Tarih: 12.10.2024 11:30

Smarte Hanse Büyüyor

Facebook Twitter Linked-in

Smarte Hanse birliği büyümeye devam ediyor. Bir yıl önce Rostock, Stralsund, Wismar ve Lübeck şehirleri, Akıllı Şehir’e yönelik dijital dönüşüm alanında şehirler arası iş birliği için bir niyet beyanı imzalamıştı. Bugün Neubrandenburg ve Schwerin şehirleri de anlaşmayı imzalarken, önümüzdeki günlerde Kiel'in de katılması bekleniyor. Tüm şehirler dijitalleşme projelerinde daha yoğun iş birliği yapma konusunda mutabık kaldı.

İş birliği anlaşması, şehir toplumuna yönelik yaşam kalitesi, ortak çözümlerin geliştirilmesinde kaynak verimliliği, akıllı ağlar ve en iyi uygulama projeleri üzerinden bilgi transferi, ekonomik iş birliği (özellikle start-up’lara odaklanarak), modern kamusal hizmetler ve vatandaş katılımı gibi alanları kapsıyor. Smarte Hanse ağına dahil olan üye sayısı böylece yediye çıktı.

Neubrandenburg Dört Kapılı Şehir’in Belediye Başkan Yardımcısı Peter Modemann, "Smarte Hanse ittifakına katılmak, Neubrandenburg'u dijital çağda daha da geleceğe hazırlama fırsatı sunuyor. Diğer şehirlerle değişim ve iş birliği sayesinde sadece en iyi uygulamalardan yararlanmakla kalmayıp, kendi yenilikçi yaklaşımlarımızı da ortaya koyabileceğiz. Birlikte çalışarak vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artırırken, Neubrandenburg’un ekonomik yapısını güçlendirecek akıllı çözümler geliştireceğiz." dedi.

Mecklenburg-Vorpommern'den ağa katılan bir diğer yeni üye, eyaletin başkenti Schwerin oldu. Schwerin Belediye Başkanı Dr. Rico Badenschier, "Dijital şehir ağının bir parçası olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Schwerin, idari ve okul dijitalleşmesi alanında önemli başarılara sahip. Bu başarıları paylaşmaktan mutluluk duyacağız. Ayrıca kardeş şehirlerimizin ulaşım ve enerji gibi alanlardaki bilgilerinden yararlanacağız. İş birliğimizi heyecanla bekliyorum." ifadelerini kullandı.

Ağın yeni üyesi, Schleswig-Holstein eyaletinin başkenti Kiel de oldu. Kiel Belediye Başkanı Dr. Ulf Kämpfer, bu iş birliğinin önemine dikkat çekti: "Dijital teknolojiler şehirler için büyük fırsatlar sunuyor. Buna örnek olarak şehir altyapısının öngörücü bakımları veya aşırı hava olaylarını simüle ederek planlama süreçlerine dahil eden şehir planlaması verilebilir. Bu fırsatları değerlendirmek için modern bir dijital altyapıya, kapsayıcı teknik standartlara ve dijital çözümlere ihtiyaç var. Smarte Hanse şehirleriyle birlikte birbirimizden öğrenerek, mevcut çözümleri benimseyip yeni fikirleri ortaklaşa hayata geçirmek istiyoruz."

Genişletilen iş birliğinin imza törenine ev sahipliği yapan Lübeck, bu şehir iş birliği girişimini geçen yıl başlatmıştı. Lübeck Belediye Başkanı Jan Lindenau, "Smarte Hanse büyüyor ve şehirler arasındaki etkileşim ilerliyor. Bitkom’un Akıllı Şehir sıralamasında artık 8. sıradayız ve dijital projelerin uygulanmasında elde ettiğimiz olumlu deneyimleri paylaşmaktan memnuniyet duyuyoruz. Ancak diğer şehirlerin daha fazla uzmanlığa sahip olduğu konularda da deneyim alışverişi bizim için önemli. Amacımız tekerleği yeniden icat etmek değil, en iyi çözümleri paylaşarak dijital dönüşüm sürecinde daha hızlı ilerlemek." dedi.

Lübeck'in Dijital Şehir Projesi CDO’su Dr. Stefan Ivens, "Smarte Hanse, Lübeck'in Akıllı Şehir model projesi çerçevesinde Federal İnşaat Bakanlığı’nın desteğiyle mümkün oldu. Bu proje, Dijital Stratejimizin ve şehirler arası iş birliğinin hayata geçirilmesine önemli katkılar sağlıyor. Çünkü: Akıllı Şehir ancak ortak çalışmayla başarılı olur!" dedi. Ivens ayrıca, Smarte Hanse şehirlerinin uzmanlarının dün bir "Smart Water" barcamp’ında bir araya gelerek su yönetimi projelerini paylaştığını ve bilgi alışverişinde bulunduklarını ekledi. Yeni üyelerle birlikte teknik iş birliği daha da hız kazanacak.

Smarte Hanse'nin merkezi, şu anda Enerji Kümesi Dijital Lübeck Derneği tarafından yönetiliyor. Dernek yöneticisi Felix Schulz von Thun, iklim değişikliği döneminde su temini üzerine düzenlenen ilk "Smart Water" barcamp’ına ve gelecekteki adımlara değindi: Bir sonraki buluşma, 15-17 Ekim 2024 tarihlerinde Berlin'de düzenlenecek olan Smart Country Convention’da yapılacak.

 

www.gazetehamburg.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —