Dünyada her yıl 2.5 milyon kadını etkileyen meme kanseri, 40-50 yaş arası kadınlarda en yaygın ölüm nedeni. Uzmanlar, erken teşhisin hayat kurtardığını vurguluyor.
Meme kanseri, dünya genelinde her yıl 2.5 milyon kadını etkileyen ciddi bir sağlık sorunu olarak öne çıkıyor. Özellikle 40-50 yaş arası kadınlarda kansere bağlı ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan bu hastalıkta, erken teşhis hayati önem taşıyor. Türkiye İş Bankası grup şirketlerinden Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır İçerenköy Hastanesi Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Halime Çevik Cenkeri, 40 yaşından itibaren düzenli mamografi çektirilmesinin gerekliliğine dikkat çekti.
Mamografinin meme kanserinin erken teşhisinde altın standart olduğunu vurgulayan Cenkeri, yıllık mamografi uygulamasının, kanserin en iyi tedavi edilebilir olduğu erken evrede teşhis sağladığını belirtti. 40 yaşından itibaren düzenli kontrollerin önemine değinen Cenkeri, BRCA gen pozitifliği olan bireylerin, aile geçmişine göre daha erken yaşlarda tarama yapılması gerektiğini ifade etti.
Ayrıca, son teknoloji ürünü olan Tomosentez mamografi yöntemi hakkında bilgi veren Cenkeri, bu yöntemin yoğun meme dokusuna sahip kadınlarda meme kanseri tanısını doğrulamada etkili olduğunu belirtti. Tomosentez tekniği, küçük tümörlerin tespitinde yüksek başarı sağlarken, gereksiz biyopsi ve ek teste duyulan ihtiyacı da azaltıyor.
Cenkeri, mamografi görüntülerinin değerlendirilmesinde yapay zekanın önemini de vurguladı. Yapay zeka sistemlerinin, mamografi görüntülerini analiz ederek riskli vakaları tespit edebileceğini ve bu sayede radyologların iş yükünü hafiflettiğini söyledi. Uzmanlar, tüm kadınların sağlıklarını korumak adına düzenli mamografi çektirmeleri gerektiğinin altını çiziyor.
www.gazetehamburg.com