Almanya’da Anayasa Değişikliği: Borç Freni Esnetildi, 500 Milyar Euro’luk Fon Kuruldu

Almanya’da borç freni kurallarında yapılan değişiklikle savunma, sivil koruma ve istihbarat harcamalarına yönelik istisnalar genişletildi. Ayrıca altyapı ve iklim yatırımları için 500 milyar Euro’luk özel bir fon oluşturuldu.

Almanya 21.03.2025 13:18:00 0
Almanya’da Anayasa Değişikliği: Borç Freni Esnetildi, 500 Milyar Euro’luk Fon Kuruldu

Almanya’da borç frenine yönelik reform ve özel bir fon oluşturulmasına ilişkin Anayasa değişiklikleri, 21 Mart 2025 tarihinde Federal Konsey’de (Bundesrat) gerekli üçte iki çoğunlukla kabul edildi. Yeni düzenlemeyle, Almanya’nın savunma kapasitesinin artırılması ve altyapı yatırımlarının desteklenmesi hedefleniyor.

Borç Frenine Daha Fazla Esneklik

Yapılan değişiklikle birlikte, savunma, sivil koruma ve istihbarat gibi alanlarda belirli bir seviyenin üzerindeki harcamalar artık borç frenine dahil edilmeyecek. Ukrayna gibi saldırıya uğrayan ülkelere yapılan askeri yardımlar da bu kapsamda değerlendirilecek. Daha önce yalnızca doğal afetler ve olağanüstü kriz durumlarında geçerli olan bu istisnalar, artık genişletilmiş durumda.

Yeni düzenlemeye göre, bu alanlardaki harcamalar GSYİH’nin %1’ine kadar genel bütçeden karşılanacak. Ancak, bu miktarı aşan harcamalar yeni borçlanma ile finanse edilebilecek.

Ayrıca, eyaletler (Länder) için de borçlanma sınırlarında değişiklik yapıldı. Mevcut durumda sıfır borçlanma kuralı geçerliyken, yeni düzenlemeyle birlikte toplamda GSYİH’nin %0,35’i kadar borçlanma yapmalarına izin verilecek.

Altyapı İçin 500 Milyar Euro’luk Özel Fon

Anayasa değişikliği kapsamında, 12 yıl süreyle geçerli olacak 500 milyar Euro’luk bir özel fon oluşturulmasına da karar verildi. Bu fon, yalnızca ek altyapı yatırımları ve Almanya’nın 2045 yılına kadar iklim nötr hale gelme hedefi doğrultusunda kullanılabilecek.

Fonun 100 milyar Euro’su eyaletlerin altyapı projelerine ayrılırken, 100 milyar Euro’luk bir bölümü de İklim ve Dönüşüm Fonu’na (Klima- und Transformationsfonds) aktarılacak. Bu özel fon, borç frenine dahil edilmeyecek.

Savunma Kapasitesi Güçlendirilecek

Anayasa değişikliğinin gerekçesinde, Rusya’nın üç yıldır devam eden Ukrayna’ya yönelik saldırıları nedeniyle Avrupa’daki güvenlik durumunun dramatik şekilde değiştiği vurgulandı. Ayrıca, ABD’deki yeni yönetimin göreve başlamasının uluslararası politikadaki mevcut gerginlikleri azaltmayacağı öngörülerek, Almanya’nın savunma yeteneklerini artırma zorunluluğuna dikkat çekildi.

Savunma kapasitesinin artırılmasının, modern ve işlevsel bir altyapıya sahip olunmasını da gerektirdiği belirtilirken, güçlü bir altyapının Almanya’nın ekonomik büyümesi ve rekabet gücü açısından da kritik bir faktör olduğu ifade edildi.

Eyaletler ve Belediyeler İçin Yeni Finansman İmkanları

Değişiklikler, sadece federal hükümeti değil, eyaletler ve belediyeleri de doğrudan etkiliyor. Son yıllardaki krizlerin ardından modern bir eğitim sistemi oluşturma, dijital dönüşüm, mültecilerin entegrasyonu ve sivil koruma gibi alanlarda büyük finansman ihtiyaçlarının ortaya çıktığı belirtiliyor.

Yeni Düzenleme Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

Federal Meclis (Bundestag) ve Federal Konsey (Bundesrat) tarafından üçte iki çoğunlukla onaylanan yasa, şimdi Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak yayımlanacak. Resmi yayımlanmanın ardından, değişiklikler ertesi gün yürürlüğe girecek.

 

www.gazetehamburg.com

HSV, Volksparkstadion’da KSC’ye Boyun Eğdi: 1-2

St. Pauli Bremen’den 1 Puanla Döndü 0-0

Milli judocular, Almanya'daki Ümitler Avrupa Kupası'nda 5 madalya kazandı

Hamburg'da Medya Düzenlemelerinde Reform Çağrısı

İstiklal Marşını Ezbere Güzel Okuma Yarışması Münih’te Yoğun Katılımla Gerçekleştirildi

Hamburg’da 23 Nisan Coşkusu

Hamburg’da Kaza: Otobüsle Çarpışan Mercedes Sürücüsü Olay Yerinden Kaçtı

Bayern Münih ve Bayer Leverkusen kazandı, şampiyonluk yarışı son 3 haftaya taşındı

Hamburg'da Otobüs Saldırısı: İki Kişiyi Yaralayan Saldırgan Yakalandı

Almanya'da aşırı sağcı baba ve oğlu, silah ve patlayıcı bulundurmaktan gözaltına alındı

Yaz Aylarında Cilt Kanseri Riski Artıyor: Uzmanlar Uyarıyor

Bremen'de Kreşlere Daha Fazla Personel: Eğitim ve İstihdam Seferberliği Sürüyor

Katharina Fegebank: “Hamburg’u kalpten ve akılla yönetmeye devam edeceğiz”

Hamburg’da Yeni Dönem: SPD ve Yeşiller Koalisyonu Beş Yıl Daha Devam Edecek

Bremen’de Çocuklara Doğa Desteği: Stadtteilfarmen’e 100.000 Euro Ek Bütçe

Hamburg-Billstedt'te Bıçaklı Saldırı Şüphelisi Her Yerde Aranıyor

İki Ödül Birden Hamburg’a: Meslek Liseleri İklim Şampiyonu Oldu

Münih Başkonsolosluğu’nda 23 Nisan Coşkusu

Almanya'da bazı siyasetçiler istihbarattan sorumlu komitede AfD'li temsilci istemiyor

Hamburg’da Yeni Eğitim Yılına Yoğun İlgi: 17 Bin Öğrenci Beşinci Sınıfa Başlıyor

Bremen’de Bir İlk: Genç Çıraklara Özel Yurt Sonbaharda Açılıyor

Landshut Yunus Emre Camii’nde Bahar Şenliği Coşkusu

Film-San Vakfı’nda Yeni Dönem: Başkanlık Koltuğunda Murat Özen

Müslüman Toplumdan Papa'ya Veda: KRM'den Anlamlı Taziye Mesajı

St. Pauli Yine Pes Etmedi: Leverkusen’e Karşı Bir Puanla Yetindi 1-1

Türkçe ve Türk Kültürü Dersi Anlatıldı

Hamburg’da Rot-Grün Koalisyonundan Sivil Toplum ve Spor Kulüplerine Destek!

Dijital Dünyada Bir Devrim: Rabia Maraş’tan Amerika’da İlham Veren Girişim!

Almanya'da dolandırıcılık yaptığı belirlenen 10 zanlı Türkiye'de operasyonla yakalandı

HSV, Schalke Deplasmanında Galibiyeti Kaçırdı: 2-2'lik Nefes Kesen Mücadele

Yükleniyor

HSV, Volksparkstadion’da KSC’ye Boyun Eğdi: 1-2

St. Pauli Bremen’den 1 Puanla Döndü 0-0

Milli judocular, Almanya'daki Ümitler Avrupa Kupası'nda 5 madalya kazandı

Hamburg'da Medya Düzenlemelerinde Reform Çağrısı

İstiklal Marşını Ezbere Güzel Okuma Yarışması Münih’te Yoğun Katılımla Gerçekleştirildi

Hamburg’da 23 Nisan Coşkusu

  • Pazartesi 24.4 ° / 13.5 ° Güneşli
  • Salı 26.1 ° / 14.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 26 ° / 13.3 ° Güneşli