Tarih: 07.08.2024 15:21

Ülser Tedavi Edilmezse İç Kanamaya Yol Açabilir!

Facebook Twitter Linked-in

 

Sürekli mide ağrısı, ülserin en yaygın belirtisi olarak ortaya çıkıyor. Tedavi edilmediği takdirde ülser, iç kanama ve ciddi enfeksiyonlara yol açabiliyor. Türkiye İş Bankası grup şirketlerinden Bayındır Sağlık Grubu'na bağlı Bayındır Söğütözü Hastanesi ve Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Kemalettin Yılmaz, ülser hakkında önemli bilgiler verdi.

Ülser Nedir?

Ülser, mide veya ince bağırsağın iç yüzeyinde, mide zarında oluşan açık yaralar olarak tanımlanıyor. Bu yaralar genellikle Helicobacter pylori (H. pylori) bakterisi veya steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar nedeniyle oluşuyor ve mideden çok onikiparmak bağırsağında görülüyor.

Ülserin Yaygın Nedenleri

Ülserin en yaygın nedeni, mideyi ve onikiparmak bağırsağını sindirim enzimlerinden koruyan mukus tabakasının azalmasıdır. Dr. Kemalettin Yılmaz, ülkemizde ülserlerin en yaygın sebebinin midede Helicobacter pylori (H. pylori) adı verilen bakteriler tarafından meydana gelen enfeksiyonlar olduğunu belirtiyor. Ancak bu bakterinin varlığı her zaman ülserle sonuçlanmaz; başka faktörler de ülsere sebep olabilir.

Ülserin Diğer Nedenleri:

Kimler Risk Altında?

Dr. Kemalettin Yılmaz, ülserin erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha fazla görüldüğünü belirtiyor. 30 ila 50 yaş arasında onikiparmak bağırsağı ülseri erkeklerde daha yaygındır. 60 yaş civarında ise kadınlarda mide ülseri daha sık görülmektedir.

Ülser Belirtileri Nelerdir?

Ülserin bazı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Özellikle onikiparmak bağırsağı ülseri, hastayı gece uykusundan uyandıracak kadar şiddetli ağrılara yol açabilir.

Ülser Tanı ve Tedavisi

Ülserin ciddi bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çeken Dr. Kemalettin Yılmaz, belirtiler ortaya çıktığında vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerektiğini vurguluyor. Ülser tanısı klinik, laboratuvar ve görüntüleme yöntemleri ile konduktan sonra üst gastrointestinal sistem endoskopisi (gastroskopi) altın standart kabul ediliyor. Gastroskopi ile ülserler direkt görülebilir, biyopsi alınabilir ve mukozadaki mikroskobik değişiklikler saptanabilir. Helicobacter pylori pozitif bulunursa, enfeksiyona yönelik antibiyotik tedavisi ve mide asidini baskılayan ilaçlar kullanılabilir. Çoğu ülser, ilaç tedavisi ile iyileşir. Ülser ilaçları, mide asitlerini azaltarak kişinin yakınmalarını rahatlatır ve ülserin iyileşmesini sağlar.

Diyet ve Yaşam Tarzı Önerileri

Ülser tedavisinde diyetin önemli olduğuna dikkat çeken Dr. Kemalettin Yılmaz, mide yanmasını tetikleyen besinlerden, mide salgılarını artıran her türlü yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gerektiğini belirtiyor.

Uzak Durulması Gerekenler:

Öneriler:

Ülser oluşumunu tamamen önlemek mümkün olmasa da, tetikleyici faktörlerden kaçınarak risk azaltılabilir. Sağlıklı beslenme, sigarayı bırakma, alkol tüketimini azaltma, düzenli uyku, spor ve stresi azaltma gibi önlemler ülser riskini azaltabilir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —