ElAZIĞ'DA ‘YILLIK 600 TON BAL ÜRETİLİYOR’

Elazığ’da 2003 yılında 26 arıcının katılımıyla kurulan Elazığ İli Arı Yetiştiricileri Birliği üretimde verimliliği ve kaliteyi artırmak için çalışmalarını yoğun bir biçimde sürdürerek, birlik üyelerini bilinçlendiriyor.

Türkiye 27.01.2013 17:03:07 0
 ElAZIĞ
MEHMET TOPAL
 
Elazığ’da 2003 yılında 26 arıcının katılımıyla kurulan Elazığ İli Arı Yetiştiricileri Birliği üretimde verimliliği ve kaliteyi artırmak için çalışmalarını yoğun bir biçimde sürdürerek, birlik üyelerini bilinçlendiriyor.
Elazığ İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yusuf Elitok, Elazığ’da bal üretim kapasitesini yüzde 250 oranından mümkün olduğunu belirterek şunları söyledi:
 “Birliğimizin şu anda 457 arı üreticisi üyesi bulunmaktadır. Elazığ’da aktif olarak 42.600 kovan ile bal üretimi gerçekleştirilmektedir. Bu kovanlardan yılda 400-600 ton bal üretimi yapmaktayız. Bunun parasal değeri ise 6-10 milyon Türk Lirasıdır.
 Ayrıca Elazığ dışından her yıl 100.000 adet kovan da bal üretimi yapmak üzere şehrimize gelmektedir. Dışarıdan gelen üreticiler de yılda 1.000 ton bal üretimi gerçekleştirerek, 15-20 milyon liralık bir ciro yapmaktadırlar. Dışarıdan gelen arıcıların Elazığ Ekonomisine bir katkısı yoktur. Dışarıdan gelen arıcıların Elazığ Ekonomisine bir katkısı yoktur. Aksine Elazığ’ın bu sektörde ekonomik kayıp söz konusudur.
 Elazığ’ın flora yapısı bal üretimi için son derece uygundur. Bizler bu potansiyel tam olarak kullanamamaktayız. Elazığ’daki bal üretim kapasitesini yüzde 200 oranında artırdığımız zaman Elazığ Ekonomisine çok önemli bir girdi sağlamış olacağız…
 Arıcılığın geri kalmasının ana nedeni insanların arı sokmasından korkmalarıdır. İmkanları olduğu halde arıdan korktuğu için insanların ilgi alanına girmiyor.
Arıcılıkta yeterince teknik adam yoktur. Fırat Üniversitesi’nin bir Arıcılık Meslek Yüksek Okulu vardır. Ama bu bölümün bir tek mezunu bile bugüne kadar arıcılık yapmamıştır. Meslek Yüksek Okulunun bunu teşvik edici eğitimde bulunması halinde sektörümüze teknik kalite gelecektir.
 ELAZIĞ’IN BALI DÜNYA STANDARTLARINDA VE NATUREL
 Elazığ’da üretilen balların dünya standartlarını yakaladığını ve tamamen naturel olduğunu ifade eden Elazığ İli Arı Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Elitok, balın yararları konusunda da şu bilgileri verdi:
 “Yöremizde üretilmekte olan ballar dünya standartlarında ve birinci kalitedir. Tamamen natureldir. Şeker hastaları rahatlıkla yiyebilirler. Elazığ balı şifalı bir baldır... Hakiki balların tümünde de bu özellikler vardır.
 Balın insan sağlığına o kadar çok yararı var ki! Bal karaciğerdeki kanı temizler. Bütün şifalı bitkilerin kullanımında bal kullanılır. Midede değişime uğramadan kana en erken karışan tek gıda baldır.
Çocuklarda hücrelerin daha erken gelişmesini, kan dolaşımını hızlandırdığı için beyni daha iyi çalıştırmaktadır. Anlama yeteneğini artırmaktadır. İnsanların zinde kalmasını sağlamaktadır.
 Limonlu bal şurubu içildiğinde bilhassa yaz aylarında insanların halsiz düşmesini önleyici, susuzluk ve açlığı geciktirici özelliği de mevcuttur...
Oruç aylarında sahurda ballı şurup içildiğinde bünyenin halsiz düşmesini önler. Açlık ve susuzluk ihtiyacını azaltır.
 Kış aylarında ise; Bal ve limon üst solunum yoluna en büyük şifadır. Öksürüğü giderici özelliği vardır. Öksürük için 3 gün üst üste bir limona, bir çorba kaşığı bal ile karıştırılıp birer saat ara ile birer yudum içilmelidir. 3-4 gün devam edilmelidir.  O kış boyu soğuk algınlığı olmayacaktır.”
 BAL, ARI SÜTÜ VE POLEN
 Elazığ İli Arı Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Elitok, bal, arı sütü ve polen’in arının en önemli ürünleri olduğunu kaydettiği açıklamasını şöyle sürdürdü:
 “Bal, arı sütü ve polen, arının en önemli ürünleridir. İnsan sağlığının her alanda destekleyecek şekilde kullanıldığı zaman büyük faydalar sağlayacaktır. Yaşlılarda hücre yenilenmesinde ve yaşlılığın geciktirilmesinde büyük katkıları vardır.
Hastalık halinde insanların kullandığı ilaçların yanında destekleyici bir şifa kaynağı olarak kullanılmaktadır.
