Almanya’da borç frenine yönelik reform ve özel bir fon oluşturulmasına ilişkin Anayasa değişiklikleri, 21 Mart 2025 tarihinde Federal Konsey’de (Bundesrat) gerekli üçte iki çoğunlukla kabul edildi. Yeni düzenlemeyle, Almanya’nın savunma kapasitesinin artırılması ve altyapı yatırımlarının desteklenmesi hedefleniyor.
Yapılan değişiklikle birlikte, savunma, sivil koruma ve istihbarat gibi alanlarda belirli bir seviyenin üzerindeki harcamalar artık borç frenine dahil edilmeyecek. Ukrayna gibi saldırıya uğrayan ülkelere yapılan askeri yardımlar da bu kapsamda değerlendirilecek. Daha önce yalnızca doğal afetler ve olağanüstü kriz durumlarında geçerli olan bu istisnalar, artık genişletilmiş durumda.
Yeni düzenlemeye göre, bu alanlardaki harcamalar GSYİH’nin %1’ine kadar genel bütçeden karşılanacak. Ancak, bu miktarı aşan harcamalar yeni borçlanma ile finanse edilebilecek.
Ayrıca, eyaletler (Länder) için de borçlanma sınırlarında değişiklik yapıldı. Mevcut durumda sıfır borçlanma kuralı geçerliyken, yeni düzenlemeyle birlikte toplamda GSYİH’nin %0,35’i kadar borçlanma yapmalarına izin verilecek.
Anayasa değişikliği kapsamında, 12 yıl süreyle geçerli olacak 500 milyar Euro’luk bir özel fon oluşturulmasına da karar verildi. Bu fon, yalnızca ek altyapı yatırımları ve Almanya’nın 2045 yılına kadar iklim nötr hale gelme hedefi doğrultusunda kullanılabilecek.
Fonun 100 milyar Euro’su eyaletlerin altyapı projelerine ayrılırken, 100 milyar Euro’luk bir bölümü de İklim ve Dönüşüm Fonu’na (Klima- und Transformationsfonds) aktarılacak. Bu özel fon, borç frenine dahil edilmeyecek.
Anayasa değişikliğinin gerekçesinde, Rusya’nın üç yıldır devam eden Ukrayna’ya yönelik saldırıları nedeniyle Avrupa’daki güvenlik durumunun dramatik şekilde değiştiği vurgulandı. Ayrıca, ABD’deki yeni yönetimin göreve başlamasının uluslararası politikadaki mevcut gerginlikleri azaltmayacağı öngörülerek, Almanya’nın savunma yeteneklerini artırma zorunluluğuna dikkat çekildi.
Savunma kapasitesinin artırılmasının, modern ve işlevsel bir altyapıya sahip olunmasını da gerektirdiği belirtilirken, güçlü bir altyapının Almanya’nın ekonomik büyümesi ve rekabet gücü açısından da kritik bir faktör olduğu ifade edildi.
Değişiklikler, sadece federal hükümeti değil, eyaletler ve belediyeleri de doğrudan etkiliyor. Son yıllardaki krizlerin ardından modern bir eğitim sistemi oluşturma, dijital dönüşüm, mültecilerin entegrasyonu ve sivil koruma gibi alanlarda büyük finansman ihtiyaçlarının ortaya çıktığı belirtiliyor.
Federal Meclis (Bundestag) ve Federal Konsey (Bundesrat) tarafından üçte iki çoğunlukla onaylanan yasa, şimdi Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak yayımlanacak. Resmi yayımlanmanın ardından, değişiklikler ertesi gün yürürlüğe girecek.
www.gazetehamburg.com