Şirket yönetim kurullarına kadın kotası

Almanya'da büyük şirketlerin yönetim kurullarında kadınlar için kota öngören yasa tasarısı Bakanlar Kurulunda kabul edildi. Kota zorunluluğu şimdiye kadar sadece teftiş kurullarında geçerliydi.

İş Dünyası/Ekonomi 7.01.2021 21:01:50 0
Şirket yönetim kurullarına kadın kotası

Almanya'da en az dört üyeli yönetim kurullarında üyeliklerden birine bir kadının atanmasını zorunlu kılan yasa tasarısı Bakanlar Kurulunda kabul edildi. Yasa, mecliste de onaylanması durumunda hisseleri borsada işlem gören ve çalışanların yönetimde eşit söz hakkına sahip olduğu şirketler için geçerli olacak.

Almanya'da bağlayıcılığı bulunan kadın kotası şimdiye kadar büyük şirketlerin teftiş kurulları için geçerliydi. Yönetim kurullarında ise gönüllülük esas alınmıştı. Hükümet, gönüllülük uygulamasıyla kayda değer bir gelişme kaydedilememesi üzerine konuyu yasayla düzenleme kararı almıştı.

Tasarı uyarınca en az dört üyeye sahip yönetim kurullarında en az bir kadın ya da en az bir erkeğin kurul üyeliğine atanması gerekiyor. Yönetim pozisyonlarında kadın kotası, resmi sağlık sigorta şirketleri, emeklilik sigortası, istihdam kurumu gibi kamu kuruluşları için de geçerli olacak.

Hisselerinin çoğunluğu kamu elinde bulunan şirketlerde daha sıkı kurallar geçerli olacak. Bu şirketler arasında yönetim kurulunda en az üç üye bulunanların en az bir üyeyi kadınlardan seçmesi gerekecek. Yönetim kurulu ya da teftiş kurulunda kadın bulundurmayı planlamayanların bu durumu gerekçesiyle bildirmesi gerekecek, bildirim zorunluluğunu yerine getirmeyenlere yönelik cezalar sertleştirilecek.

Scholz: Gönüllü önlemler dönemi geride kaldı

Kadın kotasının yönetim kurullarında da zorunlu hale getirilmesi için uzun süredir çalışmalar yürüten iki kadın bakan da tasarıdan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Aile Bakanı Franziska Giffey, nitelikli kadın iş gücünün iş yaşamı ve ekonomiye zenginlik katacağını belirtirken Adalet Bakanı Christine Lambrecht kadınların pozitif etki gücüne, örnek teşkil etme işlevlerine ve genç kadınların iş hayatına teşvik edilmesindeki etkisine dikkat çekti.

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz da tasarıyla ilgili yaptığı açıklamada "Gönüllü önlemler dönemi geride kaldı. Nüfusun yarısının, büyük Alman firmalarının yönetim katlarında temsil edilmemesine artık son veriliyor" diye konuştu.

Bakanlar Kurulunda kabul edilen tasarının meclisten de geçerek bu yasama yılı içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Şirketlerin teftiş kurullarına kadın kotası zorunluluğu 2016 yılında getirilmişti. Buna göre hisseleri borsada işlem gören ve çalışanların da yönetimde eşit söz hakkına sahip olduğu büyük şirketlerin teftiş kurullarında kadın üye oranının en az yüzde 30 olması gerekiyor. Büyük şirketlerin yönetim kurullarında ise kadınların mevcut temsil oranı yüzde 10-13 seviyesinde kalıyor.

Hamburg Limanı 2025’te Büyüdü: 114,6 Milyon Tonluk Yük Elleçleme

Hamburg’un “Grünes Ding”i Belli Oldu: St. Pauli Hafenkante Yeşilleniyor

Vilsbiburg’da Türk Günü: Kültür, Birlik ve Gönül Köprüsü

Hannover’da Ev İçi Şiddete Karşı Güç Birliği

Lübeck’te 6. Sınıf Öğrencileri Arasında 67. Ulusal Kitap Okuma Yarışması Başlıyor

Altona-Nord Gençlik Kafesi Yenilendi: Hamburg’da Enerji Verimli Dönüşüm

“Uçuşlar Ucuzlasın” Kampanyasına Siyasilerden Destek

Hamburg’da Kamu Çalışanlarına Zam Müjdesi: Maaşlar 2028’e Kadar Üç Aşamada Artacak

Alman Ehliyetini Gösteren Gurbetçiye Türkiye’de 5.900 TL Ceza Şoku

Fırtınada Gençliğim Hamburg’la Buluştu: Halkın Hikâyesi Perdeye Yansıdı

HSV’den 3:2’lik Ev Zaferi: Union Berlin’i 1887. Bundesliga Maçında Devirdi

Schleswig-Holstein merkezli dev operasyon: 1,5 milyon Euro’luk sosyal sigorta vurgunu ortaya çıkarıldı

Schleswig-Holstein’da 18 Yeni “Demokratik Katılım” Uzmanı Sertifika Aldı

Hamburg’da S-Bahn İstasyonunda Büyük Alarm: Uyuşturucu Anlaşmazlığı Kavgaya Dönüştü

Almanya’da Pilotların Grevi Ulaşımı Kilitledi: 800 Uçuş İptal Edildi

Entegrasyon Kurslarında Kesintiler Endişe Yaratıyor: Toplumsal Birlik ve Nitelikli İşgücü Tehlikede

Münih’te “Otizme Farklı Bakış” Semineri

Hamburg’da Suç Oranları Geriledi: Şiddet Suçlarında da Düşüş

Kriminal İstatistik 2025: Hamburg Güvenli Ama Kadınlar İçin Değil

Tanker Hendeğe Devrildi: L123 Saatlerce Trafiğe Kapatıldı

Berlin’den Entegrasyon Freni: 130 Bin Kişinin Kurs Başvurusu Durduruldu

Hamburg’da Fahiş Kiralara Tepki: “Kâğıt Üzerindeki Önlemler Yetmez, Personel Şart”

Hamburg’da 76. Vatandaşlık Töreni: Belediye Sarayı’nda Yeni Bir Başlangıç

Hamburg Okullarında Öğrenci Sayısı Rekor Kırdı: Ganztag Katılımı Yüzde 91,5’e Ulaştı

Hannover’da Yaşlılar Meclisi Seçiminde Yarıyol: 27 Bin 800 Oy Kullanıldı

St. Pauli, Stuttgart’ı 2-1 Mağlup Etti: Millerntor’da Hayati Zafer

“Fırtınada Gençliğim” Hamburg’da Gala Yapıyor: Bir Göç Hikâyesi Sinema Perdesinde

Yozgat Rüzgârı Hamburg’da Esti: Kültür ve Spor Şöleni Büyük İlgi Gördü

Almanya’da Çifte Vatandaşlık Beklenen İlgiyi Görmedi: 1,3 Milyon Türk’ten Sadece 30 Bini Başvurdu

Hamburg’da “Kırmızı Bölgelerde” Ek Gübreleme Kuralları Mahkeme Kararıyla Askıya Alındı

Yükleniyor

Hamburg Limanı 2025’te Büyüdü: 114,6 Milyon Tonluk Yük Elleçleme

Hamburg’un “Grünes Ding”i Belli Oldu: St. Pauli Hafenkante Yeşilleniyor

Vilsbiburg’da Türk Günü: Kültür, Birlik ve Gönül Köprüsü

Hannover’da Ev İçi Şiddete Karşı Güç Birliği

Lübeck’te 6. Sınıf Öğrencileri Arasında 67. Ulusal Kitap Okuma Yarışması Başlıyor

Altona-Nord Gençlik Kafesi Yenilendi: Hamburg’da Enerji Verimli Dönüşüm

  • Cuma 11 ° / 2 ° Güneşli
  • Cumartesi 14 ° / 4.2 ° Güneşli
  • Pazar 13.6 ° / 7.5 ° false