Hamburg’da çevreyi koruma adına önemli bir hukuk zaferi kazanıldı. Hamburg İdare Mahkemesi, bir doğa koruma derneğinin başvurusu üzerine Vollhöfner Weiden Doğa Koruma Alanı’nda yapılması planlanan toprak çalışmalarının durdurulmasına karar verdi. Karar, bölgenin doğa koruma kurallarına aykırı olarak düzenlenmeye çalışıldığı gerekçesiyle alındı.
Vollhöfner Weiden, 18 Şubat 2025 tarihli yönetmelikle doğa koruma alanı ilan edilmişti. Bölge; sazlıklar, yapraklı ve taşkın ormanlarıyla zengin bir ekosistemi barındırıyor. Hamburg Liman İdaresi (HPA), bu alanda kuru çayır alanları oluşturmayı planlıyor ve bunun için bazı ağaç kesimlerini gerçekleştirmişti. Ancak bir doğa koruma derneği, projenin doğa koruma yasalarına aykırı olduğu gerekçesiyle hukuki süreç başlattı.
Mahkeme, Hamburg Çevre Dairesi’nin projeye izin vermesinin hukuka uygun olmadığını belirterek, çalışmaların durdurulmasına hükmetti. Mahkeme kararında, kuru çayır alanlarının doğa koruma alanı yönetmeliği kapsamında öngörülen amaçlar arasında yer almadığını ve gerekli çevresel muafiyetin sağlanmadığını vurguladı.
Hamburg şehri ve Hamburg Liman İdaresi, karara itiraz etmek isterse Hamburg Yüksek İdare Mahkemesi'ne başvurabilecek.
www.gazetehamburg.com