Savaş Partileri AB Seçimlerini Kazandı

9 Haziran’da gerçekleşen Avrupa Parlamentosu seçimleri, özellikle sağcı partilerin oylarını büyük ölçüde artırmasıyla sonuçlandı. Seçim sonuçlarını değerlendiren Hamburg Bağımsız Eyalet Milletvekili Mehmet Yıldız, önemli tespitler

Hamburg 16.06.2024 12:36:00 0
Savaş Partileri AB Seçimlerini Kazandı

 

9 Haziran’da gerçekleşen Avrupa Parlamentosu seçimleri, özellikle sağcı partilerin oylarını büyük ölçüde artırmasıyla sonuçlandı. Seçim sonuçlarını değerlendiren Hamburg Bağımsız Eyalet Milletvekili Mehmet Yıldız, önemli tespitlerde bulundu.
 

Emisyon Konusunda Uyarı

Yıldız, sürecin Batılı ülkelerdeki kapitalizm kriziyle birlikte başladığını belirtti ve şunları söyledi: “3. Dünya savaşı tehlikesi hala geçmiş değil. Neoliberal partiler, hedeflerine her ne pahasına olursa olsun ulaşabilmek için insanların korkularından besleniyorlar. Corona krizi ve Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana medyada ve burjuva partiler tarafından Rusya ve Çin düşmanlığı propaganda yapılıyor. AB’nin saldırgan dış politikasını ve savaşı desteklemesi için halka baskı uygulanıyor. Bunun yanında sığınmacılara karşı tutumla ırkçılık körükleniyor. AB seçimleri, ne yazık ki bu koşullarda bu sonuçları verdi.”

SPD-Yeşiller-FDP Hükümetine Tokat

Almanya’da SPD-Yeşiller ve FDP’den oluşan hükümetin AB Parlamentosunda 23 sandalye kaybettiğini aktaran Yıldız, “Yoksul halkın ve küçük ile orta ölçekli işletmelerin aleyhine yapılan sosyal politikalar, artan enflasyon, toplumsal belirsizlik ve dünya çapındaki savaşlar nedeniyle hükümetteki partiler halktan büyük bir tokat yedi. Vatandaşlar, bu partilerin yalanlarına inanmadı ama muhafazakar ve aşırı sağcıların etkisi altında kaldılar. Alman halkının %30'u, insanların korkularını körükleyen, şiddeti, savaşı ve sosyal bölünmeyi savunan CDU'yu seçti. Friedrich Merz gibi eski bir Blackrock Menejeri bu partinin başında yer alıyor. Sermaye çıkarlarını acımasızca savunan CDU, mevcut hükümetin başarısızlığının meyvelerini topladı. Muhafazakar partiler, Avrupa genelinde seçim kampanyasında birlik içinde hareket ederek 10 sandalye kazandı. Ancak programları, AB ülkelerindeki çoğunluğun çıkarına olmayan uygulamaları içeriyor. Ursula von der Leyen'in Komisyon Başkanı olarak bir dönem daha görevde kalması, daha büyük bir felakete doğru gidişi ifade ediyor. Transatlantik sermayeye hizmet eden, sosyal olmayan ve antidemokratik savaş politikalarının Avrupa genelinde bir karşı reaksiyon yaratmaması, mevcut toplumsal çaresizliği ortaya koyuyor” dedi.

 Aşırı Sağcı/Faşist Partilerin Güçlenmesi

On yıllardır artan zenginliğe rağmen Avrupa’da giderek daha fazla insan yoksulluk içinde yaşıyor. Almanya’da son verilere göre, çocukların yüzde 20'si ve toplamda 14,2 milyon insan yoksulluktan etkileniyor. Dünya çapındaki savaşlar, iklim krizi ve çevre tahribatı nedeniyle giderek daha fazla insan ülkelerini terk etmek zorunda kalıyor. 2023 yılında Birleşmiş Milletler’in verilerine göre, 115 milyondan fazla insan yerinden edildi ve çoğunluğu komşu ülkelere kaçtı.

Avrupa'daki artan yoksulluğun ve artan sığınmacı sayısının aşırı sağcılar ve muhafazakarlar tarafından kullanılmasını eleştiren Yıldız, “Aşırı sağ partilerin kazanımı çok endişe verici ama tesadüf değil. Bu durum, kapitalist krizin derinleşmesi ve dünyada devam eden savaşların sonucudur. Geleneksel olarak sermaye, kendi çıkarlarına hizmet ettiği için sağcı partileri destekler. Aşırı sağcıların ırkçı ve insanlık dışı çözümlerine giderek daha fazla insanın kapılması, hümanist değerlerin zayıfladığının göstergesidir. Macron'un parlamentoyu feshetmesi ve AB seçimlerinde sağ popülistlerin güçlenmesine yanıt olarak yeni seçimler ilan etmesi, neoliberal güçlerin bir yenilgisi anlamına geliyor. Bu yaklaşım, aşırı sağın daha da güçlenmesine yol açabilir” diye konuştu.

 Sahra Wagenknecht İttifakı'nın (BSW) Seçim Başarısı

Avrupa Parlamentosu seçimlerinin olumlu yanının BSW'nin aldığı sonuçlar olduğunu dile getiren Yıldız, “Parti örgütü olmadan, ittifak barış ve sosyal adalet ana temalarıyla yeni kurulduktan sonra %0'dan %6,2 oy oranına ve Doğu Almanya'da iki haneli bir sonuca ulaştı. Bu, insanların, yukarıdan gelen tüm savaş kışkırtmalarına ve sosyal bölünmeye rağmen, hala barış ve diplomasiyi, gerilim ve savaş yerine sosyal adaleti, büyük şirketlere ve zaten zengin olanlara servet transferi yerine doğru bulduklarını gösteriyor” dedi.

 Sol’a Birleşme Çağrısı

Sol, sosyalist ve komünist partiler bu sonuçlardan ders çıkarmalı, bu durumu iyi analiz etmelidir ve hep birlikte mücadele etme çağrısında bulunan Yıldız, “Die Linke gibi partiler, son Avrupa seçimlerinde büyük oy kaybettiler. Burjuva parlamentarizmine uyum sağlamak, parti içi rekabet, kariyer odaklı siyasetçiler, barıştan yana tutuma mesafeli olmaları ve sömürüye karşı duyarsız tutumları için öz eleştiri yapmaları gerekiyor. Artık Sol’un tüm birleşenleri bir araya gelerek birleştirici bir perspektif ile toplumsal ve politik stratejiler geliştirmenin zamanı gelmiştir” diye ifade etti.

 

www.gazetehamburg.com


EURO 2024'te İspanya, Arnavutluk'u mağlup etti 1-0

90+8 de Hırvatlar yıkıldı 1-1

Alman AfD, Avrupa Parlamentosunda yeni bir aşırı sağ grup kurmayı planlıyor

Kreis Segeberg - Öffentlichkeitsfahndung nach vermisstem Mann

Bundespolizisten vollstrecken vier Haftbefehle an einem Tag

Almanya Başbakanı Scholz Fransa'daki seçimlerden endişeli olduğunu belirtti

Almanya'da reçetelerin yaklaşık yüzde 70'i artık e-reçete

Mehmet Yıldız’dan EURO 2024 Açıklaması: “UEFA Kar Ediyor, Vatandaş Tüm Masraflarını Ödüyor“

Shakespeare Komedyasını İzlediler

Almanya lider, İsviçre de ikinci olarak son 16 turuna yükseldi İsviçre: 1 - Almanya: 1

A Milli Futbol Takımı'nın kaptanı Hakan Çalhanoğlu'ndan açıklamalar:

Hamburg'da Düğün ve Eğlence Sektörü Temsilcileri Kahvaltıda Buluştu

Haciz Muafiyet Sınırı Artıyor

Sahaya atlayıp Ronaldo ile fotoğraf çektiren çocuk Türk çıktı.

Aydın'da otluk alanda başlayan ve bir depoya sıçrayan yangına müdahale ediliyor

A Milli Futbol Takımımız, Portekiz'e yenildi 0-3

FC St. Pauli'nin 2024/25 Bundesliga Sezonu Hazırlık Maçları Belli Oldu

Lentföhrden - Öffentlichkeitsfahndung nach vermisster Frau

Hollanda: 0 - Fransa: 0

İBB Başkanı İmamoğlu, İstanbul'un kardeş şehri Berlin'in "Altın Defteri"ni imzaladı

Almanya'da yabancı bir istihbarat servisi için çalıştıkları suçlamasıyla 3 kişi tutuklandı

Diyarbakır ve Mardin arasındaki anız yangınında hayatını kaybedenlerin sayısı 12'ye yükseldi

Anadolu Üniversitesi'nden Avrupa'da Yaşayanlar İçin Eğitim Fırsatı

Polizei sucht zusätzlich die Begleitperson der vermissten Kinder

CHP'nin 'yurt dışı örgütlenme çalıştayı' İstanbul'da yapılacak

Almanya'da konut fiyatları düşmeye devam ediyor

Almanya'nın 105 yeni Leopard tankı siparişi vereceği iddia edildi

Prof. Dr. Schwappach-Pignataro UKE Tıp Fakültesi Dekanlığına Yeniden Seçildi

Öffentlichkeitsfahndung nach Raubdelikt in Hamburg-Eißendorf

Emisyonsuz Deniz Taşımacılığı İçin Ülkeler Arası İş Birliği

Yükleniyor

EURO 2024'te İspanya, Arnavutluk'u mağlup etti 1-0

90+8 de Hırvatlar yıkıldı 1-1

Alman AfD, Avrupa Parlamentosunda yeni bir aşırı sağ grup kurmayı planlıyor

Kreis Segeberg - Öffentlichkeitsfahndung nach vermisstem Mann

Bundespolizisten vollstrecken vier Haftbefehle an einem Tag

Almanya Başbakanı Scholz Fransa'daki seçimlerden endişeli olduğunu belirtti

  • Salı 40.4 ° / 26.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 37.9 ° / 25.5 ° Güneşli
  • Perşembe 37.6 ° / 22.1 ° Güneşli