BAĞ-KUR PRİMİNİ YATIRAMAYAN ESNAF, EMEKLİLİĞİ HAYAL OLARAK GÖRÜYOR: "BİZ KARNIMIZI DOYURAMIYORUZ, NE BAĞ-KUR'U”

Yıllarca çalışan ancak BAĞ-KUR primini yatıramayan esnaf, emekliliği hayal olarak görüyor. Esnafın BAĞ-KUR primi 2023 yılında 2 bin 952 TL’ye çıktı. Ankara Demetevler’de pazarcılık yapan bir esnaf, “Ne BAĞ-KUR’u ya. Biz karnımızı doyuramıyoruz. 12 yıldır

Medya 1.04.2023 10:59:01 0
BAĞ-KUR PRİMİNİ YATIRAMAYAN ESNAF, EMEKLİLİĞİ HAYAL OLARAK GÖRÜYOR:

Haber: DİLAN KUTLU- Kamera: DURSUN ALKAYA

Yıllarca çalışan ancak BAĞ-KUR primini yatıramayan esnaf, emekliliği hayal olarak görüyor. Esnafın BAĞ-KUR primi 2023 yılında 2 bin 952 TL’ye çıktı. Ankara Demetevler’de pazarcılık yapan bir esnaf, “Ne BAĞ-KUR’u ya. Biz karnımızı doyuramıyoruz. 12 yıldır BAĞ’KUR’umu ödemiyorum. 52 yaşındayım şu anda emekli olmam lazımdı” dedi. 17 yıldır pazarcı olarak çalışan Yüksel Işık ise, “Aldığımız para eve yetiyor. BAĞ-KUR’a yetmiyor. Sigortalı bir iş bile düşünüyorum. Bu şartlarda sigortalı bir iş daha iyi” diye konuştu.

En düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL'ye çıkarılması ve EYT'ye başvurular arttıkça BAĞ-KUR’lu esnaf emekliliği hayal olarak görüyor. Esnafın 2022 yılında bin 908 lira olan BAĞ-KUR primi, 2023 yılında 2 bin 952 TL oldu. 9 bin gün primini yatırabilen esnaf en düşük emekli maaşıyla emekliliğe ayrılabiliyor. Emeklilik hayalini bir kenara bırakan esnaf, ödeyemediği için BAĞ-KUR prim miktarını bile tam olarak bilmiyor.

Ankara Demetevler’de pazarcı esnafının birçoğu BAĞ-KUR primini yatıramadığını ANKA Haber Ajansı’na anlattı.

“ALDIĞIMIZ PARA EVE YETİYOR, BAĞ-KUR’A YETMİYOR”

17 yıllık pazarcılık yapan Yüksel Işık, BAĞ-KUR primini yatıramadığını söylüyor. Kirada kaldığını, bir çocuk babası olduğunu belirten esnaf Işık, birçok pazarcının BAĞ-KUR primlerini yatıramadıklarını belirterek ANKA’ya şöyle konuştu:

“Sigortasız çoğu esnaf. Geçim zor. Aldığımız para eve yetiyor. BAĞ-KUR’a yetmiyor. Sigortalı bir iş bile düşünüyorum. Bu şartlarda sigortalı bir iş daha iyi. Aldıkları maaş buradan daha yüksek. Kira 2,5 bin lira ödüyorum ama işin tersi benim de ev sahibim EYT’li olduğu için bu ay evine dönecek. Şu anda ben de ev bulamıyorum. En kötü 5 bin liradan aşağı ev bulamıyorum. Aylık kazancım asgari ücretin altında diyebilirim. Ben burada yevmiyeciyim. Sigortanı, BAĞ-KUR’unu yatıramıyorsun. BAĞ-KUR’u yatıramıyoruz. Ancak kendimizi idare ediyoruz.”

Pazarcı Mehmet Akbilen ise şunları söyledi:

“Oradan buraya bir kamyon 15 bin TL’ye geliyor. Bunun işçiliği, paketlemesi var. Hale geliyor ben bir de halden alıyorum ona kar veriyorum. Ona bir de kendi karımı koyuyorum. Günlük buranın en kötü 500 TL masrafı var. Bir işçi burada bin TL’ye mal oluyor. İki sene önce 15-16 TL olan poşet bu yıl 45-50 lira arası. Bunlar hep masraf. Zaten sigorta yok. İşçi, sigorta istiyor senden. 50 lira da sigorta farkı veriyorsun. Bir yevmiye 500 liradan aşağı değil. 18 saat çalışıyor 500 lira da para değil. Masrafımızı kurtarmıyor bizi, marketlerle rekabet edemiyoruz. Halde onlara çifte standart uyguluyorlar. Halde kasalardan bizden para alıyorlar. Onlardan almıyorlar. Küçük esnaf tarih olacak. Gidecek onların çatısı altında asgari ücretli çalışacak durum onu gösteriyor.”

Kazanamadığı için BAĞ-KUR primini de ödeyemediğinden sitem eden Akbilen, “İki tane çocuk var. Onların aylık bin TL masrafları var. Dün hesapladık aylık 500 TL sadece okulda içtikleri süt. İhracat olmadığından fiyatlar bu. İhracatı seçim ayağına biraz kısıtladı sayın cumhurbaşkanımız. Niye yapıyor? Seçim geldi piyasayı biraz ucuz gösterecek” diye konuştu.

“NE BAĞ-KUR’U YA. BİZ KARNIMIZI DOYURAMIYORUZ”

Borcunun gırtlakta olduğunu işaret eden bir pazarcı esnaf, “Ne BAĞ-KUR’u ya. Biz karnımızı doyuramıyoruz. BAĞ-KUR ceza geldi, üst üste binmiş. 12 yıldır BAĞ’KUR’umu ödemiyorum. Ben 52 yaşındayım şu anda emekli olmam lazımdı” dedi.

 

Hamburg’da Yeni Dönem: Nafaka Avansı Tek Merkezden Yönetilecek

Hannover Buchholz-Kleefeld’de 2026 Entegrasyon Ödülü için başvurular başladı

Hamburg’da seks işçilerinin hakları tartışılıyor: Sol Parti daha fazla destek ve görünürlük istiyor

Hamburg’da dijital ödeme için Avrupa adımı: Belediyede “Wero” dönemi gündemde

Hannover’dan örnek dayanışma: Kış yardım programı yüzlerce evsize destek verdi

Hannover’de Kent Merkezi Masaya Yatırılıyor

St. Pauli Frankfurt’a Geçit Vermedi: Millerntor’da Golsüz Beraberlik 0-0

Hamburg’da Nefret Suçları Alarm Veriyor: Faillerin Büyük Bölümü Aşırı Sağcı

Almanya tarihinde bir ilk: Cem Özdemir eyalet başbakanı oldu

Lübeck’te Irkçılığa Karşı Şiir ve Edebiyat Buluşması

Gazeteci Abdullah Çelik’ten “Buğday Zamanı” Romanı

Çifte Vatandaşlar Dikkat: Alman Vatandaşlığının Kaybına İlişkin Yeni Mahkeme Kararı

Hamburg’da Sosyal Medya Tartışması: “Yasak Çözüm Değil”

Münih’te kent merkezlerinin geleceği masaya yatırıldı

Abdulhadi Turus YTB Başkanlığına Resmen Atandı

Bremen’de Yaşlıların Topluma Katılımı Masaya Yatırıldı

Hamburg’da “Biletsiz Yolculuk” Tartışması: SPD Hapis Uygulamasını Kaldıracak mı?

Hamburg’da Kadınlar Günü’nde Anlamlı Adım: Forsmannstraße’ye Kadın Sanatçı İsmi Eklendi

Bremen’de “Ferienkompass”: Tatilde Çocuklara Eğitim ve Eğlence Bir Arada

Bundesrat’tan Sosyal Hizmetlerde Reform Girişimi: Bürokrasi Azaltılacak

Almanya’da BAföG Reformu Çağrısı: Bundesrat Hükümete Çağrı Yaptı

Murat S. Dural’dan Yeni Roman: “Fırtına Çıkmazı” Okurlarla Buluşuyor

Lübeck’te Turuncu Bank: Kadına Yönelik Şiddete Karşı Güçlü Mesaj

Braunschweig Stadı’nda Büyük Denetim: 247 Güvenlik Görevlisi Kontrol Edildi

Hamburg’da Miras Vergisi Tartışması: Gelir Artıyor, Muafiyetler Büyüyor

Bremen’de Suç Oranı Yüzde 10 Düştü: Polis Daha Fazla Vakayı Aydınlatıyor

Bremen’de Kadına Yönelik Şiddet Artıyor: 2025’te Vakalar Yüzde 7,1 Yükseldi

HSV Evinde Yıkıldı: Leipzig’den Soğuk Duş (1:2)

Acht neue dual Studierende starten beim Hauptzollamt Braunschweig

Bremen’den Sert Adım: Anayasa Düşmanlarına Kamu Kapısı Kapanıyor

Yükleniyor

loading

Hamburg’da Yeni Dönem: Nafaka Avansı Tek Merkezden Yönetilecek

Hannover Buchholz-Kleefeld’de 2026 Entegrasyon Ödülü için başvurular başladı

Hamburg’da seks işçilerinin hakları tartışılıyor: Sol Parti daha fazla destek ve görünürlük istiyor

Hamburg’da dijital ödeme için Avrupa adımı: Belediyede “Wero” dönemi gündemde

Hannover’dan örnek dayanışma: Kış yardım programı yüzlerce evsize destek verdi

Hannover’de Kent Merkezi Masaya Yatırılıyor

  • Perşembe 11.4 ° / 3.6 ° false
  • Cuma 12.5 ° / 5.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 12.8 ° / 4.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu