Almanya’nın büyük şirketleri "Made for Germany" yatırım girişimini başlattı

Girişim kapsamında şirketler, Almanya'ya 2028’e kadar 631 milyar avro yatırım yapacaklarını duyurdu

İş Dünyası/Ekonomi 22.07.2025 04:12:00 0
Almanya’nın büyük şirketleri

lmanya’da 61 şirket ülkeye yatırımcı güvenini artırmak için ortak "Made for Germany" girişimi başlatarak, 2028’e kadar 631 milyar avro yatırım yapacaklarını duyurdu.

Aralarında BMW, Deutsche Börse, Mercedes Benz, Rheinmetall, SAP, Volkswagen, Deutsche Bank ve Siemens gibi büyük Alman firmalarının bulunduğu 61 şirket, Avrupa'nın en büyük ekonomisinde yatırımcı güvenini yeniden artırmak için “Made for Germany” girişimini kurduklarını açıkladı.

"Made for Germany" girişimi kapsamında şirketler Almanya'ya 2028’e kadar 631 milyar avro yatırım yapacaklarını da duyurdu.

Girişimden yapılan açıklamada, bunun ne kadarının yeni taahhütler olacağı belli olmazken, 631 milyar avronun hem planlanan hem de yeni sermaye yatırımlarını, araştırma ve geliştirme harcamalarını ve uluslararası yatırımcılardan alınan taahhütleri içerdiği belirtildi.

Açıklamada, girişimin amacının yatırımcılar için Almanya'nın cazip bir yatırım yeri olduğuna dair güçlü ve olumlu bir sinyal göndermek olduğu aktarıldı.

Şirketlerin girişiminin, “borç freninde” martta yapılan değişiklik ve altyapı ve iklim yatırımları için 500 milyar avroluk özel bir fon oluşturulmasıyla mümkün hale gelen Alman hükümetinin harcamalarında beklenen artışın öncesinde gelmesi dikkati çekti.

Bu arada, girişimde yer alan şirketlerin yöneticilerinin bugün Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Lars Klingbeil ve Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Katherina Reiche ile Başbakanlıkta bir araya gelmesi planlanıyor.

Toplantıya katılacak girişimciler arasında Deutsche Bank Üst Yöneticisi (CEO) Christian Sewing, Siemens Üst Yöneticisi Roland Busch, Axel Springer Üst Yöneticisi Mathias Döpfner, FGS Global Üst Yöneticisi Alexander Geiser de yer alıyor.

Siemens Üst Yöneticisi (CEO) Roland Busch, konuya ilişkin değerlendirmesinde, şirketlerin altyapı projelerinin daha hızlı onaylanması ve iş gücü piyasasındaki darboğazla mücadele için önlemler alınması için hükümet nezdinde lobi faaliyetlerinde bulunacağını belirterek, "Almanya'nın büyüme, teknoloji ve rekabetçiliğe yönelik yeni bir iş sisteme ihtiyacı var. Herkesin elini taşın altına koymasına ihtiyacımız var." ifadesini kullandı.

Deutsche Bank Üst Yöneticisi (CEO) Christian Sewing ise siyaset ve iş dünyasının birlikte çalışması gerektiğini vurgulayarak, “Tüm siyasi kararların büyümeyi ve rekabetçiliği teşvik etmesini sağlamalıyız .” yorumunu yaptı.

Ekonomi Araştırma Enstitüsünün (Ifo) Başkanı Clemens Fuest, girişimi “ülke ekonomisini canlandırmak açısından doğru yönde atılmış bir adım” olarak değerlendirerek, "Asıl soru şu ki, bu gerçekten sürdürülebilir mi, yani devlet borcuyla finanse edilen bir saman alevi mi, yoksa uzun vadede gerçekten daha fazla yatırım olacak mı?" ifadelerini kullandı.

 

Murat S. Dural’dan Yeni Roman: “Fırtına Çıkmazı” Okurlarla Buluşuyor

Lübeck’te Turuncu Bank: Kadına Yönelik Şiddete Karşı Güçlü Mesaj

Braunschweig Stadı’nda Büyük Denetim: 247 Güvenlik Görevlisi Kontrol Edildi

Hamburg’da Miras Vergisi Tartışması: Gelir Artıyor, Muafiyetler Büyüyor

Bremen’de Suç Oranı Yüzde 10 Düştü: Polis Daha Fazla Vakayı Aydınlatıyor

Bremen’de Kadına Yönelik Şiddet Artıyor: 2025’te Vakalar Yüzde 7,1 Yükseldi

HSV Evinde Yıkıldı: Leipzig’den Soğuk Duş (1:2)

Acht neue dual Studierende starten beim Hauptzollamt Braunschweig

Bremen’den Sert Adım: Anayasa Düşmanlarına Kamu Kapısı Kapanıyor

Bremen’de Kamu Şirketleri 2024’te Kârını Artırdı

Hamburg Türk Basın Birliği Yeni Döneme Güçlü Başladı

Harsefeld’de 84 Yaşındaki Sürücü Eczanenin Girişine Daldı

Hamburg’da Yeni Dönem: Demokrat Çorumlular Platformu Artık “Demokrat Hamburglular Platformu”

Markus Söder: “Yerel Siyaset Milletin Kalbidir”

Bremen Turizmde Yeni Yol Haritasını Açıkladı: “Bremen 2030+” Dönemi Başlıyor

Hamburg-Altstadt’ta Irkçı Saldırı: Polis 5 Şüpheliyi Kamuoyuna Açıkladı

Almanya'da yeni grev dalgası toplu ulaşımı felç etti

Hamburg’da 8 Mart Mesajı: Senato Resepsiyonunda Gündem “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Tıp”

Frankfurt-Eckenheim’de 52 Yaşındaki Kadın Kayıp

Hamburg Rathaus’ta Tarihi Detay: Osmanlı Tuğrası Diplomatik Dostluğun İzini Taşıyor

Altona’da “Tüylü” Taşınma

Hamburg, Tam Gün Eğitimde “Örnek Eyalet”

Braunschweig Gümrüğü’nden 2025 Bilançosu

Bremen Okullarında Kalite Atağı

Reeperbahn’daki Trafik Denemesi Başarılı Oldu

Lübeck’te 37 Cadde ve Sokak Bu Yıl Yenilenecek

“Hamburg liest Lenz”: Edebiyat Kenti Mart Ayında Lenz’i Okuyor

Bremen’de 49. Görsel Sanatlar Teşvik Ödülü Sahibini Buluyor

Freenet’e Mahkemeden Bir Darbe Daha: Onaysız Sözleşme Teyitlerine Dur

Hessen Eyaleti Milletvekili Yankı Pürsün’den Topluma Yakın Siyaset Vurgusu

Yükleniyor

Murat S. Dural’dan Yeni Roman: “Fırtına Çıkmazı” Okurlarla Buluşuyor

Lübeck’te Turuncu Bank: Kadına Yönelik Şiddete Karşı Güçlü Mesaj

Braunschweig Stadı’nda Büyük Denetim: 247 Güvenlik Görevlisi Kontrol Edildi

Hamburg’da Miras Vergisi Tartışması: Gelir Artıyor, Muafiyetler Büyüyor

Bremen’de Suç Oranı Yüzde 10 Düştü: Polis Daha Fazla Vakayı Aydınlatıyor

Bremen’de Kadına Yönelik Şiddet Artıyor: 2025’te Vakalar Yüzde 7,1 Yükseldi