Bir telefon harcı 20 bin TL nasıl olur? Bu kadar fahiş bir fiyata hangi açıklama sebep gösterilebilir? Şu anki ekonomik krizin çözümü gençlerin ödeyeceği telefon harç ücreti mi? İnanılır gibi değil. Artık şaşırmaktan korkarım ki bir gün hepimiz şaşı olarak kalkacağız.
Daha önceki yazılarımdan birinde en iyi telefonun gençlerin hakkı olduğuna değinmiştim. Zira gençlerin ulaşabileceği en büyük hayal son model telefon. Son model BMW almalarını kim istemez yoksa değil mi? Ellerindeki son şeyin de artık imkânsız olması bana göre feci bir şey.
BAŞKA HANGİ ÜLKEDE BU UYGULAMA VAR?
Kardeş ülke Azerbaycan hakikaten kardeş gibi. Bu haksız uygulamaya göre Azerbaycan Türkiye’den şu an biraz daha insaflı. İleride muhtemelen o da harçları yükseltecektir. Bir telefon belirli bir miktarın üzerinde ise 300 euro alınıyor. O miktarın altındaysa 60 euro kayıt ücreti talep ediliyor.
AVRUPA’DA BU DURUM NASIL?
Avrupa’da telefonlarda kayıt ücreti diye bir şey yok tabii. Örneğin Almanya, gider Mısır'dan, Hindistan'dan hatta Türkiye’den tişört getirir, bunları en ucuza satar. Tişörtlerin bu ülkelerden geliş fiyatı 50 sent bile değildir, Almanya da onu orta fiyattan satar. Eğer bu ürünü kendi üretirse çok yüksek fiyattan satar çünkü işçilerinin hakkını vermek zorunda. Bizdeki telefon konusunu ayrı bir durum diye düşünmeyelim. Yurt dışı telefonlarının kayıt ücreti asla olmaması gereken bir şey. Neticede Türkiye'de telefon üretilmiyor ki kendi ürettiğimiz satılsın diye önlem alalım. