‘Böyle müzik bakımından zengin bir kentte Türk müzisyenlerin bir şey yapmaması gerçekten üzücü ‘
Korona Virüs dolayısıyla ara verdiğimiz Zafer Özpolat ile Pazar sohbetleri röportaj serimizin bu haftaki konuğu Facebook müzik yapımcısı Sinan Cem Eroğlu önemli açıklamalarda bulundu
Röprtaj: Zafer ÖZPOLAT
Sizi tanıyabilir miyiz?
1986 Ankara doğumluyum.1997 yılında 11 yaşında İstanbul Teknik üniversitesi Konservatuvarın ortaokul bölümüne girdim. Burada Kaval öğrenmeye başladım. Okulun lise daha sonrada üniversitesini okudum.
Hangi bölümü okudunuz?
Türk müziği konservatuvarı Çalgı bölümünü okudum. Daha sonra buraya taşınınca doktora tezimi veremedim. İlk okul 3. Sınıfta bağlama çalmaya başladım. Babamın bağlaması vardı o bağlamayı elime alarak çalmaya başladım.
Hangi enstrümanları çalıyorsunuz?
Kaval çalıyorum. Aynı zamanda gitaristim.
Babanız bağlama ustası mı ?
Babam bağlama yapar. Bir çok müzisyene bağlama yapar.
Ne tür müzik söylüyorsunuz?
Genelde Türk Halk müziği söylüyorum. Âmâ ben asıl müzik yapımcısıyım. Sanatçı demosu ile gelir bana ben onun albümünü hazırlarım. 15-16 yıldır prodüksiyon işini yapıyorum.
Şu anda Almanya’da ne iş yapıyorsunuz?
2018 yılından bu yana Facebook’ta müzik yapımcısıyım . Facebook’un ses kütüphanesi var. O kütüphanede Dünya’nın çeşitli kültürel müziklerini orada depoluyorlar. Ben orada halk müziği ezgilerini modernleştirerek yapıyorum.
Size göre müzik nedir?
Akortlu ve ritimli olan her şeydir. Kuşun sesside müzik, suyun sesside müziktir.
Sizin galiba grubunuz da var?
Evet, Niyaz adlı grubum var. Amerika’da genelde grubum ile beraber konserler veriyoruz. Beş kişilik grup
Grup olarak ne tür müzik yapıyorsunuz?
Genelde İran ve Türk Halk müziği
Türkiye’den gelen bir müzik yapımcısı olarak burada ki , müzisyen arkadaşların çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?
Çok kötü buluyorum.
Neden?
Burada ki, müzisyen arkadaşların çalışmaları maalesef düğünden öteye geçmiyor. Düğün müzisyenliği var. Müzik endüstrisi yok. Burada ki, müzisyenlerde müzik ikinci iş olarak görünüyor. Müzikten para kazanamıyorlar. Müziği asıl iş olarak göremiyorlar. Burada devletin verdiği fonlar var aslında ama hiçbir müzisyen bu fonlardan yararlanamıyor. Hamburg’da dünyanın en büyük müzik şirketi var. Hamburg müzik açısından gelişmiş bir kent.
Böyle müzik bakımından zengin bir kentte Türk müzisyenlerin bir şey yapmaması gerçekten üzücüdür. Müziği ilk iş olarak görüp, müzik ile para kazanmak için uğraş yok.
Bir yapımcı olarak genç müzisyenlere tavsiyeleriniz var mı?
Almancanın yanında İngilizce öğrensinler. Müzikle ilgili ne öğrenmek isterseniz kaynakların %60-70’i hep İngilizcedir. Eğitimli olmak için uğraşsınlar . Dünya’da müzik ile ilgili bir şey aradığında karşında hep İngilizce sunumlar görürsünüz.
Size göre bağlama nedir?
Bağlama, en eski Anadolu sazıdır. Bağlamanın tarihi MÖ 5 bin yıllara dayanıyor. Anadolu insanın sesidir
Bağlama son yıllarda daha çok evlere girmeye başladı. Sizce neden?
Bağlama zaten evlerdeydi. İnsanlar bağlamaya gitmeye başladı.
Ünlü sanatçılara müzik yaptığınız oldu mu?
Çok kişiye yaptım. Erkan Uğur var. Albümünü yaptığım Mustafa Özarslan var. Emre saltık , Aynur Doğan var.
Müzikte hedefiniz nedir?
Almanya’da müzik akademisi kurmak istiyorum. Amerika’da üniversitelerde ders vermiş birisi olarak burada da genç müzisyenler yetiştirmek istiyorum. Müzik enstrümanlarının tarihini öğretmek akademik genç müzisyenlerin yetiştirilmesi lazım. Yabancılarda bir şeyler öğrenmesini istiyorum.
Kendinizi müziğin neresinde buluyorsunuz?
Henüz kendimi bulamadım. Bulunduğunuz bu coğrafyada ne müzisyenler gelip geçmiş.
Bir müzik sever olarak sizi sahnede dinlemem için bana hangi neden sahnede sunabiliyorsunuz ki, sizin sahnenizi izleyebileyim.
Benim Sosyal medyada canlı yayın yapmamamın sebebi bana vakit ayırarak sahneme gelen kişiye daha iyisini vermek. Çünkü o zamanını bana harcamış beni dinlemeye gelmiş. Ben de en iyisini vermek zorundayım. Benim sahnemde sıkılma olmaz. Göze , kulağa ve kalbe hitap etmeyi sahneye çıktığımda düşünürüm. Eğer bu üçünü sahne için iyi olarak uygularsanız sizi izleyeni tutmamak için bir sebep yoktur. Işıktan sese kadar özen gösteririm. Ben sahnemde beniz izleyene en iyisini vermek için elimden geleni yaparım.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Asıl ben teşekkür ederim. Bana bu imkanı verdiğiniz için