Tarih: 22.03.2020 01:52
Müzisyenler Hamburg’da dernekleşmeli’
Röportj:Zafer ÖZPOLAT
Sizi tanıyabilir miyiz?
Adım Şifa 51 yaşındayım. 15 yaşından bu yana Almanya’nın Hamburg kentinde yaşıyorum. Evli dört çocuk babasıyım.
Almanya’ya geldiğinizde hangi işlerde çalıştınız ?
Neler yaptınız?
Türkiye’de beşinci sınıfı bitirmiştim. İki yıl kaybım oldu vizemin gelmesini bekledim. Annem ve babam buradaydı. Almanca öğrenmek için yabancıların gittiği okula gittim. Hauptschule yi başaramadım. Ne yapalım işe başlayalım dedim. 24 yaşında kalorifer ve havalandırmacı (heizung und luftungsbauer )meslek eğitimini aldım.
Müzik ile ne zaman tanıştınız?
Müzik ile 1992 yılında tanıştım.
Müzik ile tanışmanız nasıl oldu?
Çocukluğumdan bu yana taverna müziği çok severdim. Aslında büyük şehirden gelmiyoruz. Ümit Besen, Cengiz Kurtoğlu, Yaşar Namık, Atilla Kaya, Arif Susam gibi isimleri çok dinlerdim. Almanya’ya geldiğimde videolarında onların filmlerini seyrederdim. Kendime küçük bir piyano almıştım. Kendi kendime söylerdim. Sonra müzisyen arkadaşlarla tanıştım. Böylelikle burada kendimi müziğin içinde buldum.
Piyano eğitimi aldınız mı?
Yok almadım. Kendi kendime öğrendim. Konservatuvara gidenler gibi nota öğrenmeyi çok istedim. Ama olmadı. Kendi kendime öğrendim. 1995-1996 yıllarında artık sahneye çıkmaya başladım
Belirli bir müzik grubunuz var mı?
Grup Muhabbet Hamburg adı ile bir grubumuz var. Rahmetli İsmail Yılmaz ,Cemal gezici , ve zurnacı Özcan ,tarafından kurulmuştu. Sonra ben gruba girdim. O gitti bu gitti derken grupta ben kaldım. Halen üç kişi ile grubumuzu devam ettiriyoruz.
Size göre müzik nedir?
İnsanın doğasında olan veya insanı rahatlatan bir aşk bir sevgidir. Ben müzik yapmazsam kendimi çok kötü his ederim.
Kendini müziğin neresinde buluyorsun?
Kendimi çok büyük bir yerde bulmuyorum. Müziğin bir sonu yoktur.
Müzikteki hedefin nedir?
Hedefim bu yaştan sonra bir popüler olmak değildir. Kendimi tatmin etmek insanları eğlendirmek.
Piyano dışında başka enstrümanlar çalıyor musunuz?
Davul , darbuka ve bateri çalarım.
Genç müzisyen arkadaşlara tavsiyeniz var mı?
Kendilerini geliştirsinler. Benim Facebook’ta 500 arkadaşım var demekle müzisyen olunmuyor. Devamlı çalışsınlar.
Ben müziksever olarak sizi dinlemek için neden sizi tercih ederek dinleyeyim. Diğer piyanistlerden farklı bir yanınız var mı?
Diğer Piyanist arkadaşlardan farklı bir yanımız yok. Tecrübe var. Bir düğün salonuna gittiğinizde bize bir kişilik adam lazım derseler onlarında edinmiş tecrübeler vardır. Bu insan nasıl çalıyor, nasıl eğlendiriyor. Burada amaç insanları tek başına eğlendirmek. Tecrübe olmazsa genç arkadaşlar zorlanıyor
Size göre müzisyen ile sanatçı farklımıdır?
Aslında ben fark görmüyorum. İkisini de aynı görüyorum. İkisinde de ruh vardır. Bir müzisyen enstrüman çaldığında ruh yoksa onu zaten çalamaz. Sanatçıda o şarkıyı ruh olmadan söyleyemez.
Ünlü insanların arkasında piyano çaldınız mı?
Güllü, Bedia Akartürk, Latif Doğan gibi isimlerin sahnesinde çaldım.
İyi bir piyanist nasıl olmalı?
Çok yönlü olmalıdır. Tek bir müzik tarzı olmamalı kapasitesi iyi olmalıdır. Eğer bir düğüne grup olarak gidiyorsan senin açığını grup arkadaşların tamamlar. Ancak tek gidersen her türlü müzik tarzını orada sergilemelisin.
Müzisyen çevresine mesajınız var mı?
Hamburglu müzisyenler olarak aslında çok diyeceklerimiz var. Çok dertliyiz.
Ne gibi sorunlarınız var?
Müzisyenler olarak bir araya gelemiyoruz. Müzisyenler olarak dernekleşmek istedik. Maalesef olmadı. Düğün Salonları bizi kullanıyor. Onların bizi kullanması müzisyen olarak bize acı veriyor. Biz o kadar çok düğüne emek veriyoruz. Bir salon müzisyenin sırtından kar yapmadan o müzisyene iş vermiyor
Herkes mümkün olduğu kadar müzisyeni kendileri tutsun
Bu açıklamadan sonra düğün salonlarından tepki gelebilir?
Tepki vereceklerini biliyorum. Ama birilerinin bunu söylemesi gereklidir. Bazı düğün salonları müzisyenlerin hakkını vermiyor
Senin öncülük yaptığın bir erkekler matinesi ilk kez düzenlenecekti. Neden erkekler matinesi ?
Ankaralı olduğum için bizim Ankara’da böyle bir platform var. Sadece erkekler bir eğlence yerine giderek eğleniyorlar. Bizde bunu Hamburg’a getirmek istedik. Ancak bu virüs salgını dolayısıyla erteledik. Ancak bu matineyi geleneksel olarak Hamburg’da yapacağız.
Piyanist Şifa kendini üççümle le nasıl tanıtır?
Her şeye hoş görülü bakar, doğayı ve insanları seven bir müzisyen
Verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.
Aslında ben size teşekkür ederim. Bu sohbet röportaj seriniz ile topluma bizi tanıtıyorsunuz. Başarılarınızın devamını dilerim.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —