Tarih: 23.10.2024 03:13

Hamburg'da Üniversitelerde Kadın-Erkek Eşitliği İçin Yasa Güncellemesi

Facebook Twitter Linked-in

Hamburg'daki üniversitelerde kadın-erkek eşitliği konusunda son yıllarda olumlu gelişmeler yaşandı. Almanya genelinde profesörlükte kadın oranı ortalaması %31,6 olan Hamburg, bu alanda ülke ortalamasının üzerinde seyrediyor. Ancak, akademik kariyer basamakları yükseldikçe kadınların temsili azalıyor. Bu durumu değiştirmek amacıyla Hamburg Senatosu, bugün Hamburg Yükseköğretim Yasası'nda bir değişiklik yapma kararı aldı. Amacı, kadınların en üst kademelerdeki temsilini artırmak ve bu yolla gerçek anlamda eşitliği sağlamak.

Yasa değişikliği ile birlikte önemli adımlar atıldı. Yeni önlemler paketi, eşitlik görevlilerinin yetkilerini genişletiyor, kadınların seçim komisyonları ve arama komisyonlarına dahil edilmesini sağlıyor ve iş ilanı yayınlamadan doğrudan başarılı kadın araştırmacıları Hamburg'daki üniversitelerde tutma imkanı sunuyor.

“Gerçek Eşitliğe Ulaşmak İçin Adım Atıyoruz”

 Eşitlikten sorumlu Hamburg Senatörü Katharina Fegebank konuyla ilgili olarak, "Hamburg'daki üniversiteler kadınların eşitliğini birçok farklı şekilde destekliyor. Ancak hâlâ ulaşmamız gereken bir hedef var. Üniversitelerimizde öğrencilerin %53'ü kadınken, profesörlerin sadece %31,6'sı kadın. Bu oran Almanya ortalamasına göre iyi bir seviyede olsa da yeterli değil. Bu yüzden Yükseköğretim Yasası'na eşitlik odaklı bir güncelleme getiriyoruz. Üniversiteler, kamu kurumları, sendikalar ve derneklerle birlikte çalışarak bu değişiklikleri hayata geçiriyoruz. Bu, üniversitelerde gerçek anlamda eşitliğe ulaşmak için önemli ve gecikmiş bir adım." dedi.

Üniversiteler İçin Kapsayıcı Eğitim Ortamı 

Hamburg Üniversitesi Rektörü ve Eyalet Yüksekokul Rektörler Konferansı Sözcüsü Prof. Dr. Hauke Heekeren ise, "Yasa değişikliğini destekliyoruz. Eşitlik, sadece hukuki bir gereklilik değil, aynı zamanda yenilikçi ve sürdürülebilir bir üniversite için vazgeçilmez bir ilke. Her öğrenci ve çalışan, cinsiyeti veya geçmişi ne olursa olsun, potansiyelini ortaya koyma konusunda eşit fırsatlara sahip olmalıdır. Çeşitliliği teşvik eden hedefli önlemlerle daha adil bir akademik ortam yaratıyoruz ve eğitim ile araştırmalarımızın kalitesini artırıyoruz." şeklinde konuştu.

Kadın Temsilinin Artırılması ve Çeşitlilik 

Eyalet Eşitlik Görevlileri Konferansı Sözcüsü Dr. Angelika Paschke-Kratzin, yasa değişikliği ile kadın-erkek eşitliği için önemli bir adım atıldığını belirtti. Akademik kariyerde kadın temsilinin giderek azaldığını ifade eden Dr. Paschke-Kratzin, bu "sızıntı" sorununu çözmek için yeni önlemler getirildiğini söyledi. Yasa değişikliği ile hem çalışma hem de eğitim hayatını aile yaşamı ile uyumlu hale getirmek amacıyla, bakım sorumluluğu gibi konularda da yeni düzenlemeler yapıldı. Tüm cinsiyetlere eşit fırsatlar tanınmasının yasada açıkça yer almasının da altı çizildi. Ayrıca, çeşitlilik ve ayrımcılık karşıtlığı gibi konular da daha belirgin hale getirildi.

Yasa Değişikliğinin Kapsamı 

Hamburg Yükseköğretim Yasası, üniversiteler için temel yasal çerçeveyi belirliyor. Bu yeni yasa değişikliği, kadın-erkek eşitliğinin sağlanması hedefiyle kadınların en yüksek üniversite kademelerinde daha fazla temsil edilmesini amaçlıyor. Özellikle işe alım süreçlerinde kadınların teşvik edilmesi ve seçim komisyonlarında kadın profesörlerin katılımının yeni kota düzenlemeleri ile garanti altına alınması sağlanacak. Ayrıca, eşitlik görevlilerinin yetkileri güçlendirilecek. Üniversitelerin, cinsel taciz ve şiddete karşı koruma tedbirlerini de içeren bu yasa değişikliği, Avrupa Konseyi’nin İstanbul Sözleşmesi'ni dikkate alıyor.

Bunun yanı sıra, üçüncü cinsiyet seçeneği de yeni düzenlemelere dahil edilerek, cinsiyet kimliklerine duyarlı bir yaklaşım benimsenecek. Yasada ayrıca kadınların desteklenmesi, üniversitelerin ortak görevlerinin güçlendirilmesi ve üniversitelerin bütçe yönetiminde eşitliği artıran düzenlemeler de yer alıyor.

 

www.gazetehamburg.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —