Hamburg'da yaşayan hayvanseverler, Pazar günü Türkiye’nin Hamburg Konsolosluğu önünde bir araya gelerek, TBMM'de görüşülen ve "katliam yasası" olarak adlandırılan yasa tasarısına karşı protesto düzenledi. Tasarının aniden Pazar günü görüşülmeye başlanması ve oylamaların hızlıca tamamlanmak istenmesi, dünya genelinde geniş çaplı tepkilere yol açtı. Hamburglu hayvanseverler, çıkartılması planlanan yasaya karşı tepkilerini göstermek amacıyla toplandı.
Hamburger Internationaler Tierschutz in Not e.V. adlı hayvan hakları derneği tarafından sosyal medya üzerinden yapılan çağrıya yanıt veren hayvanseverler, güneşli havaya rağmen sessiz canlıların sesi olmayı seçerek konsolosluk önünde toplandı. Protestocular, yasa tasarısının bir katliam niteliğinde olduğunu ve bu girişime dur demek gerektiğini belirtti.
Eş zamanlı olarak Türkiye'nin birçok şehrinde de protestolar gerçekleştirildi. Ankara'da Antıpark'ta toplanan hayvanseverler, TBMM’deki görüşmelere katılamamalarına yönelik park sorunu bahanesiyle karşılaşmalarını ve yasanın oldubittiye getirilmesini sert bir şekilde eleştirdi. Protestocular, yasa tasarısının bir cinayet olduğunu ve bu katliamın “uyutma” olarak adlandırılarak meşrulaştırılmaya çalışıldığını vurguladı. Hayvanseverler, "Yıllardır görevini yapmayan kurumların hatasını masum canlar ödeyemez. İnsanlığın bu canlara çok borcu vardır" mesajını ilettiler.
Öldürmenin bir çözüm olmadığı, tek çözümün kısırlaştırma olduğu ifade edilerek Avrupa ülkelerinin çoğunda kısırlaştırma yoluyla popülasyon kontrolünün sağlandığı belirtildi. "Yaşasın yaşatan yasa! Bizler canların refahı sağlanana kadar meydanlarda olacağız. Ölüm değil yaşam haktır. Hiçbir yasa, kanun, din, inanç ölümü ve katliamı meşru kılamaz. Sokakları değil kirli vicdanlarınızı temizleyin" şeklinde ifadelere yer verildi.
Protesto, Hamburger Internationaler Tierschutz in Not e.V Başkanı Esma Arslan’ın teşekkür konuşmasıyla başladı. Arslan, sivil toplum örgütlerinin ve sosyal demokrat çevrelerin konuya duyarsız kalmasını eleştirdi. CHP’nin parti yönetimine, tüm milletvekillerine yasaya karşı durmaları için çağrıda bulundu. Protestolara katılmayan derneklere de eleştirilerde bulunan Arslan, katliama karşı durmayan herkesin sorumlu olacağını belirtti.
Etkinliğe Hamburg Sivasspor Taraftarlar Derneği Başkanlarından Salim Yıldız, Dünya Turan Yardımlaşma Derneği Başkanı İlyaz Kulaksız, Hamburg Türk Kadınları Kültür Derneği Kurucusu Birsen Çelik, Patilerin Hikayesi Derneği, Posta Gazetesi'nden Nebahat Uzun, Dr. Mustafa Havuç, üniversite öğrencileri ve sosyal medya aracılığıyla çağrıyı duyan Alman hayvanseverler katıldı.
Ayrıca, Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Türkiye Barolar Birliği, Türk Tabipleri Birliği ve Türk Diş Hekimleri Birliği de 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi hakkında ortak bir basın açıklaması yayımladı. Açıklamada, teklifin dayandığı gerekçelerin hatalı olduğu ve kanıt olarak sunulan verilerin güncel olmadığı vurgulandı. Kanun teklifinin kabul edilmesi halinde ötanaziye karar verme yetkisinin veteriner hekimlerin elinden alınacağı, belediye yöneticilerinin zor duruma düşeceği ve toplumla uyumlu hayvanların toplanacağı gibi çeşitli sorunlara yol açacağı belirtildi.
Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılacak değişikliklerle ilgili kanun teklifi görüşmeleri 14 saat sürdü ve ilk beş madde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
www.gazetehamburg.com