Tarih: 01.07.2024 14:09

Göçmen Kökenlilere Karşı Önyargılar Kültür Dünyasında Hâlâ Var

Facebook Twitter Linked-in

 

Hamburg'da düzenli olarak farklı konuklarla gerçekleştirilen “Çay Sohbeti” etkinliğinin bu seferki konuğu, Almanya’nın ilk Türk kökenli tiyatrocularından olan oyuncu, yönetmen ve yazar Murat Yeğiner oldu. Hamburg Eyalet Parlamentosu Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Güngör Yılmaz tarafından organize edilen etkinlikte, Yeğiner’in 50 yıllık tiyatro kariyeri ve göçmen kökenlilere karşı önyargılar üzerine çarpıcı açıklamalar yapıldı.

Bergedorf-Bille konut şirketinin etkinlik salonunda gerçekleştirilen sohbet toplantısında, Yılmaz, Murat Yeğiner’in biyografisi ve kariyerine değinerek, “Kendisi kısa bir süre öncesine kadar Hamburg tiyatro dünyasının önemli sahnesi Ohnsorg Tiyatrosunun başyönetmeni olarak görev yaptı ve yönettiği oyunlar büyük ilgi ve takdir topladı” diyerek sözü Yeğiner’e bıraktı.

Yeğiner, tiyatro kariyerinin dört evresi olduğunu belirterek, “İlki okul ve oyunculuk, ikincisi yönetmenlik, üçüncüsü tiyatro müdürlüğü ve şimdi içinde olduğum oyun yazarlığı evresi” dedi. Yazdığı “Das Frolleinwunder” oyununun büyük beğeni topladığını ve Almanya'da sahnelenmeye devam ettiğini belirtti.

Kültür ve tiyatro dünyasında göçmen kökenlilere karşı var olan önyargılara dikkat çeken Yeğiner, “Tiyatroda ilk Türk kökenlilerdenim. 50 yıllık tecrübemle, ne yazık ki Almanya’da kültür alanında, eskiye nazaran birçok şeyin iyiye gitmesine rağmen hâlâ önyargılar var. Kültür sektöründe söz sahibi kişiler arasında, bizim için neyin iyi olduğunu bildiğini sanan, minnet borcu içinde olmamız gerektiği düşüncesi içinde olanlar var. Bunlar itiraza, yeniliğe veya eleştiriye açık değiller. Bu da kültür çalışması içinde yıkıcı olabiliyor” ifadelerini kullandı.

Yeğiner, son başyönetmenlik görevinden istifa etmesinin de böyle bir sürecin sonucu olduğunu vurguladı. Keyifli sohbetin sonunda katılımcılar arasında bulunan kanun virtüözü Deniz Kaçan mini bir resital sunarken, Murat İlkbahar da şarkılarıyla geceye eşlik etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —