Songül Şahin


Türkiye Almanya’da Kendi Evinde Yenildi!

Almanya’da yaşayan gurbetçiler, Türkiye-Portekiz maçında Dortmund’u adeta yerinden oynattı. On binlerce gurbetçi coşkusu, Alman basınının dikkatini çekti ve “Almanya Anavatan” terimini sıkça duymamıza sebep oldu. Haftaya Hamburg’da oynanacak Türkiye maçında da aynı coşkuyu görmek umuduyla…


Evet, evet yanlış okumadınız. Almanya’da artık çevreden bunu duyacak kadar çok Türk var!

Dortmund’un içinde yer aldığı Kuzey Ren Eyaleti’nde (Nordrhein-Westfalen) bu sayı çok daha fazla. 22.06.2024 tarihinde Dortmund’da oynanan Portekiz-Türkiye maçında bu durum iyice kabul gördü. Zira Alman gazeteleri bile köşe yazılarında bu duruma dikkat çekti.

Gurbetçiler El Ele

 

Çeşitli durumlardan Almanya’ya göç etmiş tüm gurbetçiler Dortmund’da el ele verdi. Dortmund resmen yer yerinden oynadı. Sırf futbol sahasında 30 bin, Westfalen Parkı’nda ise 40 bin gurbetçi olduğu tespit edildi. Bunun yanı sıra farklı yerlerde kurulan dev ekranlarla yine sayısı çok yüksek gurbetçiler vardı. Türkiye maçı her ne kadar kazanmasa da gurbetçiler buraya adlarını yazdırdı. Bunu Almanya’da yaşayan onlarca farklı ırktan herkes dile getirdi. Kısacası bu bir gündem oldu.

Şaşkınlık Yarattı

 

Almanya’da çok Türk vatandaşı olduğu zaten bilinen bir gerçekti fakat bu maç ile birlikte artık “Almanya Anavatan” terimini sıkça duyacağımızdan eminim. Çünkü böyle bir coşku beklenmiyordu. Böylelikle akıllarda kalacak bir tarih yaşanmış oldu.

Dortmund Avrupa Şampiyonluğu’na Çok Kötü, Hatta Hiç Hazırlanmadı Ama Gurbetçiler Bu Eksikliği Tamamladı

 

Dortmund maçlarla ilgili neredeyse hiç reklam yapmadı. Bu Almanya’nın “kendi kendini bilgilendir” prensibinden mi yoksa başka bir sebepten midir bilinmez ama sokaklarda hiç heyecan yoktu. Her zamanki gibi sessiz bir Almanya havası hakimdi. Ta ki gurbetçiler yeri inletene kadar! Sokaklara biraz Carpe Diem havası kattığınız için hepinize sonsuz teşekkürler…

Bir Başka Övgü

 

On binlerce taraftarın ve insanın katılımına rağmen çok fazla olay yaşanmadı. Almanya’nın önde gelen gazetelerinden “Bild”, toplam 60 cezai uygulamanın ve bunların da çok büyük olmadığını gösterdi. Buna artık eğitimli insanların yurt dışına yerleştiği mi dersiniz (çünkü gurbetçiler arasında mülteci olarak gelmiş veya hala mülteci statüsünde olanlar da var) ne dersiniz bilmem ama burası da çok ama çok dikkat edilmeyi hak edecek bir nokta.

Almanya’da Bu Kadar Türkiye’den Gurbetçi Olması Ayrıcalığı

 

Güzel bir şey. Hatta efsane! Marketlerde çocukluğumuzda bile yediğimiz çikolatalar var. Sadece çikolata değil, aklımıza gelen her türlü yeme ve içme ihtiyacı... Bu da bizi çok mutlu ediyor. Böylelikle sadece ailemizi özlüyoruz :) Giyecek konusunda aynı şey denilemez çünkü çok çok eski modeller var. Ama konser olarak tüm sevilen sanatçılar da burada. Yani kısacası kendimizi burada hiç de yabancı hissetmiyoruz. Müzikler bile artık Türkçe Almanca karışık olmaya başladı. İleride bunu çok daha sesli şekilde duyacağımızdan eminim diye iddialı bir cümle kurabilirim.

Haftaya 26.06.24’te Türkiye maçı Hamburg’da oynanacak. Her iki durumda da aynı güzelliği görmeyi hepimiz adına umuyor ve Milli Takıma başarılar diliyorum.

 

 

Adıyaman

28.06.2024

  • İMSAK 03:13
  • GÜNEŞ 05:01
  • ÖĞLE 12:35
  • İKİNDİ 16:28
  • AKŞAM 20:00
  • YATSI 21:40

Serhat Köysüren FC Bingöl 12'nin Yeni Antrenörü Oldu

Vildan Kardeşler, HSV Kadın Futbol Takımına Transfer Oldu

TÜRGEM’in 35. Kuruluş Yılı Görkemli Bir Törenle Kutlandı

Sümeyra Demirel: 'Hedefim Komediydi, Hep Dram Oynadım'

FC St. Pauli’nin Yeni Teknik Direktörü Alexander Blessin Oldu

Estorf: Schwerer Verkehrsunfall zwischen Pkw und Krad