19. Bremen Dayanışma Ödülü Etiyopyalı Aktiviste: Meseret Hadush’a Anlamlı Onur

Cinsel şiddetle mücadelede cesur duruşuyla tanınan Meseret Hadush, Tigray bölgesindeki kadın ve kız çocuklarına yönelik çalışmaları nedeniyle 19. Bremen Dayanışma Ödülü’ne layık görüldü.

Almanya 7.05.2025 03:03:00 0
19. Bremen Dayanışma Ödülü Etiyopyalı Aktiviste: Meseret Hadush’a Anlamlı Onur

Etiyopya’nın Tigray bölgesinden insan hakları savunucusu Meseret Hadush, silahlı çatışmalar sırasında kadınlara ve kız çocuklarına yönelik cinsel şiddete karşı gösterdiği olağanüstü mücadele nedeniyle 19. Bremen Dayanışma Ödülü’ne layık görüldü. Ödül kararını, 29 Nisan 2025 tarihinde toplanan Bremen Özgür Hansa Şehri Senatosu onayladı.

Bu yılki ödül teması, çatışma ortamlarında kadınlara yönelik sistematik cinsel şiddet olarak belirlendi. Bu tür şiddetin bir savaş silahı olarak kullanılması, sadece bireyleri değil, tüm toplulukları derinden yaralıyor. Bremen Senatosu, bu gerçeğe dikkat çekmek ve dünya kamuoyunun göz ardı ettiği çatışma bölgelerindeki kadınların sesi olmak amacıyla Meseret Hadush’un çalışmalarını ödüllendirdi.

Bremen Belediye Başkanı Andreas Bovenschulte, “Meseret Hadush’un gösterdiği olağanüstü çaba, Tigray’daki hayatta kalan kadın ve kız çocuklarının yanında durmak adına çok önemli bir mesaj veriyor,” dedi. “Bu ödül, sadece bir takdir değil; aynı zamanda bu suçların sorumlularının yargılanması ve uluslararası düzeyde hesap verilmesi gerektiğinin de altını çiziyor.”

Hadush, 2023 yılında Tigray dilinde “Şifa” anlamına gelen Hiwyet adlı sivil toplum kuruluşunu kurdu. Kuruluş, cinsel şiddet mağdurlarına hem psikolojik hem de hukuki destek sağlamanın yanı sıra, toplumun bilinçlendirilmesi ve adalet mekanizmalarının güçlendirilmesi için de faaliyet gösteriyor. Aynı zamanda travmaların uzun vadede işlenebilmesi için post-konflikt çalışmalar yürütüyor.

Meseret Hadush, ödül hakkında şu açıklamada bulundu: “Bu ödül sadece bir onurlandırma değil; sesi bastırılmış kadınların hakikatini duyurma imkânı. Sessizliğin hâkim olduğu bu acılara dikkat çekmek ve kadınların adalet, onur ve iyileşme arayışını desteklemek açısından son derece anlamlı.”

Meseret Hadush’un adaylığı, yıllardır çalışmalarını destekleyen birçok kurum ve kişi tarafından önerildi. 19. Bremen Dayanışma Ödülü, Ekim 2025’te Bremen Belediye Sarayı’nda düzenlenecek törenle kendisine takdim edilecek.

A Milli Basketbol Takımı, Avrupa ikincisi oldu

Berlin'de "Gazze'de soykırımı durdurun" çağrısıyla barış gösterisi yapıldı

Bayern Münih sahasında Hamburg'a karşı rahat kazandı

Meta’ya Almanya’da Toplu Dava: Kullanıcı Verileri Tehlikede mi?

Almanya'da Dış İstihbarat Teşkilatı Başkanlığına atanan Jaeger göreve başladı

Almanya’da AfD’li milletvekili Maximilian Krah'ın dokunulmazlığı kaldırıldı

Bremen’de 49. Görsel Sanatlar Teşvik Ödülü İçin Başvurular Başladı

Cumhurbaşkanı Steinmeier’den Menekşe Korosuna Ziyaret

Almanya’da Öldürülen Gülay U.’nun Baş Şüphelisi Gökan Eryener Her Yerde Aranıyor

Steilshoop’ta Sağlık Hizmetleri Çöküşün Eşiğinde: Sol Parti’den MVZ Talebi

Kasayı Çalamadılar, 35 Bin Euro’luk Hasar Bıraktılar

Ulrike Kloiber Yeniden Senato Koordinatörü Seçildi

Eşit Haklar, Eşit Fırsatlar: Hamburg’da Yatay Antidiskriminasyon Bürosu Açıldı

Hamburg Parlamentosu 10. Kez Toplanıyor

Hamburg’da Tekstilde Döngüsel Ekonomi İçin Yeni Adım: “A-Gain Guide” Başladı

11 Eylül’de Ulusal Uyarı Günü: Hamburg’da Sirenler Çalacak

Okullar Açılıyor: Polis Velileri ve Sürücüleri Uyardı

“Bir Asırlık Eğitim Yolculuğu: Hamburg’da Öğretmen Yetiştirmenin 100 Yılı”

Tartışmalı Başkonsolos Nihayet Gitti

Almanya'da bir grup anne, hükümete İsrail'e karşı harekete geçme çağrısı yaptı

Anket: Almanya'nın Saksonya-Anhalt eyaletinde aşırı sağcı AfD Partisi açık ara önde

Hamburg’da 12 Ekim’de Çifte Referandum: Bildirimler Postayla Gönderiliyor

Hamburg’da Anlamlı Sergi: Anayasayı Korumada 75 Yıl

Münih’li Hekim Dr. Elif Duygu Cındık-Herbrüggen, 2025 Yılı Hekim Ödülüne Aday

Schutzbrief24 Sigorta Taleplerini Ödemiyor

Hamburg’dan Yenilikçi Şirketlere Destek

Hamburg Yüksek İdare Mahkemesi’nden Katılım Payı Kararı

Joker English 3. Yılını Kutladı ve Uluslararası Ödülle Taçlandırıldı

Hannover Hauptbahnhof: Deutsche Bahn gibt grünes Licht für zweite Personenquerung

Munich Fabric Start Fuarı’na Türkiye’den 138 Firma Katıldı

Yükleniyor

A Milli Basketbol Takımı, Avrupa ikincisi oldu

Berlin'de "Gazze'de soykırımı durdurun" çağrısıyla barış gösterisi yapıldı

Bayern Münih sahasında Hamburg'a karşı rahat kazandı

Meta’ya Almanya’da Toplu Dava: Kullanıcı Verileri Tehlikede mi?

Almanya'da Dış İstihbarat Teşkilatı Başkanlığına atanan Jaeger göreve başladı

Almanya’da AfD’li milletvekili Maximilian Krah'ın dokunulmazlığı kaldırıldı

  • Pazartesi 34.1 ° / 22.6 ° Güneşli
  • Salı 32.7 ° / 21.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 34.2 ° / 22.4 ° Güneşli