Astım, hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyen yaygın bir kronik solunum hastalığıdır. Türkiye'de 4 milyonu aşkın kişiyi etkileyen astım, her 7-8 çocuktan biri ve her 12-13 yetişkinden birinin yaşadığı bir sağlık sorunudur.
Astım, hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyen yaygın bir kronik solunum hastalığıdır. Türkiye'de 4 milyonu aşkın kişiyi etkileyen astım, her 7-8 çocuktan biri ve her 12-13 yetişkinden birinin yaşadığı bir sağlık sorunudur. Bayındır Sağlık Grubu'nun verilerine göre, astım hastalığı genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle gelişebilir. Astım, bronş etrafındaki kasların enflamasyonu sonucu hava yollarının daralmasıyla ortaya çıkar. Nefes darlığı, öksürük, göğüste ıslık sesi gibi belirtilerle kendini gösterir ve genellikle gece veya egzersiz sırasında kötüleşir.
Astım hastalığının tanısı için hasta öyküsü büyük önem taşır. Anne ve babadan birinin astımlı olması durumunda çocukta astım görülme riski yüzde 25 iken, her ikisi de astımlıysa risk daha da artar. Alerji, obezite, hava kirliliği gibi çevresel faktörler de astım gelişiminde rol oynar. Astım atağı genellikle dış etkenlerin tetiklemesiyle ortaya çıkar ve nefes darlığı, solunum sayısında artış gibi belirtilerle kendini gösterir.
Astım tedavisinde ilaçlar genellikle inhaler steroidlerdir. Ancak tedavinin başarılı olabilmesi için ilaçların düzenli ve doğru kullanılması gerekmektedir. Gebelikte sigara dumanına maruz kalmak, bebekte astım riskini artırabilir. Astım hastalarının sigara içmemesi ve ev içinde sigara dumanına maruz kalmaması önemlidir.
Astımdan korunmak için çevresel faktörlerin kontrol altına alınması gerekmektedir. Ev içi çevre kontrolü, sigara içilmemesi, evcil hayvan tüyüne alerji varsa evde hayvan beslenmemesi, temizlik malzemelerinin dikkatli seçilmesi gibi önlemler alınabilir.
Astım, tedavi edilemeyen ancak kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Doğru tedavi yöntemleri ve çevresel faktörlerin kontrolü ile astım hastaları normal bir yaşam sürdürebilirler.