Gurbet Kavramı Artık Geçmişte Kaldı

Almanya’da yaşayan biz Avrupalı Türkler ve Türkiye’den son yıllarda gelen vatandaşlarımız için "gurbet" kavramı artık geçmişte kaldı.

Almanya 7.09.2024 13:53:00 0
Gurbet Kavramı Artık Geçmişte Kaldı

Tevfik ŞENDÖL / MÜNİH

 

Bavyera Türk İş Forumu Başkanı, Bavyera Entegrasyon Komisyonu Üyesi, Bavyera Am Hart Mahalle Teşkilatı Başkan Yardımcısı, Bavyera Kuzey Münih İlçe Yönetim Kurulu Üyesi, Bavyera Dış ve Güvenlik Politikaları Çalışma Grubu Üyesi, Bavyera Kamu Hizmeti Çalışma Grubu Üyesi, Bavyera Sağlık ve Bakım Politikaları Çalışma Grubu Üyesi Serdar Duran, Almanya’da yaşayan biz Avrupalı Türkler ve Türkiye’den son yıllarda gelen vatandaşlarımız için "gurbet" kavramının artık geçmişte kaldığını söyledi. "Bu topraklar bizim evimiz oldu; burada büyüdük, çalıştık, aile kurduk. Ancak burada yaşamanın getirdiği bazı zorluklar hâlâ sürüyor," dedi.

Duran, sözlerine şöyle devam etti: "Olmak ya da olmamak meselesi, Almanya’da yaşayan bir Türk olarak, sadece kişisel bir varoluş sorgulaması değil; aynı zamanda kimliğimizi koruma, topluma katkıda bulunma ve gelecek nesillere güçlü bir miras bırakma mücadelesidir."

Mevlâna Celâleddin Rûmî'nin "Her ne olursan ol, ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol" sözüne atıfta bulunan Duran, bu öğüdü Almanya’da "olmak istediğin gibi görün" şeklinde yeniden yorumlamak gerektiğini belirtti. "Bu, sadece bir dış görünüş değil; aynı zamanda içten gelen bir duruş ve kimlik bilinci olmalıdır," diye ekledi. Bu duruşun, geleceğe umutla bakan, girişimci bir ruhla dolu bir neslin inşasında hayati önem taşıdığını vurguladı.

Almanya’da yaşayan Türklerin bir yandan kendi kültürel ve dini değerlerini korurken, diğer yandan bu toplumda kabul görmek ve etkili bir rol oynamak için çabaladığını söyleyen Duran, "Almanya’da olmak, sadece fiziksel bir varlık göstermek değil; kimliğimizi, değerlerimizi ve ideallerimizi bu toplumda sağlam bir şekilde inşa etmek anlamına gelir," dedi. Girişimci ruhlarını canlı tutmanın, sadece kendi geleceklerini değil, aynı zamanda bizden sonraki nesillerin de geleceğini şekillendireceğini belirtti.

Zaman zaman Türk, zaman zaman Müslüman, zaman zaman da göçmen kimliklerinin dışlanmaya çalışıldığı anlarda bile bu kimliği gururla taşımak ve Alman toplumuna olumlu bir şekilde yansıtmanın, hem bireysel hem de toplumsal bir direnç biçimi olarak değerlendirilebileceğini ifade etti. "Almanya’da olmak, kendimizi ve değerlerimizi kaybetmeden, toplumsal baskılara karşı durmak ve bu toplumda saygın bir yer edinmek demektir," diye ekledi. Girişimcilik ruhuyla her gün bu hedeflerini ve değerlerini somut adımlarla ileri taşımak gerektiğini belirtti.

"Bizim için artık 'gurbet' yok; burası bizim de yurdumuz. Burada kimliğimizi ve değerlerimizi muhafaza ederek, Almanya’da güçlü ve kendine güvenen bireyler olarak var olma yolunda kararlılıkla ilerlemeliyiz," dedi. Ayrıca, gelecek nesiller için sağlam temeller atarak onların da bu toplumda kendilerini güçlü ve güvenli hissetmelerini sağlamanın bir görev olduğunu vurguladı. Girişimcilik ruhunun bu süreçte en büyük itici güçleri olması gerektiğini söyledi.

Sonuç olarak, Duran, Almanya’da "olmak ya da olmamanın" tamamen Türklerin elinde olduğunu ifade etti. "Kendi kimliğimizi ve değerlerimizi koruyarak, girişimcilik ruhumuzu geliştirerek bu toplumda kendimize güçlü bir yer edinebiliriz. Shakespeare’in ve Mevlâna’nın öğütlerini birleştirerek, Almanya’da kim olmak istediğimizi netleştirmeli ve bu yolda emin adımlarla ilerlemeliyiz. Çünkü Almanya’da olmak, sadece fiziksel varlığımızı sürdürmek değil; aynı zamanda kendi kimliğimizi ve değerlerimizi bu toplumda onurla temsil etmek ve gelecek nesillere güçlü bir miras bırakmaktır," dedi.

Kiel’in Yeni Belediye Başkanı Samet Yilmaz Oldu

Hamburg’da Unutulmaz Nordderby: HSV, Werder Bremen’i 3–2 Mağlup Etti

Kiel’de Kritik Gün: Yeni Büyükşehir Belediye Başkanı İçin Oylar Sayılıyor

YTB Başkanı Turus, Köln’de Irkçılık ve İslam Düşmanlığına Karşı Yürütülen Çok Boyutlu Mücadeleyi Anlattı

CHP’de Kritik Atama: Nurhayat Altaca Kayışoğlu Yurtdışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oldu

St. Pauli’den Köln’de Son Nefeste Gelen Puan: Jones Uzatmada Kahraman Oldu 1-1

Zwei junge Autoinsassen bei schwerem Unfall in Stade-Haddorf lebensgefährlich verletzt

Selina Çukur, 2025 U17 Avrupa Şampiyonası Milli Takım Kadrosunda

66 Karar: İçişleri Bakanları Konferansı Bremen’de Önemli Adımlar Attı

A2’de Dönersipişi Kontrolü: Braunschweig Gümrüğü Soğuk Zincir İhlalini Ortaya Çıkardı

Hamburg’un Girişimi Sonuç Verdi: Kadınlara Yönelik Cinsel Şiddetle Mücadelede Yeni Dönem

AVRUPA’DAN GÜÇLÜ ÇAĞRI: “TÜRKİYE UÇUŞLARI MAKUL FİYATA İNSİN!”

TÜMKİAD'A OXFORD'DAN PRESTİJLİ ÖDÜL

Hamburg’da Örnek Dayanışma: Demokrat Çorumlular’dan Engelsiz Yarınlar İçin Buluşma

TGD 30. Yılını Kutladı

Hamburg’da Büyük Şok: HSV, DFB-Pokal’da Holstein Kiel’e Penaltılarla Veda Etti

El Ele Alman–Türk Engellilere Yardım Federasyonu’ndan Anlamlı Dayanışma Gecesi

Hamburg’da Öğrenci Konut Hamlesi: Rot-Grün 3.000 Yeni Yurt Odası Planlıyor

Hamburg’da Yılbaşı Sofraları İçin Uyarı: “Guter Fisch” Listesi Yenilendi – Sürdürülebilir Balık Bulmak Zorlaşıyor

Hamburg’da Önemli Atama: Kathrin Hiersemenzel Staatsanwaltschaft’ın Yeni Başkanı Oldu

Kaars ve Oppie’den Kritik Goller: St. Pauli Kupada Çeyrek Finale Yükseldi

Bavyera’da Yeni Siyasi Buluşma: LiVi Focus Tour de Bayern Münih’te Başladı

Hamburg’da Milyarlık Cum/Cum Skandalı: 1,1 Milyar Euro Hâlâ İncelemede – Cezalar Yok, Soruşturmalar Köln’de

Hamburg’da Verfassungsschutz Krizi: Uzman, Deniz Celik’in Eleştirisini Bilimsel Olarak Doğruladı

Versuchtes Tötungsdelikt in Postbauer-Heng: Kripo Regensburg sucht Täter – 5.000 Euro Belohnung ausgesetzt

Hamburg’da Tartışma: Saga’nın “Arabasız Kiracı” Şartı Hukuken Mümkün mü?

Düsseldorf: Gemeinsamer Schwerpunkteinsatz von Polizei und Zoll führt zu Festnahme und 13 Strafverfahren

Saadet Partisi Hamburg Yeni Hizmet Binasını Açtı: “Yeni Bir Dünya Mümkün” Buluşmasına Yoğun İlgi

Fw: Türk Boksör Mehmet Avcı, Leo’s Fight Night XVIII’de İlk Kez LionsSportPromotion Adına Çıkıyor

Hamburg’da SunExpress Zirvesi: Anadolu’ya Direkt Uçuşlarda Yeni Dönem Başlıyor

Yükleniyor

Kiel’in Yeni Belediye Başkanı Samet Yilmaz Oldu

Hamburg’da Unutulmaz Nordderby: HSV, Werder Bremen’i 3–2 Mağlup Etti

Kiel’de Kritik Gün: Yeni Büyükşehir Belediye Başkanı İçin Oylar Sayılıyor

YTB Başkanı Turus, Köln’de Irkçılık ve İslam Düşmanlığına Karşı Yürütülen Çok Boyutlu Mücadeleyi Anlattı

CHP’de Kritik Atama: Nurhayat Altaca Kayışoğlu Yurtdışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oldu

St. Pauli’den Köln’de Son Nefeste Gelen Puan: Jones Uzatmada Kahraman Oldu 1-1

  • Pazartesi 13.7 ° / 8.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 11.9 ° / 9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 11.8 ° / 6.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı