Tarih: 18.09.2024 13:18

Hamburg'un 2024'te Kaçırdığı Vergi Rekoru: 654 Milyon Euro

Facebook Twitter Linked-in

Hamburg'un vergi gelirlerinde yaşanan büyük kayıplar, 2024 yılının başından itibaren dikkat çekici bir artış gösterdi. Sol Parti’nin yaptığı bir araştırmaya göre, şehir sadece 2024 yılının ilk sekiz ayında 654 milyon Euro'luk vergi gelirinden feragat etti. Bu tutar, geçen yılın tamamında yapılan vergi muafiyetlerinin iki katından fazla.

Vergi muafiyetleri, genellikle işletmelere uygulanan ve kesinleşmiş vergi borçlarının tamamen silinmesini ifade ederken; vergi indirimleri, tahsilatı mümkün olmayan veya yüksek maliyetlerle tahsil edilebilecek vergileri kapsar. Her iki durum da doğrudan şehrin bütçesini etkiler, çünkü bu meblağların çoğu Hamburg'a ait.

Sol Parti'nin bütçe politikaları sözcüsü David Stoop, "Şehir olarak gurur duyulacak rekorlar var, ancak bu yeni vergi kaybı rekoru kesinlikle bunlardan biri değil. Bu kayıp, şehir için sosyal altyapının finansmanı, okulları ve kreşleri donatma, köprülerin onarımı veya çocuk ve gençlik çalışmalarının finanse edilmesi gibi önemli alanlarda sürekli bir eksiklik anlamına geliyor" dedi.

Stoop, vergi muafiyetlerindeki yüksek rakamların neden olduğu soru işaretlerine dikkat çekti. 31 Ağustos 2024 itibarıyla 148 milyon Euro'luk miras vergisinin, iyiliksever nedenlerden ötürü silindiğini ve bunun geçen yılın on katı kadar yüksek olduğunu belirtti. "Büyük bir miras ya da bağış alanların vergi ödeyebilmesi beklenir. Özellikle işletme mülkleri, aile içi miraslar ve kişisel konutlar için mevcut yüksek muafiyet limitleri göz önüne alındığında, bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekir" şeklinde konuştu.

Ayrıca, Hamburg'un yarısına ait olması gereken kurumsal vergiler ve tamamen Hamburg'a kalan ticaret vergileri de 248 milyon Euro'yu geçerek yeni bir zirveye ulaştı. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre beş kat arttı. Stoop, "Bu vergiler işletmelerin kazançlarına dayanıyor ve varlıklarına değil. Dolayısıyla, Senato'nun bu vergilerin tahsil edilmediğini ve Corona önlemleri nedeniyle işletmelerin zorluk yaşadığını iddia etmesi oldukça şüpheli. Kazanç elde eden işletmeler vergi ödemek zorundadır. Senato'nun neden bu kadar büyük vergi muafiyetleri ve indirimleri uyguladığını açıklaması gerekiyor" şeklinde konuştu.

 

www.gazetehamburg.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —