Dünyanın en iyi 10. hocası Türkiye'den seçildi

Arnis kali escrima sporunda Malatyalı Mustafa Günaydın, WSEF'in dünyada 9 kişiye verdiği '6. grand master' unvanını alan ilk Türk oldu - Günaydın: - 'Dünyadaki en büyük hocalar arasında beni seçmelerini beklemiyordum'

Spor 7.12.2015 12:34:04 0
Dünyanın en iyi 10. hocası Türkiye
Filipinler'in milli sporu arnis kali escrimada, World Serrada Escrima Federation'nun (WSEF) daveti üzerine Amerika Birleşik Devletleri'ne giden Malatyalı sporcu Mustafa Günaydın, federasyonun dünyada 9 kişiye verdiği "6. grand master" unvanına layık görülen ilk Türk oldu.
 
Spora 1979 yılında tekvandoyla başlayan, bir dönem tekvandoda Milli Takım antrenörlüğü de yapan Günaydın, daha sonra tekvando hakemliği görevini yürüttü. 1994 yılında Almaya'da Filipinler'in milli sporu arnis kali escrimayla tanıştıktan sonra bu sporda ustalaşarak, öğrenci yetiştirmeye başlayan Günaydın, başarısını 6. derece "grand master" unvanıyla taçlandırdı. 
 
Günaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tekvandoyla uğraşırken Almanya'da tanıştığı arnis kali escrima sporuna ilgi duymaya başladığını söyledi. 
 
Filipinler'in yakın savunma sporu arnis kali escrimayı öğrenebilmek için yurt dışına seminer ve kamplara katıldığını anlatan Günaydın, Avrupa'nın en iyi hocalarıyla antrenman yapma fırsatı bulduğunu belirtti.
 
Eğitimlerin ardından ülkesinde, polisler, özel güvenlik görevlileri gibi farklı meslek gruplarına yönelik eğitimler verdiğini kaydeden Günaydın, WSEF tarafından geçtiğimiz aylarda Amerika'ya arnis kali escrima eğitimi için davet edildiğini aktardı. Günaydın, "San Francisco'da dünyanın en iyi 20 escrima hocasını seçmişlerdi. İlk defa da Türkiye'den birini çağırdılar. O da hamd olsun bize nasip oldu. 20 kişi Amerika San Francisco'da 5 gün bıçaklı eğitim gördük. 5 gün de Atlanta Georgia'da sopalı saldırı ve savunmalarını gördük. Son 5 gün de Sacramento'da çalıştık" diye konuştu.
 
Organizasyonu yapanların, 20 kişi içinden sadece en başarılı bir kişiyi sınava alacaklarını söylediğini aktaran Günaydın, "Ben gittiğimde açıkça söylemek gerekirse pek ümitli değildim. Çünkü ilk defa bir Türk çağırmışlardı. 15 günlük eğitimden sonra dünya federasyonunun temsilcileri, 'En başarılı kişiyi açıklayacağız' dediler.  Benim ismimi söylediler. Ben önce çok şaşırdım ve sevindim, hiç beklemiyordum. Dünyadaki en büyük hocalar arasında beni seçmelerini beklemiyordum" dedi. 
 
WSEF Başkanı Grand Anthony Davis'in kendisinin tekniğini çok beğendiğini belirten Günaydın, şöyle devam etti:
 
"Dünya federasyonu jürisi geldi. Jüri önünde sınav oldum. Sınavda önce bana '3. derece grand master' unvanı verdiler. Çok sevindim. 3. derece grand master almak bir Türk için çok büyük bir şey, ilk defa bir Türk'e 3. derece unvan vermişlerdi. Ben ona bile çok sevinirken otele gittiğimde federasyonun genel sekreteri beni aradı. Toplantı yapmışlar, tekniklerimi çok beğendikleri için en üst düzey seviye olan 6. derece grand master unvanına terfi edilmeme karar vermişler." 
 
- Angel Cabales'in kılıcı hediye edildi 
 
WSEF'in bugüne kadar sadece 9 kişiye 6. derece grand master unvanı verdiğini dile getiren Günaydın, "10. kişi ben oldum. Hamd olsun şu anda WSEF'in en başarılı 10 üstadından biri benim. Bu büyük başarıyı Türkiye'ye getirdiğim için çok mutluyum. Bir Türk, bir Malatyalı olduğum için çok mutluyum. 6. grand master unvanına terfi edildikten sonra WSEF Başkanı Anthony Davis, bu sporun pirlerinden, 25 yıl önce ölen Angel Cabales'in kendisine hediye etmiş olduğu bu kılıcı sınavdan sonra bana hediye etti" diye konuştu.
 
Günaydın, 150 yıllık geçmişe sahip kılıcın daha önce Filipinliler tarafından kullandığını söyledi.
 
Halen öğrenciler yetiştirmeye devam ettiğini belirten Günaydın, Suudi Arabistan tarafından davet edildiğini dile getirerek, "Ocak veya şubat gibi Riad'a gidip oradaki askeri kurmay akademisindeki öğrencilere, subaylara ders vereceğim. Ayrıca yine Arabistan'dan bir petrol şirketi özel güvenlik görevlilerini eğitmem için bana ulaştı" dedi. 
 

Murat S. Dural’dan Yeni Roman: “Fırtına Çıkmazı” Okurlarla Buluşuyor

Lübeck’te Turuncu Bank: Kadına Yönelik Şiddete Karşı Güçlü Mesaj

Braunschweig Stadı’nda Büyük Denetim: 247 Güvenlik Görevlisi Kontrol Edildi

Hamburg’da Miras Vergisi Tartışması: Gelir Artıyor, Muafiyetler Büyüyor

Bremen’de Suç Oranı Yüzde 10 Düştü: Polis Daha Fazla Vakayı Aydınlatıyor

Bremen’de Kadına Yönelik Şiddet Artıyor: 2025’te Vakalar Yüzde 7,1 Yükseldi

HSV Evinde Yıkıldı: Leipzig’den Soğuk Duş (1:2)

Acht neue dual Studierende starten beim Hauptzollamt Braunschweig

Bremen’den Sert Adım: Anayasa Düşmanlarına Kamu Kapısı Kapanıyor

Bremen’de Kamu Şirketleri 2024’te Kârını Artırdı

Hamburg Türk Basın Birliği Yeni Döneme Güçlü Başladı

Harsefeld’de 84 Yaşındaki Sürücü Eczanenin Girişine Daldı

Hamburg’da Yeni Dönem: Demokrat Çorumlular Platformu Artık “Demokrat Hamburglular Platformu”

Markus Söder: “Yerel Siyaset Milletin Kalbidir”

Bremen Turizmde Yeni Yol Haritasını Açıkladı: “Bremen 2030+” Dönemi Başlıyor

Hamburg-Altstadt’ta Irkçı Saldırı: Polis 5 Şüpheliyi Kamuoyuna Açıkladı

Almanya'da yeni grev dalgası toplu ulaşımı felç etti

Hamburg’da 8 Mart Mesajı: Senato Resepsiyonunda Gündem “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Tıp”

Frankfurt-Eckenheim’de 52 Yaşındaki Kadın Kayıp

Hamburg Rathaus’ta Tarihi Detay: Osmanlı Tuğrası Diplomatik Dostluğun İzini Taşıyor

Altona’da “Tüylü” Taşınma

Hamburg, Tam Gün Eğitimde “Örnek Eyalet”

Braunschweig Gümrüğü’nden 2025 Bilançosu

Bremen Okullarında Kalite Atağı

Reeperbahn’daki Trafik Denemesi Başarılı Oldu

Lübeck’te 37 Cadde ve Sokak Bu Yıl Yenilenecek

“Hamburg liest Lenz”: Edebiyat Kenti Mart Ayında Lenz’i Okuyor

Bremen’de 49. Görsel Sanatlar Teşvik Ödülü Sahibini Buluyor

Freenet’e Mahkemeden Bir Darbe Daha: Onaysız Sözleşme Teyitlerine Dur

Hessen Eyaleti Milletvekili Yankı Pürsün’den Topluma Yakın Siyaset Vurgusu

Yükleniyor

Murat S. Dural’dan Yeni Roman: “Fırtına Çıkmazı” Okurlarla Buluşuyor

Lübeck’te Turuncu Bank: Kadına Yönelik Şiddete Karşı Güçlü Mesaj

Braunschweig Stadı’nda Büyük Denetim: 247 Güvenlik Görevlisi Kontrol Edildi

Hamburg’da Miras Vergisi Tartışması: Gelir Artıyor, Muafiyetler Büyüyor

Bremen’de Suç Oranı Yüzde 10 Düştü: Polis Daha Fazla Vakayı Aydınlatıyor

Bremen’de Kadına Yönelik Şiddet Artıyor: 2025’te Vakalar Yüzde 7,1 Yükseldi