Yaz aylarında çocuklarda sıkça görülen ishal vakaları, ailelerin en büyük endişelerinden biri haline geliyor.
Yaz aylarında çocuklarda sıkça görülen ishal vakaları, ailelerin en büyük endişelerinden biri haline geliyor. Talatpaşa Laboratuvarlar Grubu Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Selma Göller, çocuklarda yaz ishallerinin nedenleri ve önlenmesi gereken önlemler hakkında önemli bilgiler paylaştı. Dr. Göller, el yıkamanın ishalden korunmada en etkili yöntem olduğunu vurguladı.
Sıcak havalarda artan su ihtiyacı, enfekte su kaynaklarına erişim riskini de artırıyor. Dr. Selma Göller, bu dönemde enfekte suların tüketilmesi ya da bu sularla yıkanmış meyve ve sebzelerin yenmesi sonucu ishallerin daha yaygın görüldüğünü belirtti. Çocuklarda ishalin önemli bir sağlık problemi olduğunu ve ciddiye alınması gerektiğini ifade eden Dr. Göller, şu bilgileri verdi:
“Dünya Sağlık Örgütü, ishali 24 saatte üçten fazla sulu dışkılama veya sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde her zamankinden daha sık ve sulu dışkılama olarak tanımlıyor. Günlük dışkılama sayısı artmış olabilir ancak dışkı kıvamı normalse bu duruma ishal denmez.”
Dr. Göller, özellikle kirli havuz veya deniz suyunun yutulmasının ishal vakalarına yol açabileceğini belirtti. “Akut gastroenterit, çocukların neredeyse tamamının erişkin yaşa gelene kadar karşılaşabileceği, ishal, karın ağrısı, ateş, kusma ve halsizlikle seyreden bir enfeksiyondur. Virüs, bakteri, parazit veya toksinler nedeniyle gelişebilir. Genellikle hijyeni sağlanmamış gıdaların tüketilmesi veya kirli, ilaçlanmamış içme sularının kullanılması sonucu ortaya çıkar.”
İshale karşı korunmada en önemli adımın hijyen olduğunu belirten Dr. Göller, ebeveynlere şu önerilerde bulundu:
Ellerinizi yıkayın: Her yemekten önce ve sonra, tuvalet kullanımı sonrasında ve çocukların altı değiştirildikten sonra eller sabunla iyice yıkanmalı. Bu alışkanlık çocuklara da kazandırılmalı.
Su güvenliğine dikkat edin: Şüpheli sular kullanılmamalı, kaynatılmış su veya kapalı şişe suyu tercih edilmelidir.
Gıda hijyenine önem verin: Sebze ve meyveler bol temiz su ile yıkanmalı, yiyeceklerin taze ve son kullanma tarihine dikkat edilmelidir. İyi ambalajlanmamış veya açıkta satılan gıdalar tüketilmemelidir.
Besinleri doğru saklayın: Pişirilmiş gıdalar açıkta bırakılmamalı, hemen tüketilmeyecekse buzdolabında saklanmalıdır.
Dr. Selma Göller, enfeksiyon durumunda anne sütünün bebekler için en önemli koruyucu olduğunu ve büyük çocuklarda yoğurdun önemli bir besin kaynağı olduğunu belirtti. “Anne sütüyle beslenen bebeklerde, anne sütü ishalin en önemli ilacıdır. Büyük çocuklar için yoğurt ve ayran gibi besinler tercih edilmelidir. İshal olan çocuk asla aç ve susuz bırakılmamalı, bol sıvı verilmelidir. Antibiyotik dahil hiçbir ilaç, doktora danışılmadan verilmemelidir.”
www.gazetehamburg.com