Tarih: 05.07.2024 00:11

"Zivilprozess der Zukunft" Reform Komisyonu Başladı!

Facebook Twitter Linked-in

4-5 Temmuz 2024 tarihlerinde Almanya Adalet Bakanlığı'nda "Zivilprozess der Zukunft" (Geleceğin Medeni Yargı Süreci) Reform Komisyonu'nun açılış etkinliği düzenlendi. Komisyon, dijitalleşmenin ilerlemesi ışığında medeni yargı sürecini gözden geçirerek 2024 yılı sonuna kadar geleceğin medeni yargı sürecine dair öneriler geliştirecek.

Hamburg Adalet Senatörü Anna Gallina, konuyla ilgili açıklamasında, medeni yargı sürecinin toplumsal düzenin önemli bir parçası olduğuna vurgu yaparak, "Her vatandaşın bugün ve gelecekte yargı sistemimize güvenmesi önemli. Dezavantajlı grupların da yargıya kolay erişimi sağlanmalı. Amacımız, bilimin bulgularına uygun ve tüm hak arayanların ihtiyaçlarını karşılayan bir medeni yargı süreci geliştirmektir." dedi.

Federal Adalet Bakanı Dr. Marco Buschmann ise, "Hukuk devleti, teknik ve toplumsal gelişmelere ayak uydurmalıdır. Medeni yargı sürecinin de vatandaşlarımızın günlük yaşamına uygun olması gereklidir. Dijitalleşme inisiyatifimiz kapsamında, Federal ve eyalet hükümetleri güçlerini birleştirmektedir. Ortak reform komisyonumuzdan önemli katkılar bekliyorum." ifadelerini kullandı.

Bavyera Adalet Bakanı Georg Eisenreich ise, "Mahkemelerimize erişimi mümkün olduğunca kolaylaştırmak ve tüm taraflar için yüksek kaliteli, verimli süreçler sağlamak istiyoruz. Dijitalleşmenin sunduğu fırsatları kararlılıkla kullanmalıyız. Bu süreçte mevcut yasal çerçeve sıkça engelleyici olmaktadır ve hızla uyarlanması gerekmektedir. Bu komisyona büyük beklentilerim var." dedi.

Reform Komisyonu'nun görevi, medeni yargı sürecini modernize etmek ve vatandaşlar için çekici hale getirmektir. Bir önceki yıl Adalet Bakanlığı tarafından yaptırılan bir çalışmada, yargı sürecinin karmaşık ve zaman alıcı olması nedeniyle vatandaşların medeni yargı sürecini tercih etmediği belirlenmiştir. Bu sebeple, reform ihtiyacı acildir.

Komisyonun odak noktası dijitalleşme olacaktır. Mevcut yasama döneminde dijitalleşme adına önemli adımlar atılmış, örneğin sivil mahkemelerde video konferans teknolojisinin kullanımı teşvik edilmiştir. Eyaletler de elektronik hukuk işlemleri, video duruşmalar ve E-Akte'nin (elektronik dosya) kapsamlı olarak uygulanması gibi projeleri hayata geçirmiştir.

Reform Komisyonu'nun temel görevleri arasında, vatandaşların adalete daha kolay erişimini sağlamak, dijital iletişim yollarını modernize etmek, yargı sürecini daha iyi yapılandırmak ve kolay erişilebilir online yargı süreçleri oluşturmak yer almaktadır. Komisyonun nihai raporu, 2024 yılı sonunda tamamlanacaktır.

Komisyonun üyeleri arasında Federal Adalet Bakanlığı, Bavyera Adalet Bakanlığı ve Hamburg Adalet ve Tüketici Koruma Dairesi'nin yanı sıra, bilim insanları, Federal Mahkeme temsilcileri, Yüksek Mahkemeler Başkanları, Alman Hakimler Birliği, Federal Baro, Alman Avukatlar Derneği, Legal Tech Derneği ve EDV Mahkemesi temsilcileri bulunmaktadır.

 

www.gazetehamburg.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —