Ünlü Sanatçı İsmail Çoban Hayatını Kaybetti: Sanat Dünyası Yasta

Wuppertal’da yaşayan ve 70 binin üzerinde eser üreten ünlü ressam ve heykeltıraş Prof. İsmail Çoban, hayatını kaybetti. İsmail Çoban Vakfı ve Atölyesi, sanatçının yaşamı boyunca sanatçılar için bir buluşma noktası oldu.

Almanya 10.11.2024 05:20:00 0
Ünlü Sanatçı İsmail Çoban Hayatını Kaybetti: Sanat Dünyası Yasta

Almanya'nın Wuppertal kentinde yaşayan ünlü ressam ve heykeltıraş Prof. İsmail Çoban, uzun süredir mücadele ettiği hastalığına yenik düşerek 8 Kasım 2024'te yaşamını yitirdi. Sanatçının hayatını kaybetmesi, sanat camiasında büyük üzüntüye neden oldu. 70 binin üzerinde eser üreten Çoban, sadece resim ve heykel alanında değil, aynı zamanda genç sanatçılara sağladığı destekle de tanınıyordu.

Prof. İsmail Çoban’ın sanat evi, yıllarca resim, müzik, edebiyat ve tiyatro sanatçılarının bir araya geldiği bir kültür merkezi olarak hizmet verdi. Çoban, yaşadığı ekonomik sıkıntılar ve korona döneminde sergilere katılamamasının ardından zor günler geçirdi. Eserlerini satın alan bazı kişilerin borçlarını ödememesi ve atölyesinin icra yoluyla satışa çıkarılması Çoban’ı derinden etkiledi. Son altı ayını kanser tedavisi gördüğü hastanede geçiren sanatçı, 79 yaşında hayata veda etti.

1945 yılında Çorum’da, yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen İsmail Çoban, sanata olan tutkusunu genç yaşlarda keşfetti. İstanbul’da başladığı sanat eğitimini Almanya’da tamamlayan Çoban, Essen Üniversitesi’nde marketing okudu ve dünyanın dört bir yanında eserlerini sanatseverlerle buluşturdu. 33 farklı ülkede 178 kişisel ve 500’ün üzerinde karma sergiye katılan sanatçı, Güney Kore, Polonya ve Azerbaycan’da da sanat eğitimi ve temsilcilik görevlerinde bulundu. 2006 yılında Bakü Güzel Sanatlar Akademisi tarafından fahri doktor unvanına layık görüldü ve Avrupa temsilciliğini üstlendi.

Sanatçı, 1971’den itibaren Almanya’nın Wuppertal kentinde serbest sanatçı olarak çalışmalarına devam etti. İsmail Çoban Vakfı’nı kurarak genç sanatçıları desteklemek için önemli adımlar attı. Çoban’ın hayatı boyunca en büyük arzularından biri atölyesinin bir müze haline getirilmesiydi. Ancak bu hayalini gerçekleştiremeden hayata veda etti.

Sanatçının vefatı, aralarında sanatçılar, yazarlar ve sanatseverlerin bulunduğu geniş bir kitlede derin bir üzüntü yarattı. Sanat dünyası, Çoban’ın anısını yaşatmak için bir dizi anma etkinliği düzenlemeye hazırlanıyor.

 

www.gazetehamburg.com

Hamburg’da Otonom Taksi Dönemi Başlıyor

Bremen Okullarında İstikrar Güçleniyor: 200’e Yakın Yeni Öğretmen Göreve Başlıyor

Ali Paşa Akbaş, ATİB’in Yeni Genel Başkanı Seçildi: “Birlik, Sevgi ve Eğitimle Geleceğe Yürüyeceğiz”

Bremen’de Fotoğraflı Fahndung: Polis Hesap Dolandırıcısını Arıyor

27 Ocak’ta Uyarı: “Nie wieder” Geçmişe Değil, Bugüne Ait

Bremen’de 5 Binden Fazla Gence Ulaşılan “Be oK” Projesi Sona Erdi

Hamburg’da Sosyal Konutta Rekor: 2025’te 6 Bin 300’den Fazla Daireye Yeni Sosyal Bağ

Selda Bağcan Hamburg Sahnesinde: Anadolu Rock Rüzgarı Esecek

Hamburg’da Enerjiyi Kesmeler Artıyor: Sol Parti Notfallfonds Talep Ediyor

Berlin’de #WeRemember Işığıyla Anma: NS Kurbanları Unutulmuyor

Hamburg’da Kırmızı-Yeşil Koalisyon Isınmada Jeotermal Enerjiye Yöneliyor

Hamburg’da Türk Kültür Derneğine Silahlı Saldırı: İki Kişi Yaralandı

FC St. Pauli, Mathias Rasmussen’i Transfer Etti

Hannover Belediye Başkanı Onay: “Mercosur Anlaşmasının Avrupa Mahkemesi İncelemesi Umutları Gölgeliyor”

Hamburg’da 2025’te 21.867 Bebek Dünyaya Geldi

Bremen’de Gençler İçin Yeni Yaşam Modeli: “Am Gummibahnhof” Açıldı

Bützfleth’te Zincirleme Kaza: İki Sürücü Yaralandı

Tiyatroname’den Tuğba Özay’lı Kahkaha Dolu Komedi

Hamburg Derbisinde Büyük Mücadele, Gol Yok: Millerntor’da Sessiz Gece 0-0

Bremen Belediye Başkanı Bovenschulte: "Siber Zorbalık Küçümsenecek Bir Konu Değil"

Hamburg Havalimanı’nda Gece Uçuşlarında Düşüş: Gürültü Rahatsızlığı Azaldı

Karagöz Landshut’ta Çocuklarla Buluşuyor

A23 Otoyolunda Tehlikeli Nötigung: Sahte Mavi Çakarla Sürücüleri Korkuttu

Çocuk Haklarında Öncü Şehir: Hamburg Almanya Genelinde Zirveye Yerleşti

“Boşver be Doktor” Hamburg Sahnesine Geri Dönüyor

Hamburg Billstedt’te U2 Metrosu Raydan Çıktı: 172 Yolcu Tahliye Edildi

53 Yıllık Cinayette Yeni Gelişme: Marion Baier Dosyasında DNA İzi Bulundu

Bremen Tenever’de Yeni Ortaokul Açılıyor: Eğitimde İsviçre Modeli

Harburg’un Kalbi Yeniden Atacak: Lüneburger Straße’nin Gelecek Tasarımı Tanıtıldı

Altona-Altstadt’ta 19 Yıllık Dönüşüm Tamamlandı: RISE Programı Başarıyla Sona Erdi

Yükleniyor

Hamburg’da Otonom Taksi Dönemi Başlıyor

Bremen Okullarında İstikrar Güçleniyor: 200’e Yakın Yeni Öğretmen Göreve Başlıyor

Ali Paşa Akbaş, ATİB’in Yeni Genel Başkanı Seçildi: “Birlik, Sevgi ve Eğitimle Geleceğe Yürüyeceğiz”

Bremen’de Fotoğraflı Fahndung: Polis Hesap Dolandırıcısını Arıyor

27 Ocak’ta Uyarı: “Nie wieder” Geçmişe Değil, Bugüne Ait

Bremen’de 5 Binden Fazla Gence Ulaşılan “Be oK” Projesi Sona Erdi

  • Perşembe 7.2 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 4.1 ° / 3.6 ° Şiddetli yağmurlu
  • Cumartesi 5.4 ° / 3.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu