7 Kasım 2024 tarihinde Bremen’deki Am Wall Adalet Merkezi’nde açılan “Yahudi Kadın Hukukçular” sergisinde, Almanya tarihinin en karanlık dönemine dair anılar canlı tutuluyor.
7 Kasım 2024 tarihinde Bremen’deki Am Wall Adalet Merkezi’nde açılan “Yahudi Kadın Hukukçular” sergisinde, Almanya tarihinin en karanlık dönemine dair anılar canlı tutuluyor. Bremen Adalet Senatörü Claudia Schilling, açılış konuşmasında Nazi dönemi ve günümüzde yükselen antisemitizm dalgasına dikkat çekerek, bu hatıranın canlı tutulmasının önemini vurguladı. Schilling, “Günümüzde, aşırı sağcıların, programları yüzünden tercih edildiğini görüyoruz. Bu nedenle hatırlamak ve harekete geçmek her zamankinden daha önemli” dedi.
Açılışa, Alman Kadın Hukukçular Birliği Bremen Şube Başkanı Jutta Heinemann, Bremen İş Mahkemesi Başkanı Oliver Sanner ve diğer birçok yetkili katıldı. Sergi, 1922’de kadınların hukuk mesleğine girişinden itibaren Yahudi kadın hukukçuların katkılarına ve Nazi döneminde yaşadıkları zulme odaklanıyor. Sanner, Yahudi kadın hukukçuların, azınlık bir grup olmalarına rağmen Weimar Cumhuriyeti’nde dikkat çeken bir oranı oluşturduğunu belirtti. Nazi döneminde ise bu kadınların meslekten men edilip baskılara maruz kaldığını, çoğunun ülkeden kaçmak zorunda kaldığını veya hayatını kaybettiğini ifade etti.
Serginin tanıtımını yapan Alman Kadın Hukukçular Birliği Bremen Şubesi Başkanı Sevasti Trepa-Bartels, bu serginin, Yahudi kadın hukukçuların hem kadın hakları mücadelesine katkılarını onurlandırmayı hem de Nazi rejiminin yıkıcı etkilerini hatırlatmayı amaçladığını söyledi. 17 kadın hukukçunun biyografilerinin yer aldığı sergide, hukuk mesleğine kadınların kabulünden başlayarak Nazi döneminde yaşanan meslekten men edilmeler, sürgün, yeniden göç ve hak iadesi süreçleri ele alınıyor.
Sergi, 21 Kasım 2024 tarihine kadar Bremen Am Wall Adalet Merkezi’nde ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
www.gazetehamburg.com