Hamburg'da Yahudi Yaşamını ve Günlük Hayatı İlk Kez İnceleyen Dunkelfeld Çalışması

Almanya genelinde ilk kez yapılan bir Hamburg çalışması, antisemitizmi mağdurların bakış açısından ele alıyor.

Hamburg 15.07.2024 15:16:00 0
Hamburg

 

Almanya genelinde ilk kez yapılan bir Hamburg çalışması, antisemitizmi mağdurların bakış açısından ele alıyor. Yahudilerin antisemitizmi nasıl algıladığını odak noktası yaparak "Hamburg'da Yahudi Yaşamı ve Günlük Hayat" adlı çalışma, bu konudaki mevcut araştırmalarda önemli bir boşluğu dolduruyor. Çalışma, Hamburg Polis Akademisi, Niedersachsen Polis Akademisi, Hamburg Yahudi Cemaati ve Eşitlik Dairesi'nin iş birliğiyle Antisemitizm Sorumlusu'nun inisiyatifiyle hazırlandı. Bugün, sonuçları Hamburg Yahudi Cemaati'nin mekânlarında Eşitlik Senatörü Katharina Fegebank ve araştırmacılar Prof. Eva Groß ve Prof. Joachim Häfele tarafından, Hamburg Emniyet Müdürü Falk Schnabel, Antisemitizm Sorumlusu Stefan Hensel ve Yahudi Cemaati'nin 1. Başkanı Philipp Stricharz ile birlikte sunuldu.

13 Kasım 2023 - 7 Şubat 2024 tarihleri arasında Hamburg'daki Yahudilere yönelik yazılı bir anket kapsamında, Hamburg'daki Yahudilerin yaşamı ve günlük hayatı, antisemitizm deneyimleri ve antisemitik ayrımcılığın sonuçları hakkında önemli bilgiler elde edildi. Anonim ankete toplamda 548 Yahudi katıldı.

Çalışma, ankete katılan Yahudilerin %77'sinin, yani yaklaşık dörtte üçünün, son on iki ay içinde antisemitik olaylardan etkilendiğini gösteriyor. Katılımcıların yaklaşık %55'i, cezai olarak önemli antisemitik olaylardan etkilendiğini belirtiyor. Bu olaylar arasında çevrimiçi ve çevrimdışı hakaretler ve tehditler, fiziksel saldırılar, taciz veya takipten daha sık rapor ediliyor. Katılımcıların %76'sı olayları Hamburg'da yaşadı. Antisemitik olayları bildirenlerin büyük çoğunluğu, bu olayları rapor etmiyor. Antisemitik ayrımcılığa maruz kalanların %65'i, bu durumu İsrail ve Gazze'deki mevcut kriz durumuna bağlıyor.

Çalışmaya göre, antisemitizm deneyimlerinin doğrudan bir sonucu olarak, mağdurların %89'u kendi dinlerini özgürce yaşayamadıklarını belirtiyor. Büyük bir kısmı, kendi Yahudi kimliklerini halka açık alanlarda göstermemeyi tercih ediyor. Çalışma, dolaylı sonuçlar arasında polis, mahkemeler, şehir yönetimi ve federal hükümet gibi kamu kurumlarına olan güvenin azalmasını da içeriyor.

Eşitlik Senatörü Katharina Fegebank: "Bu çalışma ile Almanya'da ilk kez mağdurların perspektifini bilimsel olarak inceledik ve sonuçlar bizi derinden etkiledi. Yahudiler iş yerinde, okul bahçesinde, sokakta veya çevrimiçi olarak hakarete uğradıklarında, Hamburg'da kendilerini güvende hissetmediklerinde ve Yahudi kimliklerini korkudan gizlediklerinde, devlet olarak ve toplum olarak Yahudi yaşamını koruma sorumluluğumuz var. Hamburg'un antisemitizme yer olmayan bir şehir olması ve Yahudilerin ayrımcılık ve nefret korkusu olmadan yaşayabileceği bir yer olmasını sağlamak için birlikte çalışıyoruz."

Emniyet Müdürü Falk Schnabel: "Yahudiler Hamburg'da kendilerini güvende hissetmelidir. Yahudi yaşamının korunması Hamburg Polis Teşkilatı için en yüksek önceliğe sahiptir. Polis güçleri zaten birçok Yahudi kuruluşunu korumakta. Ancak, mevcut çalışma, soruşturma makamlarına duyulan güven ve güvenlik duygusu konusunda daha yapacak çok işimiz olduğunu açıkça ortaya koyuyor."

Antisemitizm Sorumlusu Stefan Hensel: "Dunkelfeld çalışması, Hamburg'daki Yahudilerin antisemitizmin derin etkilerini ilk kez gözler önüne serdi. Özellikle 7 Ekim'den bu yana güvenlik endişeleri o kadar arttı ki birçok Yahudi, antisemitik tehditler nedeniyle özel hayatlarına çekiliyor ve kamusal hayata daha az katılıyor. Bu bulgulardan doğru sonuçları çıkarıp antisemitizme kararlı bir şekilde karşı çıkmak, Yahudi yaşamının Hamburg'da yeniden kısıtlama olmaksızın mümkün olmasını sağlamak bizim görevimiz."

Hamburg Yahudi Cemaati'nin 1. Başkanı Philipp Stricharz: "Çalışma, uzun zamandır bildiğimiz, ancak şimdi ilk kez bilimsel düzeyde ele alınan, sınıflandırılan ve doğrulanan bulguları ortaya koyuyor. Çalışma, karar vericiler için büyük bir pratik değer taşıyor. Çalışmanın gösterdiği gibi, kamuoyunda anti-İsrail nefreti, Yahudi Hamburg'luların kamusal yaşama katılımını olumsuz etkiliyor. Hamburg, bu nefrete kararlı bir şekilde karşı durmalı ve İsrail ile Gazze'deki acılardan Hamas'ın sorumluluğunu açıkça vurgulamalıdır. Yahudi cemaati üyelerinin diğer kurumlar arasında en yüksek güveni Yahudi Cemaatine duyduklarını belirtmeleri, bizim büyük ölçüde gönüllü çalışmalarımızı doğruluyor."

Prof. Dr. Joachim Häfele, Niedersachsen Polis Akademisi: "Antisemitik deneyimlerin mağdurlar üzerindeki etkileri özellikle geniş kapsamlıdır ve psikolojik yüklerden sosyal geri çekilmelere, kamu kurumlarına olan güvenin kaybına ve kendi Yahudi kimliklerinin açıklanmasından kaçınmaya kadar uzanır."

Prof. Dr. Eva Groß, Hamburg Polis Akademisi: "Verilerimiz, mağdurların antisemitizm ve onun geniş kapsamlı sonuçlarına, toplumsal gelişmelere, krizlere ve/veya önemli olaylara özellikle hassas bir şekilde tepki verdiklerini gösteriyor. Mağdurların perspektiflerini sürekli izleyerek, bu tür durumları mümkün olduğunca erken fark edip demokratik şehir toplumu olarak uygun şekilde yanıt verebiliriz."

Katılımcıların büyük çoğunluğu (%84,5) Hamburg Yahudi Cemaatine üye. Kadınların oranı %54 ile erkeklerin oranı olan %44'ten biraz daha yüksek. Katılımcıların yaş ortalaması 65 ve bu da Hamburg nüfusunun genel yaş ortalamasından oldukça yüksek.

Antisemitik saldırılar, kamusal yaşamda kimliğini gizleme davranışına neden oluyor. Bu da özel hayata çekilme ve psikolojik olarak zorlayıcı sonuçlar doğuruyor, örneğin korkular ve hastalıklar. Kadın Yahudi katılımcılar, sağlık hizmetlerinde ve kamu kurumlarıyla ilişkilerde, ayrıca kamu alanlarında ve boş zamanlarında ayrımcılık deneyimlerini daha sık bildiriyorlar. Buna bağlı olarak, ayrımcılık korkusu ve kamusal alanlardan geri çekilme davranışı, kadınlar arasında erkeklere göre daha belirgin.

Almanya'da Kültür Bakanı Weimer, ülkede fikir çeşitliliğinin tehdit altında olduğunu belirtti

Almanya'da doğum oranlarındaki düşüş 2024’te de devam etti

Hamburg Hofweg’de Yıkım Endişesi: Kiracılar Lüks Konutlara Kurban mı Ediliyor?

Bremen’in İlk Çırak Yurdu Tamamlanmak Üzere: Uygun Fiyatlı Konutlar Sonbaharda Hizmete Açılıyor

Lübeck'te 14 Yaşındaki Çocuk Kayboldu: Polis Benjamin Q.’yu Arıyor

Lübeck Halk Eğitim Merkezi’nde Mezuniyet Sevinci: 13 Kişi ESA Diplomasını Aldı

Lüneburg Tren Garında Yakalandı: Aranan Cezayirli Soyguncu Tutuklandı

Hamburg’da 11 Eylül Anısına Gedenk Plakeleri Açıldı

Almanya'da 17 milyon kişi yalnız yaşıyor

Pınar Özbek’ten Esma’nın Işığında: Kalpten Kalbe Yolculuk

Filmtage Köln 2026’dan itibaren Hamburg’da düzenlenecek

Nürnberg’de Öğrenci Trafik Gönüllülerine Teşekkür Töreni

Volkspark’ta yeni spor merkezi: Engelli dostu modern spor salonu Hamburg sporuna kazandırılıyor

Hamburg-Alsterdorf’da Saldırı: Polis Şüphelileri Arıyor

Altwarmbüchener Gölü'nde Yeni Güvenlik Önlemleri: Sarı Şamandıralarla Yüzme Alanı Belirlendi

St. Pauli’nin Kalbinde Yeni Bir Yaratıcılık Merkezi: Eski Okul Artık Sanatın Hizmetinde

HAMBURG'DA SAĞIRLARA YÖNELİK ADALETSİZLİK RESMEN TANINDI

HAMBURG İDARE MAHKEMESİNDEN MEMUR MAAŞLARIYLA İLGİLİ EMSAL KARAR

AVRUPA TÜRKLERİ TEPKİLİ: YAZ TATİLİNDE UÇAK BİLETİ FİYATLARI EL YAKIYOR

YTB’den Sınır Kapılarında Karşılama ve Uğurlama Hizmeti

Hamburg-Eißendorf’da Cinsel Saldırı Girişimi: Polis Şüpheliyi Arıyor

Almanya'da mahkeme, Filistin asıllı İngiliz doktora getirilen faaliyet yasağını hukuka aykırı buldu

Schwentinental’de Ağır Yaralama Soruşturması: Polis Şüpheliyi Arıyor

Kiel Eyalet Meclisi'nde İzinsiz Protesto Sonlandırıldı: Sekiz Gözaltı

Hamburg Eyalet Parlamentosu 16 Temmuz’da Toplanıyor: Gündemde Ortak Kira Sözleşmeleri, İşsizlik Kuponları ve Okullarda Din

Hamburg’da 2025 Mezuniyet Başarıları Açıklandı: Abitur Not Ortalaması 2,35

Hamburg’dan Şiddet Mağdurlarına Destek: Ortak Kira Sözleşmesinden Kolay Çıkış Talebi

“Groß-Sand Kapanmasın!”: Wilhelmsburg ve Veddel Halkı Sokağa Çıkıyor

Hamburg’da İki Kız Çocuğu İçin Kayıp Alarmı

Hamburg-Bramfeld’de Silahlı Çatışma: 18 Yaşındaki Genç Yaralandı

Yükleniyor

Almanya'da Kültür Bakanı Weimer, ülkede fikir çeşitliliğinin tehdit altında olduğunu belirtti

Almanya'da doğum oranlarındaki düşüş 2024’te de devam etti

Hamburg Hofweg’de Yıkım Endişesi: Kiracılar Lüks Konutlara Kurban mı Ediliyor?

Bremen’in İlk Çırak Yurdu Tamamlanmak Üzere: Uygun Fiyatlı Konutlar Sonbaharda Hizmete Açılıyor

Lübeck'te 14 Yaşındaki Çocuk Kayboldu: Polis Benjamin Q.’yu Arıyor

Lübeck Halk Eğitim Merkezi’nde Mezuniyet Sevinci: 13 Kişi ESA Diplomasını Aldı

  • Pazar 39.4 ° / 25.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 38.7 ° / 27.6 ° Güneşli
  • Salı 39.8 ° / 29.2 ° Güneşli