi

Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Sekreteri Dimitri Kerkentzes, Berlin’de yürütülen EXPO 2035 hazırlıklarını yerinde inceledi.

17.12.2025 18:53:00 0
Berlin, EXPO 2035 İçin Güçlü Sinyal Verdi

Berlin – Merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Sergiler Bürosu (Bureau International des Expositions – BIE) Genel Sekreteri Dimitri Kerkentzes, Berlin’e gerçekleştirdiği iki günlük ziyaret kapsamında kentin EXPO 2035 adaylığına yönelik artan hazırlıklarını ve vizyonunu yakından inceleme fırsatı buldu. Ziyaret, EXPO 2035 Berlin GmbH’nin daveti ve Club of Rome tarafından düzenlenen bir etkinlik vesilesiyle gerçekleşti.

9 ve 10 Aralık 2025 tarihlerinde Berlin’de bulunan Kerkentzes ve beraberindeki heyet, ekonomi, bilim, kültür, siyaset ve sivil toplumdan üst düzey temsilcilerle kapsamlı bir program çerçevesinde bir araya geldi. Berlin Ticaret ve Sanayi Odası (IHK) ile Kızıl Belediye Sarayı (Rotes Rathaus) başta olmak üzere çeşitli mekânlarda yapılan toplantılarda, Berlin kent toplumunun önde gelen isimleriyle yoğun görüşmeler gerçekleştirildi.

“EXPO’lar kentlerin dönüşüm gücünü gösterir”

Ziyaret sırasında değerlendirmelerde bulunan Dimitri Kerkentzes, dünya fuarlarının önemine şu sözlerle dikkat çekti:

“Dünya sergileri, inovasyon ve uluslararası iş birliği için eşsiz platformlardır. Aynı zamanda kentlerin sürdürülebilir kentsel dönüşümde oynayabileceği rolü görünür kılar.”

BIE Genel Sekreteri, Berlin’de EXPO 2035’e yönelik geniş toplumsal destek ile uzun vadeli ve stratejik yaklaşımı özellikle olumlu bulduğunu ifade etti. Berlin’in EXPO’yu tek seferlik bir mega proje olarak değil, 2035 ve sonrasına uzanan bütüncül bir kentsel dönüşüm süreci olarak ele alması dikkat çekti.

Merkezi ve yaygın EXPO modeli

Berlin’in EXPO 2035 konsepti, yalnızca tek bir ana alanla sınırlı kalmıyor. ICC Berlin, Tempelhof hangarları ve kentin simgesel mekânları, büyük kentsel uydu alanları olarak planlanıyor. Bunun yanı sıra katılımcı ve desantralize bir yapı öngörülüyor: Yurttaşlar, inisiyatifler ve sivil toplum kuruluşları, kentin farklı noktalarında kurulacak pavilyonlarda kendi projelerini sunabilecek.

Ayrıca planlanan “Kiez sahneleri” ile mahalle ölçeğinde kültürel ve toplumsal etkinliklerin EXPO sürecine dâhil edilmesi hedefleniyor. Böylece EXPO’nun kent yaşamının tam ortasında, toplumun her kesimiyle birlikte şekillenmesi amaçlanıyor.

Avrupa’dan tek aday Berlin

Mevcut bilgilere göre, EXPO 2035 için Avrupa’dan başka bir adaylık bulunmuyor. Almanya içinde de – Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlar’daki örneklerin aksine – Berlin’e rakip bir şehir yer almıyor. Bu durum, maliyetli bir ulusal ön eleme sürecini de ortadan kaldırıyor.

Son üç dünya sergisinin Asya’da düzenlenmiş olması nedeniyle, Avrupa’dan bir adaylığın şansı oldukça yüksek görülüyor. BIE cephesinde, Almanya’nın ve özellikle Berlin’in adaylığı olumlu karşılanıyor.

Resmi başvuru 2026’da başlayabilir

EXPO 2035 girişiminin arkasındaki isimler, önümüzdeki yıl Alman Federal Hükümeti’nin öncülüğünde resmi başvuru sürecinin başlatılmasını hedefliyor. Amaç, Berlin-Brandenburg bölgesini açık, yenilikçi, sürdürülebilir ve uluslararası ölçekte güçlü bir metropol alanı olarak konumlandırmak.

Bu çerçevede Dimitri Kerkentzes’in Berlin ziyareti de sürecek. 16 Ocak 2026 tarihinde planlanan yeni ve üst düzey bir etkinlikte, ulusal ve uluslararası aktörlerle diyaloğun daha da derinleştirilmesi öngörülüyor.

EXPO 2035 Berlin GmbH ile Global Goals für Berlin e.V., yayımladıkları bu açıklamayla kamuoyunu bilgilendirmeyi ve medya, siyaset ile toplumla yürütülen yoğun iletişimi sürdürmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Hamburg’da Irkçı Cinayetin Simgesi Ramazan Avcı, Katledilişinin 40. Yılında Anılıyor

St. Pauli’de Hountondji Müjdesi: Blessin Son Haftaya Tam Kadro Girdi

Berlin, EXPO 2035 İçin Güçlü Sinyal Verdi

Amatör Futbolda Güvenli Maçlar İçin “Doppelpass”

Hamburg’da Kırmızı-Yeşil Koalisyondan Üniversite Girişimleri İçin Standart Sözleşme Hamlesi

Hamburg Rahlstedt Kitaplığı 100 Yaşında: Yenilenen Yüzüyle Yeniden Açıldı

Borç Tuzağına Dikkat: Inkasso Şirketleri Her Şeyi Yapamaz, Ama Yapan Çok

Hamburg’da Bir İlk: Bahrenfeld’de Psikolojik Rahatsızlığı Olan Kadınlar İçin Özel Yaşam Merkezi Açıldı

Hannover’de Yoksulluk Oranı 2024’te Bir Kez Daha Geriledi

Nürnberg Noel Pazarı’nda Güvenlik Üst Seviyede

TÜRFAD Hamburg’da Start Aldı

Millerntor’da Hayat Veren Galibiyet: St. Pauli Heidenheim’ı 2-1’le Geçti

Hamburg’da Şirketlere Yenilik Desteği: “Scaleup Hamburg” 2026’da Başlıyor

Avrupa Bakanları Brüksel’de Buluştu: Bremen’den AB Bütçesi ve Bölgesel Politikaya Güçlü Vurgu

Hamburg, Gençlik ve Aile Bakanları Konferansı Başkanlığını Hessen’e Devretti

Schleswig-Holstein Türk Toplumu 30. Yılını Kutladı: Demokrasi, Katılım ve Birlik İçin Üç On Yıl

2026 Bütçesi, Emeklilik Paketi, Gastro Vergisi ve Askerlik Reformu Bundesrat Gündeminde

Prof. Dr. Fuat Oduncu’ya Bavyera Anayasa Nişanı

Eva Högl wird neue Senatorin für Inneres und Sport in Bremen

Hannover’da 2026 Okul Finalleri: 100 Okulda 100 Spor Günü ile Büyük Hareketlilik Başlıyor

Mahkeme, Sol Parti’nin Görüşünü Doğruladı: “Verfassungsschutz Sağ Ağı Koruyor” İfadesi Yasaya Uygun

Selin Sayek Böke Avrupa Konseyi Sosyalist Grubu Başkan Vekilliğine Seçildi

Hamburg-Nord’da Tarih Atölyesi Krizi: Die Linke’den “Kültür Savaşı” Suçlaması

SunExpress’te Üst Düzey Değişim: Marcus Schnabel CEO Koltuğuna Oturuyor

Frankfurt’ta Mobil Sosisli Satıcısı Sosyal Medyayı Salladı

Hannoverscher Bahnhof Belirsizliği Sürüyor: Sol Parti’den “Sorumluluğu Üstlenin” Çağrısı

BFH Kararıyla Netlik Sağlandı: Almanya’nın Yeni Emlak Vergisi Reformu Hukuka Uygun Bulundu

Hannover’den İnsan Hakları Çağrısı: Onay, “Göç Bir Fırsattır” Diyen Belediye Başkanlarına Katıldı

Verfassungsschutz Geri Adım Attı: Dava Geri Çekildi, Siyasi Kriz Büyüyor

Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy ‘Uyuşturucu’ Soruşturmasında Gözaltında

Yükleniyor

Hamburg’da Irkçı Cinayetin Simgesi Ramazan Avcı, Katledilişinin 40. Yılında Anılıyor

St. Pauli’de Hountondji Müjdesi: Blessin Son Haftaya Tam Kadro Girdi

Berlin, EXPO 2035 İçin Güçlü Sinyal Verdi

Amatör Futbolda Güvenli Maçlar İçin “Doppelpass”

Hamburg’da Kırmızı-Yeşil Koalisyondan Üniversite Girişimleri İçin Standart Sözleşme Hamlesi

Hamburg Rahlstedt Kitaplığı 100 Yaşında: Yenilenen Yüzüyle Yeniden Açıldı

  • Çarşamba 11.4 ° / 3.7 ° Güneşli
  • Perşembe 11.2 ° / 2.8 ° Güneşli
  • Cuma 12.7 ° / 3.5 ° Güneşli