 Kansızlık ve kan değerlerinin dengesiz olması halinde kaynatılmış ve soğutulmuş sütün içine bal konularak içilmesi halinde kansızlığa ve kan değerlerinin düzelmesini sağlamaktadır.”
 KUR’AN-I KERİM’DE BAL
 Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’in Nahl Suresinin 68-69 ayetlerinde bal konusuna değindiğini anlatan Elazığ İli Arı Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Elitok, ilgil ayet mealini de okudu:
 “Rabbin balarısına vahyetti:
Dağlarda, ağaçlarda ve onların kurdukları çardaklarda evler edin. Sonra meyvelerin (çiçeklerin)  tümünden ye. Böylece rabbin sana kolaylaştırdığı yollarda yürü uçuver. Onların karınlarından türlü renklerde şerbetler çıkar. Onda insanlar için bir şifa vardır. Şüphesiz düşünen bir topluluk için gerçekten bunda bir ayet (ibret) vardır”
 SAHTE BAL İNSANLIK KATLİAMIDIR
 Elazığ İli Arı Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Elitok, tarih boyunca insanların balı bir ilaç ve şifa kaynağı olarak kullandıklarını, bala hile katarak sahtesini yapmanın, bunu para hırsıyla insanlara yedirmenin bir insanlık katliamı olduğunu, yetkililerini acilen caydırıcı önlemler alması gerektiğine de işaret etti.
 SAHTE BAL ARICILIK SEKTÖRÜNE BÜYÜK DARBE VURUYOR
 Dünya ölçeğinde Türkiye’de insanların yeterince bal tüketemediklerini de anlatan Başkan Yusuf Elitok, Türkiye’de kişi başına yarım kilogram bal tüketildiğini belirtti. Oysa bal tüketiminde dünya standartının bir kg’ın üzerinde olduğunu, Japonların yılda 2 kgbal tükettiklerini söyledi. Japonlar arı sütünü en çok tüketen millet olarak ta dikkat çekiyor.
 Başkan Elitok açıklamasını şöyle sürdürdü;
 “Bal içinde bakteri üretmeyen tek gıdadır. Mikrop öldürme özelliği de vardır. Balın bozulma şansı yoktur. Balın arkeolojik çalışmalar sonucunda Mısır Piramitlerinde 3800 yıl bozulmadan saklı kaldığı saptanmıştır.
 Yapılan tahlilde besin değerini hiç kaybetmediği de tespit edilmiştir. Güneş, ışık ve nemden korunduğu zaman bal kesinlikle bozulmaz. Ancak donabilir. Balın donması da suyun donması gibidir. Donan su bakteriyi barındırmaz. Balın da donması aynıdır. Bunlar hep ilahi mucizelerdir.
 Günümüzde insanların ekonomik ihtirasları nedeniyle daha fazla ve gayrimeşru kazanç peşinde olan art niyetli insanlar; hilesi kolay, anlaşılması zor olan bu kıymetli besini, insanlara zararlı bir gıdaya dönüştürmekte yani tüketiciye glikoz ve şekeri bal diye satmaktadırlar.”
 ORGANİK BAL ÜRETİMİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ
 Elazığ İli Arı Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Elitok, birlik olarak organik bal üretimi üzerine yoğunlaştıklarını da kaydederek, açıklamasını şöyle tamamladı:
 Organik Arıcılık üzerine birlik olarak çalışmalarımızı yoğunlaştırmış bulunmaktayız. 2013’den itibaren birliğimizin 20-25 üyesi organik arıcılıkla organik bal üretme çalışmalarının hazırlığı içerisinde olacaklardır. Elazığ’da yeni yıl ile birlikte organik bal üretimine start vermiş oluyoruz.
 Başta Elazığ olmak üzere, imkanlarımızın ulaşabildiği her yerdeki insanlarımıza bu şifa kaynağı nimeti sunma çalışmalarımız aralıksız bir şekilde devam edecektir. Bal rekoltesini her yıl artırmak suretiyle çalışma azim ve kararlılığı içerisinde bulunmaktayız.
 Bal üretimindeki esaslar 27 Temmuz 2012 tarihli ve 28366 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının “TÜRK GIDA KODEKSİ BAL TEBLİĞİ” geçerli kuralları belirtmektedir.”
 SONUÇ
Bala benzetilen bal olmayan ürünler tüketildiğinde insanların bal yeme isteğini ve alışkanlığını azaltmakta ve dolayısıyla tüketimde otomatikman azaltmaktadır.
Ballarımızı üreticilerimizden veya üretici birliklerinden ve Üretici Birliğin etiketli ürününden almalıyız.
Üreticiden balı aldığımızda sağlıklı bir ürüne sahip olmuş ve gerçek balı tüketmiş oluruz. Bu davranışımızla hem üretimi ve üreticiyi desteklemiş, hem de baldaki sahtekarlığı önlemiş oluruz.
 İLETİŞİM BİLGİLERİ:
ELAZIĞ İLİ ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ
BAŞKAN: YUSUF ELİTOK
OFİS:
GAZİ CADDESİ, 50’LER ÇARŞISI 5.KAT
236 13 76
ELAZIĞ
GSM:
0.530.9662082
0.533.6345243

