“Yeni Vatandaşlık Yasası, göçmenlerin geleceğe güvenle bakmasını sağlayacak”

KRV-Seçim Hakkı Girişimi Sözcüsü Bahattin Gemici: “Yeni Vatandaşlık Yasası, göçmenlerin uyumunu ve demokratik yaşama katılımlarını kolaylaştıracak, geleceğe güvenle bakmasını sağlayacak.”

Almanya 24.05.2023 12:41:00 0
“Yeni Vatandaşlık Yasası, göçmenlerin geleceğe güvenle bakmasını sağlayacak”

 

KRV-Seçim Hakkı Girişimi Sözcüsü Bahattin Gemici, Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Liberal Demokrat Parti (FDP) Hükümeti’nin Koalisyon Sözleşmesi’nde yer alan Çifte Vatandaşlık Yasa Tasarısı üzerinde uzlaşmaya varmasını değerlendirdi.  

Vatandaşlık Yasası’nda reform kararı alınmasının başta Türkler olmak üzere tüm göçmenleri sevindirdiğini aktaran Gemici “Yeni Vatandaşlık Yasası, göçmenlerin uyumunu ve demokratik yaşama katılımlarını kolaylaştıracak, geleceğe güvenle bakmasını sağlayacak. Yasa teklifine göre Alman vatandaşlığa geçmek için kimse kendi vatandaşlığını bırakmak zorunda kalmayacak. Yasadan, beş yıl Almanya’da yaşayan, geçimini sağlayan, suç işlemeyen, yazılı dil sınavını başaran insanlar bu haktan yararlanabilecek. 67 yaş üstü birinci kuşak göçmenler, sadece sözlü sınava tabi tutulacak, iyi uyum sağlayanlar; Almanca öğrenenler, okul ve mesleki alanda başarı gösterenler ise üç yıl sonra başvuru hakkına sahip olacak.” vurgusu yaptı. 

  İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in “Biz göçmenlerin toplumsal yaşama ve demokratik yaşama katılmalarını istiyoruz. Bu, bir paradigma değişikliğidir ancak bizim değerlerimizi kabullenmeyenlere bu hak verilmeyecek.” dediğine dikkat çeken Gemici “Çifte vatandaşlığın kabul edilmesiyle göçmen sorunları siyasi partiler tarafından dikkate alınacak. Yeni vatandaşlık yasası, bu yaz aylarında federal mecliste kabul edildikten sonra eyaletler meclisine gönderilecek ve burada onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.” ifadelerini kullandı. 

Almanya Türk Toplumu (TGD) İlk Genel Başkanı Prof. Dr. Hakkı Keskin’in çifte vatandaşlık için yoğun bir kampanya başlattığını belirten Gemici “KRV- Seçim Hakkı Girişimi olarak 75 kuruluşumuzu bir araya getirdik. Çifte vatandaşlık ve yerel seçim hakkı için mücadele ettik; bildiriler dağıttık, toplantılar düzenledik, imzalar topladık. Parti yetkilileri ile görüşmeler yaptık, milletvekillerine, bakanlara mektuplar yazdık. Radyo ve televizyon programlarına katıldık, basın açıklamaları yaparak konuyu gündemde tuttuk. Düsseldorf Eyalet Meclisi önünde yaptığımız mitingle mecliste yaptığımız toplantılarla kamuoyu oluşturmayı, bu sayede çifte vatandaşlık konusunun koalisyon protokolüne girmesini sağladık. Yaklaşık otuz beş yıldır verdiğimiz mücadele sonunda hedefimize çok yaklaştık.” şeklinde konuştu. 

Talepler

 Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Seçim Hakkı Girişimi Eş Başkanları Bahattin Gemici ile Dr. Aysun Aydemir şunları söyledi: “Yeni yasa ile göçmenlerin uyumu, siyasal ve sosyal hayata katılmaları kolaylaşacak. Şimdi hedefe çok yaklaştık. Koalisyon hükümetinden taleplerimizi şöyle:

1-) Almanya’nın kalkınmasına büyük emeği geçen birinci kuşak göçmenlere hiçbir zorluk çıkarılmadan Alman vatandaşlığı verilmeli.

2-) Daha önce Alman vatandaşı olan ancak 2000’den sonra Türk vatandaşlığına geçtiği için vatandaşlıktan çıkarılan on binlerce insanın mağduriyeti giderilmeli, vatandaşlık hakları iade edilmeli.

3-) Alman vatandaşlığı için yapılan başvurular altı ay, en geç bir yıl içinde sonuca bağlanmalı.

4-) Dil sınavı kolaylaştırılmalı, vatandaşlık başvurusunda bulunanların bu yöndeki çabaları dikkate alınmalı.

5-) Beş yıldan fazla bu ülkede yaşayan ancak Alman vatandaşlığına geçmek istemeyen göçmenlere yerel seçimlere katılma hakkı tanınmalı. 

 

6-) Daha önce çalıştığı hâlde işsiz kalan ve sosyal yardım alan yabancılar da vatandaşlık hakkından yararlanmalıdır.

 

7-) Daha önce Alman vatandaşlığına geçen yurttaşlarımız hiçbir zorlukla karşılaşmadan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını alabilmeli.”  

Zoll’dan İnşaat Sektörüne Büyük Denetim: 10 Kaçak Göçmen Tespit Edildi

Kuş Gözlemciliği Beyni Zinde Tutuyor

LÖSEV Ramazan’da Lösemi ve Kanser Hastalarının Yanında

Ali Çelik “Sürgün Yıllarım” ile Gurbetteki Hasreti Anlattı

Hamburg’dan Dünya Tüketici Günü Mesajı: Çocuklara Küçük Yaşta Bilinçli Tüketim Eğitimi

Bremenli Öğrenciler Gdansk Yolcusu: Kardeş Şehir Bağları Gençlerle Güçleniyor

Hamburg’da Olimpiyat Heyecanı: Kararı Halk Verecek

Hamburg Üniversitesi “Seçkin Üniversite” Unvanını Korudu

Hamburg’da Yeni Dönem: Nafaka Avansı Tek Merkezden Yönetilecek

Hannover Buchholz-Kleefeld’de 2026 Entegrasyon Ödülü için başvurular başladı

Hamburg’da seks işçilerinin hakları tartışılıyor: Sol Parti daha fazla destek ve görünürlük istiyor

Hamburg’da dijital ödeme için Avrupa adımı: Belediyede “Wero” dönemi gündemde

Hannover’dan örnek dayanışma: Kış yardım programı yüzlerce evsize destek verdi

Hannover’de Kent Merkezi Masaya Yatırılıyor

St. Pauli Frankfurt’a Geçit Vermedi: Millerntor’da Golsüz Beraberlik 0-0

Hamburg’da Nefret Suçları Alarm Veriyor: Faillerin Büyük Bölümü Aşırı Sağcı

Almanya tarihinde bir ilk: Cem Özdemir eyalet başbakanı oldu

Lübeck’te Irkçılığa Karşı Şiir ve Edebiyat Buluşması

Gazeteci Abdullah Çelik’ten “Buğday Zamanı” Romanı

Çifte Vatandaşlar Dikkat: Alman Vatandaşlığının Kaybına İlişkin Yeni Mahkeme Kararı

Hamburg’da Sosyal Medya Tartışması: “Yasak Çözüm Değil”

Münih’te kent merkezlerinin geleceği masaya yatırıldı

Abdulhadi Turus YTB Başkanlığına Resmen Atandı

Bremen’de Yaşlıların Topluma Katılımı Masaya Yatırıldı

Hamburg’da “Biletsiz Yolculuk” Tartışması: SPD Hapis Uygulamasını Kaldıracak mı?

Hamburg’da Kadınlar Günü’nde Anlamlı Adım: Forsmannstraße’ye Kadın Sanatçı İsmi Eklendi

Bremen’de “Ferienkompass”: Tatilde Çocuklara Eğitim ve Eğlence Bir Arada

Bundesrat’tan Sosyal Hizmetlerde Reform Girişimi: Bürokrasi Azaltılacak

Almanya’da BAföG Reformu Çağrısı: Bundesrat Hükümete Çağrı Yaptı

Murat S. Dural’dan Yeni Roman: “Fırtına Çıkmazı” Okurlarla Buluşuyor

Yükleniyor

loading

Zoll’dan İnşaat Sektörüne Büyük Denetim: 10 Kaçak Göçmen Tespit Edildi

Kuş Gözlemciliği Beyni Zinde Tutuyor

LÖSEV Ramazan’da Lösemi ve Kanser Hastalarının Yanında

Ali Çelik “Sürgün Yıllarım” ile Gurbetteki Hasreti Anlattı

Hamburg’dan Dünya Tüketici Günü Mesajı: Çocuklara Küçük Yaşta Bilinçli Tüketim Eğitimi

Bremenli Öğrenciler Gdansk Yolcusu: Kardeş Şehir Bağları Gençlerle Güçleniyor

  • Cumartesi 12.8 ° / 4.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 9.3 ° / 7.3 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazartesi 14.3 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı