Türkiye'de 20 yıldır yayın hayatını sürdüren Bir Gün gazetesi, Hamburg'da 20. yılını kutladı. Bir Gün gazetesi Kuzey Almanya Girişimi tarafından düzenlenen etkinlik, Hamburg Türk Toplumu (TGH) salonunda gerçekleşti. Bir Gün gazetesinin yayın koordinatörü Yaşar Aydın ve yazarı Timur Soykan'ın katıldığı etkinlik, gazetenin geçmişini ve bugününü ele alan bir sinevizyon gösterisiyle başladı.
Bir Gün örgütlenmenin ürünüdür. 20 yıl yayın yapmasının nedeni budur.
Bir Gün gazetesinin yayın koordinatörü Yaşar Aydın, toplumsal örgütlenmenin önemine değinerek, gazetenin Türkiye'deki siyasi atmosferdeki farkını vurguladı. Aydın, "Biz Bir Gün olarak Türkiye’de bütün muhalefetin yaptığı siyasetin anti-tezini yapmaya çalışıyoruz. Aslında bütün siyasetin anti-tezini yapmaya çalışıyoruz. Aslında doğal olan şeyi yapmaya çalışıyoruz. Türkiye’de sağ ve solun muhalefet açısından söylüyorum, Türkiye’de patronajı bir siyasettir. Her partinin bir patronu vardır. Bir Gün gazetesinin patronu yoktur. Türkiye’de sağı solu hep tek adamdır. Bir Gün gazetesinde tek adam yoktur. Bizim dokuz kişilik bir yönetim kurulumuz vardır. Yönetimde bir gazeteci olmayan arkadaşımız var. Diğer sekiz arkadaşımız gazetenin farklı bölümlerinde çalışıyor. Biz ücretimizi de kendimiz belirleriz. Alacağımız maaşımızı bile kendimiz belirleriz. Bütçeyi görür hangi yere yatırım yapacağımızı kendimiz karar veririz. Kadınları ve erkekleriyle daha kollektif bir hayatı örgütlemeye çalışıyoruz. İşin esas hikayesi de örgütlenmeye çalışıyoruz cümlesinde saklı. Buradaki arkadaşlarımız Türkiye’nin solcuları sosyalistleri bu örgüt meselesinden bir dönem uzaklaştı. Bireyler yüksek sesle bağıranlar acıtasyon çekenler hep dünyayı ve Türkiye’yi kurtaracağız zannedenler muhalefet adına hayat buldu ve geliştirildi. Oysa bizim kendi deneyimlerimiz aslında insanlığın deneyimi bütün o muhalefetin deneyimi bize başka bir şey gösterdi. Birlikte güçlü olmak gibi örgütlü hayat. İslamcıların bizden farkı olduğu taraf çok zeki olmaları değil, çok birikimli olmaları da değil. Örgütlü olmalarıdır. Bizim burada yapacağımız örgütlenmedir. Örgütlü itiraz etmek örgütlü karşı koyuşu geliştirmek. Bir Gün örgütlenmenin ürünüdür. 20 yıl yayın yapmasının nedeni budur." dedi
Türkiye'de tarikatlar korunuyor
Timur Soykan, gazetecilik öğrencisiyken Aydın ile birlikte hayal ettikleri gazeteyi ve gazeteciliğin zorluklarını anlattı. Soykan, patronlu gazetelerde yaşanan kısıtlamalara dikkat çekerek, Bir Gün'ün patronu olmadığı için özgür bir yayın yapabildiğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'deki medya ortamındaki baskıları ve sansürleri eleştirerek, tarikatların korunduğunu iddia etti .
Etkinliğin ikinci bölümünde müzisyenler Nur Deniz Kaplan, Cemallettin Zeybek, Sinem Kılıç ve grubu sahne aldı. Türkü ve şarkılarla etkinliğe renk katan müzisyenler, katılımcılara keyifli anlar yaşattı.
Bir Gün gazetesinin 20. yıl etkinliği, gazetenin özgür ve örgütlü gazetecilik anlayışını vurgulayan bir platform olarak ön plana çıktı. Gazetenin yayın ilkeleri ve mücadelesi, katılımcılara ilham verdiği gibi, Türkiye'deki medya ortamına dair önemli tartışmaları da gündeme getirdi.