Scholz, "Cum-Ex" skandalına ilişkin Hamburg Eyalet Meclisi Araştırma Komisyonunda 3. kez dinlendi

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, olaya karışan eski HSH Nordbank ile ilişkileri nedeniyle de sorgulanıyor

Almanya 7.12.2024 05:05:00 0
Scholz,

 

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkede "tarihin en büyük vergi sahtekarlığı" olarak nitelendirilen "Cum-Ex" skandalına ilişkin Hamburg Eyalet Meclisi Araştırma Komisyonunda üçüncü kez dinlendi.

2011-2018 döneminde Hamburg Eyaleti Başbakanı olan Sosyal Demokrat Partili (SPD) Scholz, bazı banka, şirket ya da bireylerin yetkililerden hatalı vergi iadesi talep etmeleri nedeniyle Alman devletinin yaklaşık 36 milyar avro dolandırıldığı değerlendirilen Cum-Ex skandalının aydınlatılması için kurulan araştırma komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Milletvekilleri, dönemin Hamburg Eyaleti Başbakanı olarak Scholz’un, skandala karıştığı belirtilen Hamburg merkezli Warburg Bankasının 47 milyon avroluk usulsüz vergi iadesini geri ödemesinin önlenmesine yardım edip etmediğini ortaya çıkarmak istiyor.

Scholz, olaya karışan bankalardan eski HSH Nordbank ile ilişkileri nedeniyle de sorgulanıyor.

Olaf Scholz, söz konusu vergi davasında herhangi bir siyasi etkiyi bir kez daha reddederek "Tüm siyasi hayatımı adil bir vergi sistemi için mücadele ederek geçirdim." dedi.

Scholz, geçen ay üç partili koalisyonunun çökmesinin ardından siyasi hayatta kalma mücadelesi verirken partisi SPD, şubat ayında yapılacak erken seçimlere yönelik anketlerde şu anda üçüncü sırada yer alıyor.

- Köln Savcılığı, 133 Cum-Ex davasında yaklaşık 1700 şüpheliyi soruşturdu

Almanya'da "ülke tarihinin en büyük vergi sahtekarlığı" olarak bilinen Cum-Ex soruşturmasında da başta bankacılar olmak üzere varlıklı yatırımcı ve avukatların, karmaşık hisse senedi anlaşmalarına imza atarak vergi ödemiş gibi gösterip sistematik olarak devletten yüklü miktarlarda vergi iadesi aldıkları ortaya çıkarılmıştı.

Ülkenin tanınmış ceza savunma avukatlarından Gerhard Strate, Şubat 2021’de Başbakan Olaf Scholz ve eski Hamburg Belediye Başkanı Peter Tschentscher'ı, skandalda vergi kaçakçılığına yardım ve yataklık etmekle suçlayarak suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusunda iki SPD'li politikacı, 2016'da Hamburg merkezli Warburg Bankasının Cum-Ex hisse senedi anlaşmalarıyla devlet hazinesinden aldığı 47 milyon avroluk vergi iadelerini zamanında geri talep etmemekle suçlanmıştı.

İlk Cum-Ex vakalarının ortaya çıkmasından 11 yıl sonra politikacılar hala yeterli tepkiyi göstermezken Brorhilker'in liderliğinde Köln Savcılığınca, 133 Cum-Ex davasında yaklaşık 1700 kişi soruşturulmuştu.

Dünyanın dört bir yanında pek çok finans kurumunun, yabancı yatırımcıların sermaye geliri üzerinden hakları olmayan vergi iadesi almalarını sağlayarak Cum-Ex işlemlerine dahil olduğu ortaya çıkmıştı.

"Temettü transfer" olarak bilinen ve haksız yere vergi iadesi almak için iki tarafın da hisse sahipliği talebine izin veren yasal boşluktan yararlanmayı sağlayan Cum-Ex işlemlerinin hacmi, milyarca dolar olarak ifade ediliyor.

Alman basınında da Scholz'un, Warburg Bankasının ortaklarından Christian Olearis ile birçok kez görüştüğü ve tavsiyelerde bulunduğu, Warburg Bankasının ise SPD'ye 2017'de 45 bin avrodan fazla bağış yaptığı ifade edilmişti. Scholz ise defalarca özel görüşmeleri hatırlamadığını savunmuştu.

Bazı Alman vergi uzmanları da Almanya'nın 63 milyar dolar vergi kaybı ile Cum-Ex işlemlerinden en fazla zarar gören ülkelerin arasında yer aldığını belirtmişti.

Öte yandan, ülkede Cum-Ex skandalı soruşturmasının başsavcısı Anne Brorhilker, Nisan 2024’te devlet memurluğundan istifa etmişti.

Anne Brorhilker, Alman basınında yayımlanan röportajında "Pahalı hukuk büroları gibi kaynaklara sahip olan beyaz yakalı suçlular ve vergi kaçakçıları, cezai kovuşturmalardan çok hızlı bir şekilde kurtuluyor. Almanya'daki finans lobisi o kadar güçlü ve çıkarlarını kabul ettirmek için o kadar çok kaynağa sahip ki bir karşı ağırlığa ihtiyaç var.” ifadelerini kullanmıştı.

2013'ten bu yana soruşturmalarda yer alan Brorhilker, iş dünyası ile siyaset arasındaki yakınlık, eski bilgi-işlem sistemi, aşırı bürokrasi ve kamu makamları arasında işbirliği eksikliği gibi yapısal sorunları, Cum-Ex skandalı soruşturmasının yavaş işlemesinin nedenleri olarak göstermişti.

 

www.gazetehamburg.com

Almanya’da Pilotların Grevi Ulaşımı Kilitledi: 800 Uçuş İptal Edildi

Entegrasyon Kurslarında Kesintiler Endişe Yaratıyor: Toplumsal Birlik ve Nitelikli İşgücü Tehlikede

Münih’te “Otizme Farklı Bakış” Semineri

Hamburg’da Suç Oranları Geriledi: Şiddet Suçlarında da Düşüş

Kriminal İstatistik 2025: Hamburg Güvenli Ama Kadınlar İçin Değil

Tanker Hendeğe Devrildi: L123 Saatlerce Trafiğe Kapatıldı

Berlin’den Entegrasyon Freni: 130 Bin Kişinin Kurs Başvurusu Durduruldu

Hamburg’da Fahiş Kiralara Tepki: “Kâğıt Üzerindeki Önlemler Yetmez, Personel Şart”

Hamburg’da 76. Vatandaşlık Töreni: Belediye Sarayı’nda Yeni Bir Başlangıç

Hamburg Okullarında Öğrenci Sayısı Rekor Kırdı: Ganztag Katılımı Yüzde 91,5’e Ulaştı

Hannover’da Yaşlılar Meclisi Seçiminde Yarıyol: 27 Bin 800 Oy Kullanıldı

St. Pauli, Stuttgart’ı 2-1 Mağlup Etti: Millerntor’da Hayati Zafer

“Fırtınada Gençliğim” Hamburg’da Gala Yapıyor: Bir Göç Hikâyesi Sinema Perdesinde

Yozgat Rüzgârı Hamburg’da Esti: Kültür ve Spor Şöleni Büyük İlgi Gördü

Almanya’da Çifte Vatandaşlık Beklenen İlgiyi Görmedi: 1,3 Milyon Türk’ten Sadece 30 Bini Başvurdu

Hamburg’da “Kırmızı Bölgelerde” Ek Gübreleme Kuralları Mahkeme Kararıyla Askıya Alındı

Bremen’de Eğitim Alarmı: Okullarda Büyük Kalite Hamlesi Başladı

Hamburg’da Meslek Okullarına “Sosyal Medya Laboratuvarı”

Ahlerstedt’te Kavşakta Kaza: İki Kişi Hafif Yaralandı

Bahrenfeld S-Bahnhaltestelle Çevresinde Mobilite Devrimi: Hegarstraße Yenilendi, Friedensallee Çalışmaları Başlıyor

UGC Başkanı Ahmet Öz’den 6 Şubat Mesajı: “Gazetecilerin İsimleri Deprem Kentlerinde Yaşatılmalı”

Hamburg ve Schleswig-Holstein Okul Denetimini Modernize Ediyor: Vakıflar Uzmanlık Katkısı Sunuyor

“Anne, Lütfen Yardım Et!”: Telefon Dolandırıcılarının Korku Üzerinden Kurduğu Tuzak

HafenCity’de Çocuklar ve Kulüpler İçin Yeni Spor Alanı

Bremen’de Dört Okul İklim Nötrlüğü Yolunda: “Gelecek Sınıflarda Başlıyor”

“Trende Feci Saldırı: Serkan C. Görevini Yaparken Can Verdi”

Münih’te “Otizme Farklı Bakış” Semineri 8 Şubat’ta

Thering: „Hamburg braucht Mut zu Olympia – und verlässliche Finanzierung für Hochschulen“

“Kanserle Mücadelede Hamburg Örnek Oluyor: Tarama ve Tedavi Umut Veriyor”

Oslebshausen’de 22 Kaçak Araç Kaldırıldı: Ordnungsamt Harekete Geçti

Yükleniyor

Almanya’da Pilotların Grevi Ulaşımı Kilitledi: 800 Uçuş İptal Edildi

Entegrasyon Kurslarında Kesintiler Endişe Yaratıyor: Toplumsal Birlik ve Nitelikli İşgücü Tehlikede

Münih’te “Otizme Farklı Bakış” Semineri

Hamburg’da Suç Oranları Geriledi: Şiddet Suçlarında da Düşüş

Kriminal İstatistik 2025: Hamburg Güvenli Ama Kadınlar İçin Değil

Tanker Hendeğe Devrildi: L123 Saatlerce Trafiğe Kapatıldı

  • Cumartesi 11 ° / 6.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 13.8 ° / 5.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 14.4 ° / 5.9 ° Güneşli