Aşırı Sağa Boyun Eğmek Tehlikeli Bir Yol
Almanya Federal Anayasa Mahkemesi’ne yapılması planlanan hâkim atamasının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, Sol Parti CDU’ya tarihi sorumluluğunu hatırlattı: Demokrasi, sağ popülizme feda edilmemeli.
Almanya Federal Meclisi’nde (Bundestag) geçtiğimiz cuma günü yapılması planlanan Anayasa Mahkemesi yargıç seçimi, CDU/CSU’nun (Birlik partileri) onay vermemesiyle başarısız oldu. Sol Parti (Die Linke) Hamburg, bu tutuma sert tepki göstererek, CDU’yu AfD, NIUS ve yaşam karşıtı (Lebensschützer*innen) gibi aşırı sağ çevrelerin kampanyasına boyun eğmekle suçladı. Parti, bu tutumun sadece saygın bir hukukçunun itibarını değil, aynı zamanda Federal Anayasa Mahkemesi’nin kurumsal güvenilirliğini de zedelediğini belirtti.
Sol Parti Hamburg Eyalet Yürütme Kurulu Üyesi Gernot Wolter, yaşanan sürecin demokrasiye ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:
“Birlik partilerinin Federal Meclis’teki tutumu tüm demokratlar için alarm zillerini çaldırmalı. Biz ve eminiz ki pek çok Hristiyan demokrat da, muhafazakâr partilerin Weimar Cumhuriyeti’nin son dönemindeki başarısızlıklarından çıkarılması gereken dersleri unuttuğu ya da unutmak istediği yönünde derin bir kaygı duyuyoruz.”
Eyalet Yürütme Kurulu üyesi Hila Latifi ise CDU’ya tarihi sorumluluğunu hatırlatarak şunları söyledi:
“CDU, muhafazakâr bir parti olarak tarihten ders çıkarmalıdır. 1933’te Merkez Partisi'nin (Zentrum) nasıl olup da Yetki Yasası’na (Ermächtigungsgesetz) destek verdiğini kendine sormalıdır. CDU artık durup gidişatını sorgulamalı. Faşizmin yeniden güç kazanıp kazanmayacağı, büyük ölçüde Hristiyan demokratların tutumuna bağlı. Şu anda CDU, AfD’nin kollarına sürüklenen tehlikeli bir yola girmiş durumda.”
Sol Parti yetkilileri, CDU’nun bu tavrıyla demokrasiye zarar verdiğini ve aşırı sağcı söylemlere dolaylı destek sağladığını belirterek, anayasal değerlere sahip çıkma çağrısında bulundu.
Hamburg’da Yeni Dönem: Nafaka Avansı Tek Merkezden Yönetilecek
Hannover’dan örnek dayanışma: Kış yardım programı yüzlerce evsize destek verdi
Hannover’de Kent Merkezi Masaya Yatırılıyor
Gazeteci Abdullah Çelik’ten “Buğday Zamanı” Romanı
Münih’te kent merkezlerinin geleceği masaya yatırıldı
Abdulhadi Turus YTB Başkanlığına Resmen Atandı
Bremen’de Yaşlıların Topluma Katılımı Masaya Yatırıldı
Hamburg’da “Biletsiz Yolculuk” Tartışması: SPD Hapis Uygulamasını Kaldıracak mı?
Yükleniyor
Hamburg’da Yeni Dönem: Nafaka Avansı Tek Merkezden Yönetilecek
Hannover Buchholz-Kleefeld’de 2026 Entegrasyon Ödülü için başvurular başladı
Hamburg’da seks işçilerinin hakları tartışılıyor: Sol Parti daha fazla destek ve görünürlük istiyor
Hamburg’da dijital ödeme için Avrupa adımı: Belediyede “Wero” dönemi gündemde
Hannover’dan örnek dayanışma: Kış yardım programı yüzlerce evsize destek verdi
Hannover’de Kent Merkezi Masaya Yatırılıyor
- Perşembe 11.4 ° / 3.6 ° false
- Cuma 12.5 ° / 5.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Cumartesi 12.8 ° / 4.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu





