Hamburg Okullarında Öğrenci Sayısı Rekor Kırdı: Ganztag Katılımı Yüzde 91,5’e Ulaştı

Hamburg Eğitim Senatörü Ksenija Bekeris, 2025/26 eğitim öğretim yılı istatistiklerini açıkladı. Kent genelinde öğrenci sayısı 270 bini aşarken, ilkokullarda tam gün eğitim (Ganztag) katılımı tarihi bir rekor kırdı.

Hamburg 11.02.2026 00:40:00 0
Hamburg Okullarında Öğrenci Sayısı Rekor Kırdı: Ganztag Katılımı Yüzde 91,5’e Ulaştı

Zafer ÖZPOLAT

 

Hamburg’da 2025/26 eğitim öğretim yılına ilişkin okul istatistikleri açıklandı. Eğitim Senatörü Ksenija Bekeris tarafından kamuoyuyla paylaşılan verilere göre, kentteki genel ve mesleki okullarda eğitim gören öğrenci sayısı 270 bin 904’e ulaşarak yeni bir rekor kırdı. Son on yılın en düşük artış oranı kaydedilmesine rağmen, Hamburg okulları son 45 yılın en yüksek öğrenci sayısıyla karşı karşıya kaldı.

Eğitim Senatörü Bekeris, öğrenci sayısındaki artışın okullar için büyük bir zorluk olmaya devam ettiğini belirterek, “Hamburg genel ve mesleki okullarında öğrenci sayısı yaklaşık yüzde 1 artış gösterdi. Bu, son on yılın en düşük artışı olsa da toplam sayı yeni bir zirveye ulaştı. Bu durum okul yönetimleri ve öğretmenler için ciddi bir sorumluluk anlamına geliyor” dedi.

Bekeris, özellikle ilkokullarda tam gün eğitim programlarına olan yoğun ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bu yıl ilkokul öğrencilerinin yüzde 91,5’i Ganztag programlarına katılıyor. Bu oran, Hamburg için tarihi bir rekor. Ailelerin okullara ve tam gün eğitime duyduğu güvenin açık bir göstergesi” ifadelerini kullandı.

Açıklanan verilere göre Hamburg’da 385 devlet okulu ve 83 özel okul faaliyet gösteriyor. Genel eğitim veren okullarda okuyan öğrenci sayısı 223 bin 659’a yükselirken, mesleki okullarda eğitim gören öğrenci sayısı ise 47 bin 245 olarak kayıtlara geçti. Son on yılda genel eğitim okullarındaki öğrenci sayısı yaklaşık yüzde 16 arttı.

İlkokullarda birinci sınıfa başlayan öğrenci sayısında ise önceki yıllara kıyasla düşüş yaşandı. 2023 yılında 19 bin 521 olan yeni kayıt sayısı, bu yıl 18 bin 739’a geriledi. Buna rağmen, on yıl öncesine göre hâlâ yüksek bir seviyede olduğu vurgulandı.

Öte yandan Hamburg’da kapsayıcı eğitim (inklüzif eğitim) alanında da önemli bir artış kaydedildi. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin yüzde 71,5’i artık normal okullarda eğitim görüyor. Bu oran, Almanya genelindeki ortalamanın oldukça üzerinde bulunuyor.

Eğitim Senatörü Bekeris, son olarak Hamburg’un okul altyapısına yapılan yatırımlara dikkat çekerek, 2019’dan bu yana 21 yeni okulun hizmete girdiğini, 100’ü aşkın okulda ise genişletme ve modernizasyon çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Öğrenci sayısında hafif bir düşüşün ise ancak 2029 yılından sonra beklendiği bildirildi.

Hamburg’da Sosyal Medya Tartışması: “Yasak Çözüm Değil”

Münih’te kent merkezlerinin geleceği masaya yatırıldı

Abdulhadi Turus YTB Başkanlığına Resmen Atandı

Bremen’de Yaşlıların Topluma Katılımı Masaya Yatırıldı

Hamburg’da “Biletsiz Yolculuk” Tartışması: SPD Hapis Uygulamasını Kaldıracak mı?

Hamburg’da Kadınlar Günü’nde Anlamlı Adım: Forsmannstraße’ye Kadın Sanatçı İsmi Eklendi

Bremen’de “Ferienkompass”: Tatilde Çocuklara Eğitim ve Eğlence Bir Arada

Bundesrat’tan Sosyal Hizmetlerde Reform Girişimi: Bürokrasi Azaltılacak

Almanya’da BAföG Reformu Çağrısı: Bundesrat Hükümete Çağrı Yaptı

Murat S. Dural’dan Yeni Roman: “Fırtına Çıkmazı” Okurlarla Buluşuyor

Lübeck’te Turuncu Bank: Kadına Yönelik Şiddete Karşı Güçlü Mesaj

Braunschweig Stadı’nda Büyük Denetim: 247 Güvenlik Görevlisi Kontrol Edildi

Hamburg’da Miras Vergisi Tartışması: Gelir Artıyor, Muafiyetler Büyüyor

Bremen’de Suç Oranı Yüzde 10 Düştü: Polis Daha Fazla Vakayı Aydınlatıyor

Bremen’de Kadına Yönelik Şiddet Artıyor: 2025’te Vakalar Yüzde 7,1 Yükseldi

HSV Evinde Yıkıldı: Leipzig’den Soğuk Duş (1:2)

Acht neue dual Studierende starten beim Hauptzollamt Braunschweig

Bremen’den Sert Adım: Anayasa Düşmanlarına Kamu Kapısı Kapanıyor

Bremen’de Kamu Şirketleri 2024’te Kârını Artırdı

Hamburg Türk Basın Birliği Yeni Döneme Güçlü Başladı

Harsefeld’de 84 Yaşındaki Sürücü Eczanenin Girişine Daldı

Hamburg’da Yeni Dönem: Demokrat Çorumlular Platformu Artık “Demokrat Hamburglular Platformu”

Markus Söder: “Yerel Siyaset Milletin Kalbidir”

Bremen Turizmde Yeni Yol Haritasını Açıkladı: “Bremen 2030+” Dönemi Başlıyor

Hamburg-Altstadt’ta Irkçı Saldırı: Polis 5 Şüpheliyi Kamuoyuna Açıkladı

Almanya'da yeni grev dalgası toplu ulaşımı felç etti

Hamburg’da 8 Mart Mesajı: Senato Resepsiyonunda Gündem “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Tıp”

Frankfurt-Eckenheim’de 52 Yaşındaki Kadın Kayıp

Hamburg Rathaus’ta Tarihi Detay: Osmanlı Tuğrası Diplomatik Dostluğun İzini Taşıyor

Altona’da “Tüylü” Taşınma

Yükleniyor

loading

Hamburg’da Sosyal Medya Tartışması: “Yasak Çözüm Değil”

Münih’te kent merkezlerinin geleceği masaya yatırıldı

Abdulhadi Turus YTB Başkanlığına Resmen Atandı

Bremen’de Yaşlıların Topluma Katılımı Masaya Yatırıldı

Hamburg’da “Biletsiz Yolculuk” Tartışması: SPD Hapis Uygulamasını Kaldıracak mı?

Hamburg’da Kadınlar Günü’nde Anlamlı Adım: Forsmannstraße’ye Kadın Sanatçı İsmi Eklendi