Gurbet Kavramı Artık Geçmişte Kaldı

Almanya’da yaşayan biz Avrupalı Türkler ve Türkiye’den son yıllarda gelen vatandaşlarımız için "gurbet" kavramı artık geçmişte kaldı.

Almanya 7.09.2024 13:53:00 0
Gurbet Kavramı Artık Geçmişte Kaldı

Tevfik ŞENDÖL / MÜNİH

 

Bavyera Türk İş Forumu Başkanı, Bavyera Entegrasyon Komisyonu Üyesi, Bavyera Am Hart Mahalle Teşkilatı Başkan Yardımcısı, Bavyera Kuzey Münih İlçe Yönetim Kurulu Üyesi, Bavyera Dış ve Güvenlik Politikaları Çalışma Grubu Üyesi, Bavyera Kamu Hizmeti Çalışma Grubu Üyesi, Bavyera Sağlık ve Bakım Politikaları Çalışma Grubu Üyesi Serdar Duran, Almanya’da yaşayan biz Avrupalı Türkler ve Türkiye’den son yıllarda gelen vatandaşlarımız için "gurbet" kavramının artık geçmişte kaldığını söyledi. "Bu topraklar bizim evimiz oldu; burada büyüdük, çalıştık, aile kurduk. Ancak burada yaşamanın getirdiği bazı zorluklar hâlâ sürüyor," dedi.

Duran, sözlerine şöyle devam etti: "Olmak ya da olmamak meselesi, Almanya’da yaşayan bir Türk olarak, sadece kişisel bir varoluş sorgulaması değil; aynı zamanda kimliğimizi koruma, topluma katkıda bulunma ve gelecek nesillere güçlü bir miras bırakma mücadelesidir."

Mevlâna Celâleddin Rûmî'nin "Her ne olursan ol, ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol" sözüne atıfta bulunan Duran, bu öğüdü Almanya’da "olmak istediğin gibi görün" şeklinde yeniden yorumlamak gerektiğini belirtti. "Bu, sadece bir dış görünüş değil; aynı zamanda içten gelen bir duruş ve kimlik bilinci olmalıdır," diye ekledi. Bu duruşun, geleceğe umutla bakan, girişimci bir ruhla dolu bir neslin inşasında hayati önem taşıdığını vurguladı.

Almanya’da yaşayan Türklerin bir yandan kendi kültürel ve dini değerlerini korurken, diğer yandan bu toplumda kabul görmek ve etkili bir rol oynamak için çabaladığını söyleyen Duran, "Almanya’da olmak, sadece fiziksel bir varlık göstermek değil; kimliğimizi, değerlerimizi ve ideallerimizi bu toplumda sağlam bir şekilde inşa etmek anlamına gelir," dedi. Girişimci ruhlarını canlı tutmanın, sadece kendi geleceklerini değil, aynı zamanda bizden sonraki nesillerin de geleceğini şekillendireceğini belirtti.

Zaman zaman Türk, zaman zaman Müslüman, zaman zaman da göçmen kimliklerinin dışlanmaya çalışıldığı anlarda bile bu kimliği gururla taşımak ve Alman toplumuna olumlu bir şekilde yansıtmanın, hem bireysel hem de toplumsal bir direnç biçimi olarak değerlendirilebileceğini ifade etti. "Almanya’da olmak, kendimizi ve değerlerimizi kaybetmeden, toplumsal baskılara karşı durmak ve bu toplumda saygın bir yer edinmek demektir," diye ekledi. Girişimcilik ruhuyla her gün bu hedeflerini ve değerlerini somut adımlarla ileri taşımak gerektiğini belirtti.

"Bizim için artık 'gurbet' yok; burası bizim de yurdumuz. Burada kimliğimizi ve değerlerimizi muhafaza ederek, Almanya’da güçlü ve kendine güvenen bireyler olarak var olma yolunda kararlılıkla ilerlemeliyiz," dedi. Ayrıca, gelecek nesiller için sağlam temeller atarak onların da bu toplumda kendilerini güçlü ve güvenli hissetmelerini sağlamanın bir görev olduğunu vurguladı. Girişimcilik ruhunun bu süreçte en büyük itici güçleri olması gerektiğini söyledi.

Sonuç olarak, Duran, Almanya’da "olmak ya da olmamanın" tamamen Türklerin elinde olduğunu ifade etti. "Kendi kimliğimizi ve değerlerimizi koruyarak, girişimcilik ruhumuzu geliştirerek bu toplumda kendimize güçlü bir yer edinebiliriz. Shakespeare’in ve Mevlâna’nın öğütlerini birleştirerek, Almanya’da kim olmak istediğimizi netleştirmeli ve bu yolda emin adımlarla ilerlemeliyiz. Çünkü Almanya’da olmak, sadece fiziksel varlığımızı sürdürmek değil; aynı zamanda kendi kimliğimizi ve değerlerimizi bu toplumda onurla temsil etmek ve gelecek nesillere güçlü bir miras bırakmaktır," dedi.

Berlin’de Talat Paşa’ya Anma ve Anıt Tepkisi: “Mirasımıza Sahip Çıkıyoruz”

Braunschweig Gümrük Dairesi’nden Rekor Rapor: 2024’te 2,3 Milyar Euro Vergi Geliri

FC St. Pauli, Mathias Pereira Lage’yi Kadrosuna Kattı

Hamburg, Paris Air Show’da Sürdürülebilir Havacılık İçin Sahne Aldı

Hamburg’da 2026 Olimpiyat Referandumu İçin Geri Sayım Başladı

En Moda 2025: Işıklar, Yıldızlar ve Unutulmaz Bir Gece!

HSV’de Yeni Başkan Seçiliyor: Marcell Jansen Dönemi Sona Eriyor

Görme Engelli Kadın Raylara Düştü: Hayati Tehlikesi Var

Küçük Sanatçılar Büyük Sahneye Çıkıyor: Bremenli Öğrencilerden Sanat Şöleni

Kadınların En Özgür Hissettiği 5 Semt Açıklandı

Hannover’in 2025/2026 Bütçesi Onaylandı

Hamburg’da Yeni Rekor: 315 Kapsayıcı DUO Ekip ile Engelleri Aşan Bir Gün

Almanya Dış İstihbarat Teşkilatının başına Kiev Büyükelçisi Martin Jaeger getirildi

Hamburg’da Hizmet Noktaları Birleşiyor: Eimsbüttel ve Nord, Eppendorf-Lokstedt’te Buluşuyor

Die Linke’den Groß-Sand İçin Güvence Talebi: "Acil Servis Kapanmasın, Mahalle Dışlanmasın"

Senatör Özlem Ünsal: “Bremen’de ve Almanya’da Konut İnşasında Hız Dönemi Başladı”

Hamburg Uluslararası Kültür Projelerine Destek Vermeye Devam Ediyor

Bremen ve Bremerhaven’li Öğrencilerden Tarih Yarışmasında Büyük Başarı

Hans-Bredow Enstitüsü 75 Yaşında: Hamburg’da Demokrasi ve Medya İçin Bir Bilim Başarısı

St. Pauli’de Veda Zamanı: Ole Marschall Kendi İsteğiyle Ayrılıyor

Lübeck Halk Eğitim Merkezi’nde Yeni Fırsat: Okul Diplomasını Şimdi Tamamlayın!

"Reklamsız Hamburg" Girişimi Başarısız Oldu

Vermisstenfahndung in Hamburg-St. Georg: Zwei 13-jährige Mädchen seit Sonntagabend verschwunden

St. Georg’ta Hırsızlık Takibi: AirTag Sinyali 3 Kişiyi Yakalattı

Vermisstenfahndung in Hamburg-Wilhelmsburg: 12-jähriges Mädchen seit Samstagabend vermisst

Interkultureller Familienverbund e.V. 10. Yılını Kutluyor

“Az İz, Çok Biz” Hamburg’da Son Kez Sahneye Çıkıyor!

Hamburg’da İlk Veteranlar Günü: Tschentscher ve Pistorius’tan Anlamlı Tören

Bremen Merkez Garı’nda Geniş Güvenlik Operasyonu: Aranan 5 Kişi Yakalandı

Marienthal’de Cinsel Saldırı Girişimi: Polis Tanık Arıyor

Yükleniyor

Berlin’de Talat Paşa’ya Anma ve Anıt Tepkisi: “Mirasımıza Sahip Çıkıyoruz”

Braunschweig Gümrük Dairesi’nden Rekor Rapor: 2024’te 2,3 Milyar Euro Vergi Geliri

FC St. Pauli, Mathias Pereira Lage’yi Kadrosuna Kattı

Hamburg, Paris Air Show’da Sürdürülebilir Havacılık İçin Sahne Aldı

Hamburg’da 2026 Olimpiyat Referandumu İçin Geri Sayım Başladı

En Moda 2025: Işıklar, Yıldızlar ve Unutulmaz Bir Gece!

  • Pazartesi 32.8 ° / 21.3 ° Güneşli
  • Salı 34.7 ° / 18.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 37.1 ° / 22.3 ° Güneşli