Haberlerde sürekli görüyoruz “Almanya uzman işçi arıyor” haberlerini. Bunu duyan, gören hemen işe koyuluyor ve ilk yapılması gerekenlerden biri olarak dil kursuna kayıt yaptırıyor. Dil öğrenmek, sebebi ne olursa olsun muhteşem bir şey fakat tüm bu çabalara değiyor mu? Almanya işçi istediğini söylüyor, doğru ama bu kadar eğitimli insanı neden istediğini söyledi mi?
SOKAKLARI EĞİTİMLİ İNSANLAR YÖNETİYOR
Markette raf düzenleyici, depolarda eşya taşıyıcısı, güvenlik görevlisi, temizlik görevlisi, köfteci, kısacası tüm iş alanlarında doktorlar, öğretmenler, dil bilimciler, avukatlar daha kimler var. Bu şekilde, Almanya hem ülkesini gençleştiriyor (Kendi vatandaşları çoğunlukla yaşlı kesim.) hem de bu gençlerin neredeyse sadece yüksek eğitimli kişilerden oluşmasını sağlıyor. Böylelikle yine geleceğine yatırım yapıyor. Tabii bu eğitimli bireyler, hep yurt dışından gelenler oluyor. Şimdi yazı başlığında belirtildiği gibi Almanya sizce ne için uzman işçi arıyor? Ülkesinin her köşesinde elinin altında eğitimli insan olsun diye olabilir mi? Alışveriş merkezinin güvenlik görevlisi bir diş doktoru, tuvalete gidiyorsunuz, orada temizlik görevlisi muhasebe okumuş. Daha birçok örnek var.
BU DURUMUN ALMANYA'YA KATKISI NE?
Eğitimli insanların hizmet ettiği bir yerde daha az sorun meydana gelir. Düşünsenize tuvalette bir muhasebeci çalışıyor ve siz oradan çıkarken para vermek istemiyorsunuz. Belki başka biri sizinle tartışır ama muhasebeci yanında para olmamasının sorun olmadığını belirtir ve kişiye bir dahakine ödemesi gerektiğini nazikçe hatırlatır. Almanya'da rahat ve refah toplum huzuru işte böylelikle oluşmuş olur fakat şunu unutmayın, Almanya da mesleğiniz öğretmenken bankacı olamazsınız. Burada bir mesleği okuyup başka mesleğe geçiş kastedilmiyor. Bir mesleği okuyup temizlik veya hizmet alanlarında görev alanlar yani meslekli mesleksiz çalışanlar konu ediliyor.
Eğitimli insanların hizmet ettiği bir yer daha çabuk ilerler. Geleceğe büyük bir yatırımdır. Gelecek sağlam temeller üzerine kurulmuş olur.
Başka ülkelerden uzman getirtip kendi toplumunu eğitimlilerden oluşturan bir ülke çok farklı görüşlere sahip olacağı için olayları daha iyi kavrar, tanır ve ona göre sağlam temeller atar. Burada mesela sürekli şu cümleyi duyarsınız: Bizim ülkede böyle yapılıyor ama burada böyle yapılıyor. Her ülkeden karşılaştırma bilakis uzmanlar tarafından yapıldığı zaman hem çok dikkate alınıyor hem de halkın genel kültürü artıyor ve sağlam toplum ortaya çıkıyor.
NEDEN UZMAN İŞÇİLER KENDİ ALANLARINDA ÇALIŞAMIYOR?
Bu durumun birinci sebebi, evrakların toparlanmasının çok uzun zaman alması. Başka uzman işçi bulana kadar eski uzman işçiler hizmet sektöründe bekletiliyor. Bir denklik için mesela en az altı ay beklersiniz. Denklik için örneğin bir küçük evrakı unutursanız Allah muhafaza üç ay daha beklersiniz. Sebebini sorsanız işçi eksikliği, derler. Bunu sıkça duyarsınız. Mesela bazen ciddi ciddi soruyorum kendime “Almanlar biz yabancıların iki ya da dört yaşam hakkı olduğunu mu düşünüyor? diye. Evraklar konusunda çok yavaşlar. Yabancılar için geçerli tabii bu cümle. Kendi vatandaşları için süreç çok daha hızlı işliyor.
İkinci sebep ise buraya gelen birine danışmanlık hizmeti verilmemesi. Buraya geldiniz, mesleğiniz ne olursa olsun kendiniz uğraşacaksınız. Öyle uzman kişisiniz diye burada sizleri ne yazık ki kapıda beklemiyorlar. Böylelikle zaman kazanılıyor. Öyle ya siz hemen kendi mesleğinizi yapsanız hizmet sektöründe çalışan olmaz.
KOLAY DEĞİL
Burada kendi alanınıza kavuşmak kolay değil ama imkânsız da değil. Tedbiri bırakırsanız Almanya'nın istediği bir hizmetçi olursunuz. Bırakmazsanız kazanırsınız. Kolay olmadığını bilin de buraya öyle gelin, psikolojiniz hazır olsun.
Hoşça kalın.