Almanya’da Hessen Eyaleti Bakanı Pentz, AfD’li milletvekillerini yurt dışı gezilerine götürmeyecek

Pentz, Alman Haber Ajansı DPA’ya yaptığı açıklamada, AfD’nin "aşırı sağcı bir oluşum" olduğunu hatırlatarak iki AfD’li eyalet milletvekilini yapılacak yurt dışı gezisi delegasyonundan çıkardığını ifade etti.

Almanya 6.05.2025 03:28:00 0
Almanya’da Hessen Eyaleti Bakanı Pentz, AfD’li milletvekillerini yurt dışı gezilerine götürmeyecek

Almanya’da Hessen eyaletinin Federal ve Avrupa İşleri Bakanı Manfred Pentz, iç istihbarattan sorumlu Federal Anayasayı Koruma Teşkilatının (BfV) Almanya için Alternatif Partisi’ni (AfD) "aşırı sağcı oluşum" olarak belirtmesinin ardından bu partinin milletvekillerini yurt dışı gezilerine götürmeyeceğini belirtti.

Pentz, Alman Haber Ajansı DPA’ya yaptığı açıklamada, AfD’nin "aşırı sağcı bir oluşum" olduğunu hatırlatarak iki AfD’li eyalet milletvekilini yapılacak yurt dışı gezisi delegasyonundan çıkardığını ifade etti.

AfD’li siyasetçileri bundan böyle diğer gezilere de davet etmeyeceğini belirten Pentz, uluslararası muhataplarından aşırı sağcı bir partinin temsilcileriyle aynı masaya oturmalarını isteyemeyeceğini vurguladı.

Pentz, Almanya’nın tarihini dikkate alarak, Polonya, Fransa, İtalya ve İsrail gibi ülkelerden aşırı sağcı parti temsilcileriyle fotoğraf çektirmelerini beklemediğini kaydetti

Bakan Pentz’in, eyalet milletvekilleriyle birlikte 5 günlük ziyaret için bu akşam Sırbistan ve Hırvatistan’a gideceği, iki AfD milletvekilinin ise daha önce geziden çıkarıldığı bildirildi.

- AfD'ye üye memurların durumu tartışılıyor

AfD’nin aşırı sağcı olarak tanımlanmasının ardından, bu durumun partiye üye memurlar için ne gibi sonuçlar doğuracağına dair tartışmalar başladı.

Hessen Eyaleti İçişleri Bakanı Roman Poseck, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, BfV'nin AfD'ye yönelik tanımlamasının kamu sektöründe çalışan AfD üyeleri için ne anlama geleceğini inceleyeceklerini belirterek, emniyet birimleri ve eyalet yönetiminde çalışanların özgürlükçü temel düzeni her zaman savunacaklarını garanti etmeleri gerektiğini vurguladı.

Poseck, bu kişilerin durumu konusunda Almanya genelinde aynı çizgide hareket edilmesini isteyerek bunu tüm eyaletlerin içişleri bakanlarının katıldığı toplantıda gündeme getireceğini kaydetti.

Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann da Poseck’e destek vererek, AfD üyelerinin kamu alanındaki çalışmalar için ne gibi sonuçlar doğurabileceğinin incelenmesi gerektiğini söyledi.

Kuzey-Ren Vestflya Eyaleti İçişleri Bakanı Herbert Reul ise, bu konuda hızlı kararlar alınmamasını isteyerek, "Bir kişiyi kamu görevinden uzaklaştırmak istiyorsanız, bu kişinin devlete karşı sadakat yükümlülüğünü ihlal ettiğini kanıtlamanız gerekir." dedi.

Almanya Memurlar Birliği (DBB) Başkanı Ulrich Silberbach, kamu yayıncısı MDR’ye yaptığı açıklamada, BfV'nin tanımlamasının şimdilik kamuda çalışan AfD üyeleri için bir sonuç doğurmayacağını belirtti.

Bunun Anayasa Mahkemesi tarafından aşırı sağcı olarak sınıflandırılmayan tüm partiler için geçerli olduğunu vurgulayan Silberbach, "Anayasa Mahkemesi bu kararı onaylarsa, (kamuda) çalışanlar bu partiye oy verip vermemeyi ciddi olarak düşünmelidir." ifadesini kullandı.

Silberbach, AfD üyeliği, ancak partinin Anayasa Mahkemesi tarafından yasaklanması halinde (kamuda) çalışanlar için ciddi bir sorun haline gelebileceğini aktardı.

Hiçbir memurun parti üyeliğini açıklamak zorunda olmadığını ifade eden Silberbach, burada, kişinin kamuoyunda anayasaya aykırı tutumları savunup savunmadığı veya buna uygun davranıp davranmadığının belirleyici olduğunu kaydetti.

Almanya'nın iç istihbarat kurumu BfV, üç yıllık soruşturmanın ardından 2 Mayıs Cuma günü AfD'yi "kesin aşırı sağcı bir oluşum" olarak sınıflandırmıştı.

BfV'den yapılan açıklamada, AfD'nin bir bütün olarak insan onurunu hiçe sayan aşırılıkçı eğilimleri sebebiyle bu şekilde sınıflandırıldığı ve "partide hakim olan etnik ve soya dayalı halk anlayışının özgür demokratik temel düzenle bağdaşmadığının tespit edildiği" belirtilmişti.

 

CHP'nin Kurultay davasında erteleme kararı

Freising'de Uluslararası Kültür Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu

Almanya'da saatlik asgari ücret 2027'ye kadar 14,60 avroya yükselecek

Almanya'da SPD'nin eş genel başkanları Bas ve Klingbeil oldu

Sezen Aksu’nun “Ey Aşk”ı İlk Geceden Gönülleri Fethetti

KL!CK Kindermuseum Geçici Adresinde Kapılarını Açtı

Çağdaş Suseven ve Ayta Sözeri’den Müzik Dolu Unutulmaz Gece!

Almanya’nın Türkiye Büyükelçisi Rize’de Kadın Projelerine Destek Ziyareti Gerçekleştirdi

FC St. Pauli Bundesliga’ya Derbi Rüzgârıyla Başlıyor

FC St. Pauli Orta Sahasını Güçlendirdi: Joel Chima Fujita Kadroya Katıldı

Elias Saad Bundesliga Yolunda: FC St. Pauli’den FC Augsburg’a Transfer Oldu

Hamburg-Harburg’da Bıçaklı Saldırı: Bir Kişi Hayatını Kaybetti, Zanlı Gözaltında

St. Pauli’de Kayıp Alarmı: 65 Yaşındaki Janusz Jan Karpinski Her Yerde Aranıyor

Almanya'da meclis kira freninin 2029 sonuna kadar uzatılmasını onayladı

Almanya'da hastanelerin iflas riski artıyor

Senatodan Onur Gecesi: Yurt Dışı Görevdeki Kahramanlara Teşekkür

Belit Onay’dan MHH’ye Raylı Sistem Çağrısı: “Yüzyıl Projesine Ulaşım Yakışır”

Hannover’de Havuzda Şiddet Olayı: Belediye Başkanı Onay’dan Sert Tepki

Hamburg-Barmbek-Nord’da Yağma Suçuna Karışan İki Şüpheli Aranıyor

Bremerhaven'de Kadın Sığınmaevi Dolu: Şiddet Mağdurları Geri Çevriliyor

Freude über den Abschluss: Internationale Studierende feiern ihren Abschluss in Ankara

Kieler Woche 2025: Güvenli ve Huzurlu Bir Festival Devam Ediyor

Hamburg’da Dijital Günü: Vatandaşlar Dijital Hizmetlere Hazırlanıyor

Hamburg Barmbek-Nord’da Tehdit Olayı: Polis Şüpheliyi Arıyor

Almanya’da geçen yıl mağazalardan 3 milyar avroluk hırsızlık yapıldı

Ahmet Kerim Matur’dan Duygusal Bir Çağrı: “Gel Yarim” Yayında

Hamburg’daki Okul ve Kreşlerde Radon Değeri Güvenli Sınırların Altında

Hamburg’da Kuzey Almanya Konut Zirvesi: Beş Eyaletten Yapı Devrimi Çağrısı

Hamburg’da Aşırılıkçılıkla Mücadelede Odak Noktası: “Tehdit Bütün Cephelerden Geliyor”

Sol Parti: "Demokrasiye En Büyük Tehdit Aşırı Sağdan Geliyor"

Yükleniyor

CHP'nin Kurultay davasında erteleme kararı

Freising'de Uluslararası Kültür Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu

Almanya'da saatlik asgari ücret 2027'ye kadar 14,60 avroya yükselecek

Almanya'da SPD'nin eş genel başkanları Bas ve Klingbeil oldu

Sezen Aksu’nun “Ey Aşk”ı İlk Geceden Gönülleri Fethetti

KL!CK Kindermuseum Geçici Adresinde Kapılarını Açtı

  • Salı 34.5 ° / 17.6 ° Güneşli
  • Salı 34.5 ° / 17.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 34.9 ° / 21.7 ° Güneşli