Hamburg’da Ramazan Avcı’yı Anma Etkinlikleri 40. Yılında Panelle Başlıyor

Neonaziler tarafından katledilen Ramazan Avcı, ölümünün 40. yılında Hamburg’da düzenlenecek etkinlikler dizisiyle anılıyor. İlk program 17 Kasım’da Merkez Kütüphane’de yapılacak panel ile start alacak.

Hamburg 15.11.2025 14:48:00 0
Hamburg’da Ramazan Avcı’yı Anma Etkinlikleri 40. Yılında Panelle Başlıyor

Hamburg – Neonaziler tarafından 21 Aralık 1985’te katledilen Ramazan Avcı’nın anısına düzenlenen 40. yıl etkinlikleri, 17 Kasım Pazartesi akşamı Hamburg Merkez Kütüphanesi’nde (Zentralbibliothek) gerçekleşecek panel ile başlıyor. Saat 19.00–21.00 arasındaki programa Avcı’nın ailesi de katılacak. Hühnerposten 1, 20097 Hamburg adresindeki panelde ırkçılık, ırkçı şiddet kurbanlarının anılması ve toplumsal hafıza konuları ele alınacak.

Aile üyeleri konuşacak

Panelde konuşmacı olarak Ramazan Avcı’nın eşi Gülüstan Avcı, oğlu Ramazan Cem Avcı ve 2010 yılında Ramazan Avcı İnisiyatifi’nin kurulmasına öncülük eden Avukat Ünal Zeran yer alacak. Program, Neuengamme Toplama Kampı Anı Merkezi Halkı Bilgilendirme Bölümünden Paula Scholz ve HSV Taraftar Grupları Ağı Sorumlusu Nadine Arahavelias tarafından yönetilecek.
Bilindiği üzere, Ramazan Avcı’yı öldüren saldırganlar arasında HSV taraftar grubu üyeleri de bulunuyordu. Kulüp, son yıllarda tarihiyle yüzleşme kapsamında müzesinde Avcı’ya yer vermiş, maç öncesi skor tabelasında portresine yer vererek ırkçılığı kınamıştı.

Panel, konuya ilgi duyan tüm katılımcılara açık ve ücretsiz olacak.

Etkinlikler 21 Aralık’a kadar sürecek

Hamburg’un çeşitli noktalarında 21 Aralık 2025’e kadar farklı anma etkinlikleri düzenlenecek. Programların sonunda ise geniş kapsamlı bir anma töreni yapılacak.

Irkçı cinayet Almanya’da büyük infial yaratmıştı

Isparta’nın Gönen ilçesinde doğan Ramazan Avcı, kardeşi ve bir arkadaşıyla birlikte 21 Aralık 1985’te Hamburg-Landwehr semtinde yaklaşık 30 kişilik Neonazi grubun saldırısına uğramıştı. Kardeşi ve arkadaşı otobüse kaçarak kurtulurken, Avcı beysbol sopaları ve tekmelerle ağır şekilde darp edilmişti. 24 Aralık Noel gecesi, komadan uyanamadan yaşamını yitirmişti.
Bu vahşi saldırı, farklı siyasi görüşlerden Türkiye kökenli göçmenlerin ırkçılığa karşı tek ses olmasına yol açmış, on binlerce kişinin katıldığı protestolar düzenlenmişti. Ardından “Türkiye Göçmenler Birliği” adlı platform kurulmuş ve daha sonra “Almanya Türk Toplumu” (TGD) adını almıştı.

Ramazan Avcı Meydanı yenileniyor

2010 yılında Avukat Ünal Zeran’ın girişimiyle kurulan Ramazan Avcı’yı Anma İnisiyatifi, ırkçı cinayetin kamuoyunda yeniden hatırlanmasını sağladı. Avcı ailesiyle birlikte yürütülen çalışmalar sayesinde her yıl düzenli anma törenleri yapılmaya başlandı.
İnisiyatifin çabasıyla Hamburg Nord İlçe Belediyesi, 2012 yılında Avcı’nın adını katledildiği Landwehr semtindeki bir meydana, otobüs durağına ve bisiklet istasyonuna verdi; meydana üç dilli bir anıt taş dikildi.

40.yıl kapsamında, Ramazan Avcı Meydanı (Ramazan-Avcı-Platz), Gülüstan Avcı’nın talepleri doğrultusunda yenileniyor. Hamburg Görsel Sanatlar Yüksekokulu öğrencileri tarafından aile ve inisiyatifle birlikte hazırlanan proje, meydanı ırkçılığa karşı kalıcı bir anı mekânına dönüştürecek.

Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy ‘Uyuşturucu’ Soruşturmasında Gözaltında

Hamburg’da Isı Dönüşümü Hızlandı: Wärmepumpe Kullanımı Rekor Kırdı

Hamburg’da Yılbaşı 2025/2026: Binnenalster ve Rathausmarkt’ta Havai Fişek Yasağı

Hamburg’da Yeni Mietenspiegel Açıklandı: Küçük Artış, Büyük Sorunlar

Hamburg Üniversitesi’nden Alarm Mektubu: “Artık Dayanacak Gücümüz Kalmadı”

St. Pauli’nin Zorlu Kurası: DFB-Pokal Çeyrek Finalinde Leverkusen Deplasmanı

Hannover’de Şok İddia: Engelli Kamu Çalışanı Bir Bitki Yüzünden Tazminatsız İşten Atıldı

Lübeck’te 39 Yaşındaki Krzysztof K. Kayıp: Polis Halktan Yardım İstiyor

Schleswig-Holstein Türk Toplumundan Samet Yılmaz’a Tebrik: “Kiel İçin Yeni Bir Dönem”

Kiel’in Yeni Belediye Başkanı Samet Yilmaz Oldu

Hamburg’da Unutulmaz Nordderby: HSV, Werder Bremen’i 3–2 Mağlup Etti

Kiel’de Kritik Gün: Yeni Büyükşehir Belediye Başkanı İçin Oylar Sayılıyor

YTB Başkanı Turus, Köln’de Irkçılık ve İslam Düşmanlığına Karşı Yürütülen Çok Boyutlu Mücadeleyi Anlattı

CHP’de Kritik Atama: Nurhayat Altaca Kayışoğlu Yurtdışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oldu

St. Pauli’den Köln’de Son Nefeste Gelen Puan: Jones Uzatmada Kahraman Oldu 1-1

Zwei junge Autoinsassen bei schwerem Unfall in Stade-Haddorf lebensgefährlich verletzt

Selina Çukur, 2025 U17 Avrupa Şampiyonası Milli Takım Kadrosunda

66 Karar: İçişleri Bakanları Konferansı Bremen’de Önemli Adımlar Attı

A2’de Dönersipişi Kontrolü: Braunschweig Gümrüğü Soğuk Zincir İhlalini Ortaya Çıkardı

Hamburg’un Girişimi Sonuç Verdi: Kadınlara Yönelik Cinsel Şiddetle Mücadelede Yeni Dönem

AVRUPA’DAN GÜÇLÜ ÇAĞRI: “TÜRKİYE UÇUŞLARI MAKUL FİYATA İNSİN!”

TÜMKİAD'A OXFORD'DAN PRESTİJLİ ÖDÜL

Hamburg’da Örnek Dayanışma: Demokrat Çorumlular’dan Engelsiz Yarınlar İçin Buluşma

TGD 30. Yılını Kutladı

Hamburg’da Büyük Şok: HSV, DFB-Pokal’da Holstein Kiel’e Penaltılarla Veda Etti

El Ele Alman–Türk Engellilere Yardım Federasyonu’ndan Anlamlı Dayanışma Gecesi

Hamburg’da Öğrenci Konut Hamlesi: Rot-Grün 3.000 Yeni Yurt Odası Planlıyor

Hamburg’da Yılbaşı Sofraları İçin Uyarı: “Guter Fisch” Listesi Yenilendi – Sürdürülebilir Balık Bulmak Zorlaşıyor

Hamburg’da Önemli Atama: Kathrin Hiersemenzel Staatsanwaltschaft’ın Yeni Başkanı Oldu

Kaars ve Oppie’den Kritik Goller: St. Pauli Kupada Çeyrek Finale Yükseldi

Yükleniyor

Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy ‘Uyuşturucu’ Soruşturmasında Gözaltında

Hamburg’da Isı Dönüşümü Hızlandı: Wärmepumpe Kullanımı Rekor Kırdı

Hamburg’da Yılbaşı 2025/2026: Binnenalster ve Rathausmarkt’ta Havai Fişek Yasağı

Hamburg’da Yeni Mietenspiegel Açıklandı: Küçük Artış, Büyük Sorunlar

Hamburg Üniversitesi’nden Alarm Mektubu: “Artık Dayanacak Gücümüz Kalmadı”

St. Pauli’nin Zorlu Kurası: DFB-Pokal Çeyrek Finalinde Leverkusen Deplasmanı

  • Çarşamba 11.8 ° / 6.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.5 ° / 6.9 ° Güneşli
  • Cuma 8.4 ° / 6.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu