Bremen Belediye Sarayı'nın Üst Salonu'nda, Bremen İdari Yargısı'nın 100. yıl dönümü çok sayıda davetlinin katılımıyla kutlandı. Kutlamaya, Bremen Belediye Başkanı Andreas Bovenschulte, Adalet Senatörü Claudia Schilling, Bremen Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Prof. Peter Sperlich, Hanseatik Bremen Barosu Başkanı Jan Büsing ve Federal İdare Mahkemesi Başkanı Prof. Dr. Andreas Korbmacher katıldı. Prof. Dr. Korbmacher, kutlamada yaptığı konuşmada, idari yargının temel hakların korunmasındaki rolüne değindi. Kutlama, Bremerhaven Filarmoni Orkestrası'nın yaylı çalgılar dörtlüsünün müziğiyle renklendi.
Bremen Belediye Başkanı Andreas Bovenschulte, "Bu yıl dönümü, kutlanmaya değer bir olaydır. Bir devlet, böyle bir kurumun 100 yaşına gelmesinden haklı olarak gurur duymalıdır. Almanya'daki idari yargı, hukuk devleti ilkesinin temel bir parçasıdır. Vatandaşların korunmasına hizmet eder ve hukuk koruması, yönetimin denetlenmesi, hukuk devletinin güvence altına alınması ve devlet ile vatandaşlar arasındaki dengenin korunması anlamına gelir. Kısacası, devletin eylemlerinin orantılı ve adil olmasını sağlar," dedi.
Adalet ve Anayasa Senatörü Claudia Schilling ise, "Vatandaşlar ve yönetim arasındaki hukuki ihtilafların bugün ve belki de her zamankinden daha fazla anlaşılır bir şekilde çözülmesi gerekiyor. Demokratik hukuk devletinin daha fazla sorgulandığı ve insanların günlerinin büyük bir bölümünü sanal ortamda geçirdiği bu dönemde, yargı ve onun anlamı, gerçek ve önemli bir mekânda deneyimleniyor. Ancak, adanmış ve yetkin çalışanlar sayesinde mahkemeler ve diğer hukuk devleti kurumları hayat buluyor. Bu nedenle, çabaları için onlara içten teşekkürlerimi sunuyorum," şeklinde konuştu.
Bremen Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Prof. Peter Sperlich de, "Özgür ve demokratik bir hukuk devleti, idari yargı olmadan düşünülemez. Devlet ile vatandaşlar arasındaki ilişkilerde çok önemli bir rol oynar, çünkü mahkemelerde taraflar eşit düzeyde karşı karşıya gelir ve devletin haksızlıklarına karşı hukuk koruması burada sağlanır. İdare mahkemelerinde yürütülen davalar, göç, korona önlemleri ve iklim koruma gibi toplumsal ve siyasi temel çatışmaların bir yansımasıdır. Bu davalarda doğru kararları vermek, giderek karmaşıklaşan bir ortamda artan zorluklar getiriyor. Bu sorumluluğun gelecekte de hakkını vermeliyiz," ifadelerini kullandı.
Bremen İdari Mahkemeleri’nin çalışma koşulları, son 100 yılda defalarca değişiklik gösterdi. İlk başta üç meslek hâkimi ve iki halktan hâkimle çalışıyordu ve meslek hâkimleri bu görevi yarı zamanlı olarak yürütüyordu. Nazi döneminde, devletin eylemlerini bağımsız bir şekilde denetlemeye izin vermek diktatörlük anlayışına tamamen zıt olduğu için, idari mahkemelerin neredeyse hiç faaliyeti olmadı. Savaş sonrası, Bremen 1946 yazında yeniden bir idari dava usulü düzenleyen ilk eyalet oldu. 1947 Ekim’inde kabul edilen eyalet anayasasıyla idari hukuk koruması da anayasal olarak güvence altına alındı. 1950’lerin ortalarından itibaren, artan dava sayıları nedeniyle İdare ve Yüksek İdare Mahkemesi sürekli olarak personel olarak güçlendirildi ve birçok daire oluşturuldu. Ayrıca, on yıllar içinde idare mahkemelerindeki davaların konularında da değişiklikler oldu.
www.gazetehamburg.com