Tarih: 22.07.2024 14:13

Diş Eti Kanamaları: Buzdağının Görünen Yüzü

Facebook Twitter Linked-in

Tevfik ŞENDÖL / MÜNİH

Münih Zen Dental Healthcare Diş Kliniği ile Tekirdağ Özel Fulya Diş Sağlığı Merkezi Kurucu Hekimi Dr. İsmail Sel, kaleme aldığı "Diş Eti Kanamaları Buzdağının Görünen Yüzü" başlıklı makalesinde diş eti hastalıkları ve bunların ciddi sonuçlarına dikkat çekti.

Dr. İsmail Sel, makalesinde diş eti hastalıklarının (periodontal hastalıklar) toplumda oldukça yaygın olduğunu ve birçok faktörün bu hastalıklara yol açtığını belirtti. Rutin diş eti muayenelerine yeterince önem verilmediğini vurgulayan Dr. Sel, bu durumun dişlerin periodontitise bağlı olarak sallanma ve kaybetme riskini artırdığını ifade etti.

Diş Eti Hastalıkları ve Belirtileri

Dr. Sel, diş eti hastalıklarının genellikle ciddi ağrılara yol açmadığını ve hastalık sonuçlarının uzun vadede kendini gösterdiğini belirterek, bireylerin diş eti hastalıkları konusunda erken muayene olma konusunda isteksiz davrandığını söyledi. Ağız içinde meydana gelen diğer problemler (çürük, yirmi yaş dişi ağrısı vb.) hastaların hızlı bir şekilde diş hekimine başvurmasını gerektirirken, diş eti hastalıklarında bu aciliyetin genellikle olmadığını dile getirdi.

Periodontitisin, ağız içinde yer alan mikrobiyal ürünlerin diş eti altına yerleşmesi ve enfeksiyon geliştirmesi sonucu meydana geldiğini belirten Dr. Sel, ilk hastalık belirtilerinin diş etinde gözlendiğini ve bu dönemin "gingivitis" olarak adlandırıldığını açıkladı.

Sigara Kullanımı ve Diş Eti Hastalıkları

Sigara içen hastalarda, sigaranın damarsal sistemi bozması nedeniyle enfeksiyon diş etlerine yayılmaya başladığında bile kanama belirtilerinin gözlenmeyebileceğini ifade eden Dr. Sel, "gingivitis" aşamasında mikrobiyal ürünlerin temizlenmesi ile diş etlerinin sağlığına kavuşabileceğini belirtti. Ancak tedavi edilmediğinde gingivitisin, diş eti iltihabının daha ileri bir aşaması olan periodontitise dönüşebileceğini söyledi.

Periodontitis ve Tedavi Süreci

Periodontitis sürecinde diş etlerinde ve diş çevresinde gelişen mikrobiyal enfeksiyonun, dişe destek olan dokuların yıkılmasına yol açtığını belirten Dr. Sel, bu süreçte diş eti çekilmelerinin gözlenmeye başladığını açıkladı. Tedavi ile hastalığın durdurulabileceğini ve kemik ile diş eti kaybının önlenebileceğini ifade eden Dr. Sel, bazı durumlarda diş etlerine uygulanan greft operasyonları ile kaybedilen dokuların geri kazanılabileceğini ancak bazı durumlarda kaybedilen dokuların geri getirilemeyebileceğini belirtti.

İleri periodontitis aşamasında ise dişin yerinde sıkı durmasını sağlayan alveol kemiğinin tamamen yıkılabileceğini ve dişlerde sallanmanın başlayabileceğini söyleyen Dr. Sel, bu aşamada uygulanan tedavilerin genellikle yeni destek kemik oluşumuna olanak sağlamadığını ve dişlerin kaybının kaçınılmaz hale geldiğini ifade etti.

Dr. İsmail Sel, diş eti hastalıklarının erken teşhis ve düzenli diş eti muayeneleri ile önlenebileceğini vurgulayarak, bu konuda toplumun bilinçlendirilmesinin önemine dikkat çekti.

 

 

www.gazetehamburg.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —