Songül Şahin


ALMANYA'DA MÜLTECİLER ARASI AYRIMCILIK

Avrupa ülkeleri arasında en çok mülteci alan ülke Almanya. Bu, yıllarca neredeyse hiç değişmedi.


 

Avrupa ülkeleri arasında en çok mülteci alan ülke Almanya. Bu, yıllarca neredeyse hiç değişmedi. Tüm zorlu şartlarına rağmen Almanya, tüm akrabaların, arkadaşların ve daha iyi bir gelecek isteyenlerin bir arada olma noktası oldu. Almanya’ya gitmek kadar kalmayı başarmak da bir hayli zor. Almanya'da vize almak için insanlar âdeta yarışa sokulur. Bu insanlar, yıllarca Almanya’nın süreli vizesini almak için bekler. Vize işlemleri düzene girene kadar aile ferdinin cenazesine gidemeyen çok insan var. Bahsettiğim yarışın içinde anne babasını yaşlanmadan, kuzenlerini büyümeden, arkadaşlarını ve kardeşlerini evlenmeden aynı şekilde görebilme umudu da var. Neticede hayata bir kere geliyoruz. Bunları kaçırmak demek, bir ömrün belki de boşa gitmesi demek. Tüm bu istek ve beklentiler ile “Bugün, yarın, gelecek ay.” derken yıllar geçer bu vizeyi alabilmek için. Kalmak için vizeniz olur fakat ülkeden çıkış yaparsanız, bir daha dönüş yapamazsınız. Bu yüzden aynı yere mahkûm olursunuz. Geçici vize alırsınız genelde. Her bitiş tarihinden birkaç gün önce devlet size görüşme randevusu belirler. Oraya gittiğinizde istedikleri tüm belgeler ise hazır olmalı. Öğrenim, çalışma vb. Kurallar çok serttir. Her vize alışınızda da para ödersiniz. Vize verildiyse kimliğiniz gelene kadar yurt dışına çıkamazsınız. Kimliğinizin elinize ulaşma süresi 4 haftadan 6-8 haftaya kadar uzar. Sürekli bekleme moduna alınırsınız yani zorlu bir süreçtir. Bu işlemler, yıllardır aynı şekilde devam eder. 

Almanya'da hem Almanların hem de burada yaşayan yabancıların çok ilginç bulduğu bir durum var: Ukraynalıların Şubat 2022’de çıkan savaş ile Avrupa'ya girmesinin yasal olması. 

Almanya’ya yıllarca her alanda hizmet sunan diğer ülke mültecilerini kıskandırırcasına Avrupa vizesi verilen Ukraynalıları Almanya, âdeta evlatlık aldı, kendi evladı gibi de sahip çıktı. 

UKRAYNALILAR HANGİ YASAYA GÖRE AVRUPA'YA GİRİŞ YAPTI? 

2001'de çıkarılan AB Geçici Koruma Yönergesi ile Ukraynalıların Avrupa’ya girişi serbest oldu. Bu yasa, Rusya ve Ukrayna savaşı ile birlikte ilk kez kullanıldı. Savaştan hemen on gün sonra Ukraynalı aileler bu yasa ile korunma altına alınmış oldu. 

UKRAYNALILAR ALMANYA’DA SORUN YAŞADI MI? 

Ukraynalılar, Ukrayna’da bıraktığı hayatına Almanya'da hiç ara vermeden, zaman kaybetmeden kaldığı yerden devam etti. Dolayısıyla Almanya'da iki türlü mülteci oluştu: Ukraynalılar ve diğerleri.

Onlarca ülkeden mülteciler bir tarafa, Ukraynalılar bir tarafa alındı. Aşağıdaki örneklerden ne demek istediğim daha iyi anlaşılacak. 

Ukraynalılar trene bedava binerek Almanya'ya gelir. Diğerleri (Türkler, Iraklılar, Suriyeliler, Pakistanlılar ve Afganlar) binlerce euro öder. Bazen bu da yetmez, yolda canları ile yolculuğun bedelini öder.

Ukraynalılar direkt giriş yapar. Diğerleri Almanya’ya önce Türkiye (Neredeyse 8-9 bin euro karşılığında) daha sonra Yunanistan (5-6 bin euro karşılığında) sonra artık Sırbistan üzerinden anca Almanya'ya gelir. Eritre, Fas, Tunus ve Arnavutluk gibi ülke vatandaşları aynı şekilde çok zorlu yollarla Almanya’ya ulaşır. Küçük bir kız çocuğunun dizlerinde sıvı kalmadığı için çektiği ağrı geldi aklıma. Yürümekten dizlerinde sıvı kalmamıştı. 

Ukraynalılar toplu ulaşım araçlarına aylarca pasaport gösterip bedava bindi, üstelik her yerini gezdi Almanya’nın. Diğerleri ücret ödemek zorundaydı. 

En zorlu kısmı ise Ukraynalılara çalışma izni hemen verildi. Gelir gelmez isteyen istediği yerde, evrak derdi, aylarca bekleme kuyruğu olmadan işe girdi. Diğerlerine en az dokuz ay Almanya’da yaşama şartı ile izin verildi. Dokuz aydan hemen sonra da iş bulmak kolay değildir. Almanca bilme şartı öncelikli zorluklardandır. 

Ukraynalı çocuklar hemen alındı okullara Almancayı hiç bilmese bile. Diğerleri bir sürü adım geriden devam etmek zorunda kaldı. 

Burada yıllarca yaşayıp, çalışıp dil sahibi olanların alamadığı vizeyi Ukraynalılar hemen aldı. 

UKRAYNALILARA PİYANGO VURDU 

Yıllardır Avrupa Birliği’ne girmek isteyen Ukraynalılara bu vesile ile büyük piyango vurdu. Savaş dolayısıyla burada olup bu yazın tatile gidenler bile var. Kaldıkları yerden devam ettiler hayatlarına. Ne zaman kaybı oldu ne de başka bir sorun. Diğerleri ise bunlar için yıllarca sabretmek zorunda.

ALMANYA NEDEN KENDİ ÜLKESİNDE KÜÇÜK BİR UKRAYNA OLUŞTURUYOR? 

Almanya’nın Ukraynalıların sahip olduğu zenginliğe mesela ayçiçeği yağı gibi birçok ürüne ortak olmak gibi çıkarları var. Ukraynalıları buraya iyice yerleştirdikten sonra Almanya masaya oturmak isteyecektir. 

NEGATİF YÖNLERİ 

Kendini üstün gören Ukraynalılar arasında şimdilik diğer mültecilere burun kıvıran çok. Kendilerini cidden VIP mülteci olarak değerlendirip diğerlerini hor görüyorlar.  

Ukraynalılar ve diğer ülke insanları arasındaki gerginlik, birbirinden hoşnutsuzluk, ayrımcı davranan bir devlet kavramının oluşması, ev fiyatlarının artması, tüm önceliklerin Ukraynalılara verilmesinden dolayı birçok eyaletin mültecileri olumsuz yaşam yerlerinde barındırması, başka yerlerde de savaş olduğu için gelen insanların görmezden gelinmesi negatif bir durum oluşturuyor.  

POZİTİF YÖNLERİ 

Başka ülkelere gitmek zorunda kalan insanların zaman kaybetmeden yeni hayatına devam etmesi, ilk kez bir savaş ülkesine bu denli sahip çıkılması, yeryüzünün bir toprağı bir yere ait diye diğer insanları ölüme terk etmenin gerek olmadığının anlaşılması, kendi ülkesinde istediği refahı bulamayan insanların, yeryüzü üzerinde başka yerde de yaşam hakkının olması, devletlerin istediği sürece her ülkeye sahip çıkabildiğini, savaşın olumsuz etkilerini böylelikle en aza indirmeye aslında güçlerinin olduğunu göstermesi bu durumun pozitif yönlerini oluşturuyor.  

Hayat size hep Ukraynalıların şansından versin. 

Görüşmek üzere. 

 

Adıyaman

13.12.2024

  • İMSAK 06:00
  • GÜNEŞ 07:27
  • ÖĞLE 12:26
  • İKİNDİ 14:55
  • AKŞAM 17:16
  • YATSI 18:37

Hannover’de Kadın Gece Taksi Hizmeti Flinta Kapsamına Genişletildi.

Mardin’in Geleceği İçin 200 Proje Vali Akkoyun’a Sunuldu

Almanya’da Bürokrasiye Darbe: Vatandaşlar Bilgilerini Tekrar Tekrar Vermeyecek

Göç ve Birlikte Yaşam İçin Hamburg’da Ortak Çözüm Arayışı

Raub auf 72-jährigen Mann in Andernach - Untätigkeit von Zeugen zieht Konsequenzen nach sich

Silvester 2024/2025 - Feuerwerksverbot rund um die Binnenalster und auf dem Rathausmarkt