Almanya'da Kültür Bakanı Weimer, ülkede fikir çeşitliliğinin tehdit altında olduğunu belirtti

Almanya'da doğum oranlarındaki düşüş 2024’te de devam etti

Hamburg Hofweg’de Yıkım Endişesi: Kiracılar Lüks Konutlara Kurban mı Ediliyor?

Bremen’in İlk Çırak Yurdu Tamamlanmak Üzere: Uygun Fiyatlı Konutlar Sonbaharda Hizmete Açılıyor

Lübeck'te 14 Yaşındaki Çocuk Kayboldu: Polis Benjamin Q.’yu Arıyor

Lübeck Halk Eğitim Merkezi’nde Mezuniyet Sevinci: 13 Kişi ESA Diplomasını Aldı

Lüneburg Tren Garında Yakalandı: Aranan Cezayirli Soyguncu Tutuklandı

Hamburg’da 11 Eylül Anısına Gedenk Plakeleri Açıldı

Almanya'da 17 milyon kişi yalnız yaşıyor

Pınar Özbek’ten Esma’nın Işığında: Kalpten Kalbe Yolculuk

Filmtage Köln 2026’dan itibaren Hamburg’da düzenlenecek

Nürnberg’de Öğrenci Trafik Gönüllülerine Teşekkür Töreni

Volkspark’ta yeni spor merkezi: Engelli dostu modern spor salonu Hamburg sporuna kazandırılıyor

Hamburg-Alsterdorf’da Saldırı: Polis Şüphelileri Arıyor

Altwarmbüchener Gölü'nde Yeni Güvenlik Önlemleri: Sarı Şamandıralarla Yüzme Alanı Belirlendi

St. Pauli’nin Kalbinde Yeni Bir Yaratıcılık Merkezi: Eski Okul Artık Sanatın Hizmetinde

HAMBURG'DA SAĞIRLARA YÖNELİK ADALETSİZLİK RESMEN TANINDI

HAMBURG İDARE MAHKEMESİNDEN MEMUR MAAŞLARIYLA İLGİLİ EMSAL KARAR

AVRUPA TÜRKLERİ TEPKİLİ: YAZ TATİLİNDE UÇAK BİLETİ FİYATLARI EL YAKIYOR

YTB’den Sınır Kapılarında Karşılama ve Uğurlama Hizmeti

Hamburg-Eißendorf’da Cinsel Saldırı Girişimi: Polis Şüpheliyi Arıyor

Almanya'da mahkeme, Filistin asıllı İngiliz doktora getirilen faaliyet yasağını hukuka aykırı buldu

Schwentinental’de Ağır Yaralama Soruşturması: Polis Şüpheliyi Arıyor

Kiel Eyalet Meclisi'nde İzinsiz Protesto Sonlandırıldı: Sekiz Gözaltı

Hamburg Eyalet Parlamentosu 16 Temmuz’da Toplanıyor: Gündemde Ortak Kira Sözleşmeleri, İşsizlik Kuponları ve Okullarda Din

Hamburg’da 2025 Mezuniyet Başarıları Açıklandı: Abitur Not Ortalaması 2,35

Hamburg’dan Şiddet Mağdurlarına Destek: Ortak Kira Sözleşmesinden Kolay Çıkış Talebi

“Groß-Sand Kapanmasın!”: Wilhelmsburg ve Veddel Halkı Sokağa Çıkıyor

Hamburg’da İki Kız Çocuğu İçin Kayıp Alarmı

Hamburg-Bramfeld’de Silahlı Çatışma: 18 Yaşındaki Genç Yaralandı

Yükleniyor

Almanya'da Kültür Bakanı Weimer, ülkede fikir çeşitliliğinin tehdit altında olduğunu belirtti

Almanya'da doğum oranlarındaki düşüş 2024’te de devam etti

Hamburg Hofweg’de Yıkım Endişesi: Kiracılar Lüks Konutlara Kurban mı Ediliyor?

Bremen’in İlk Çırak Yurdu Tamamlanmak Üzere: Uygun Fiyatlı Konutlar Sonbaharda Hizmete Açılıyor

Lübeck'te 14 Yaşındaki Çocuk Kayboldu: Polis Benjamin Q.’yu Arıyor

Lübeck Halk Eğitim Merkezi’nde Mezuniyet Sevinci: 13 Kişi ESA Diplomasını Aldı

  • Pazar 39.4 ° / 25.9 ° Güneşli
  • Pazartesi 38.7 ° / 27.6 ° Güneşli
  • Salı 39.8 ° / 29.2 ° Güneşli