Tarih: 27.06.2024 20:40

Hayvansal Ürünlerde Yüksek Vergi Tartışması – Hayvan Hakları Savunucularından Eleştiri

Facebook Twitter Linked-in

Almanya Tarım Bakanı Cem Özdemir (Yeşiller), hayvancılıkta daha yüksek standartlara geçişi finanse etmek amacıyla et üzerindeki KDV oranının artırılmasını önerdi. Cottbus'ta düzenlenen Alman Çiftçiler Günü'nde konuşan Özdemir, Çiftçiler Birliği’nin önerisini gündeme taşıyarak, "Vergiyi tam oranında değil, birkaç puan artırmayı düşünüyoruz. Bu paranın yalnızca hayvancılığa, ahırların yenilenmesine ve daha yüksek bakım standartlarına harcanmasını sağlayalım." dedi.

Özdemir’in bu önerisi, tüketici ve çevre koruma örgütlerinden karışık tepkiler aldı. Tüketici örgütü Foodwatch, "Et üzerindeki KDV'yi artırın, meyve ve sebze üzerindekini azaltın: Cem Özdemir’in şimdi bunu ele alması gerekiyor." açıklamasında bulundu. Ancak çevre örgütü Greenpeace, "Özdemir, Çiftçiler Birliği’nin tuzağına düşüyor." eleştirisinde bulunarak, et üzerindeki KDV oranının artırılmasının kötü bir uzlaşma olacağını savundu.

Çiftçiler Birliği Başkanı Joachim Rukwied ise, KDV'nin indirilmiş yüzde 7 oranından iki veya üç puan artırılabileceğini, ancak yüzde 19'luk tam orana çıkarılmaması gerektiğini belirtti. Özdemir, bu öneriyi "akıllıca bir teklif" olarak nitelendirerek, "Birlikte bu öneriyi Meclis'te kabul edelim." çağrısında bulundu.

Yeni bir dinamik oluşup oluşmayacağı belirsizliğini korurken, FDP'den gelen sinyaller, enflasyon nedeniyle gıda fiyatlarının zaten önemli ölçüde arttığını ve geniş kitleler için erişilebilir kalması gerektiğini vurguluyor.

Özdemir, çiftçilere yönelik hafifletme paketi için destek isterken, daha sıkı hayvan koruma düzenlemelerini savundu. Ancak, tarlalarda daha az kimyasal bitki koruma ürünü kullanımına yönelik düzenlemeler konusunda diyaloğa açık olduğunu belirtti.

 

www.gazetehamburg.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —