Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Almanya’da bilim ve teknoloji tarihi alanında önemli çalışmalara imza atan Prof. Dr. Fuat Sezgin’i anmak amacıyla, doğumunun 100. yılı vesilesiyle Frankfurt’ta bir anma prog
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Almanya’da bilim ve teknoloji tarihi alanında önemli çalışmalara imza atan Prof. Dr. Fuat Sezgin’i anmak amacıyla, doğumunun 100. yılı vesilesiyle Frankfurt’ta bir anma programı düzenledi. Programa YTB Başkanı Abdullah Eren, Frankfurt Başkonsolosu İlknur Akdevelioğlu, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırma Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Bilal Erdoğan ve çok sayıda davetli katıldı.
“Avrupalı Türk Kimliğini Büyük Bir Zenginlik Olarak Görüyoruz”
Programın açılış konuşmasını yapan YTB Başkanı Abdullah Eren, İslam coğrafyasının bilim dünyasına önemli katkılar sunduğunu belirterek, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in bu alandaki çalışmalarıyla bilim tarihine yeni bir perspektif kazandırdığını vurguladı. Eren, “Yurtdışındaki varlığımızın, bir yandan Türkiye’nin desteğini her daim arkasında hissetmesini, diğer yandan da kendi ayakları üzerinde güçlü bir şekilde durmasını hedefliyoruz. Avrupalı Türk kimliğini büyük bir zenginlik olarak görüyoruz. Bugün burada toplanarak Prof. Dr. Fuat Sezgin’in mirasına sahip çıktığımızı göstermiş oluyoruz,” dedi.
“Yeni Nesilleri Özgüvenle Yetiştirelim”
Frankfurt Başkonsolosu İlknur Akdevelioğlu, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in mirasının gelecek nesillere aktarılmasının önemini dile getirerek, onun çalışmalarının özgüvenli bir nesil yetiştirmede rehber olduğunu söyledi. Akdevelioğlu, “Fuat Sezgin’in araştırmaları, Türk İslam medeniyetinin zengin bilim birikimini gözler önüne seriyor. Bu sebeple, yeni nesillerimizi bu özgüvenle yetiştirelim,” ifadelerini kullandı.
“10 Bin Cilt Eseri Okuyup Ciltledi”
İslam Bilim Tarihi Araştırma Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Bilal Erdoğan ise konuşmasında, Filistin’de yaşanan trajediye dikkat çekerek, “Fuat Sezgin hocamız, Müslüman gençlerin bilim tarihini öğrenerek özgüvenle geleceğe bakmalarını arzu ediyordu. Kütüphanesinde 10 bin cilt eseri bizzat okuyup ciltledi. Günde 17 saat çalışır, 27 dil bilirdi. Hocamızın hayatı, hizmet etmek isteyen herkes için ilham kaynağıdır,” dedi.
Sunumlar ve Panel ile Anıldı
Program kapsamında, İsmail Metin Çadıroğlu ve ekibi tarafından müzik dinletisi sunuldu. Ayrıca, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, “Fuat Sezgin” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Dr. Ömer Faruk Bayraktar moderatörlüğünde, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in hayatı, çalışmaları ve bilim tarihine katkılarını ele alan bir panel düzenlendi. Program, aile fotoğrafı çekimi ile sona erdi.
www.gazetehamburg.com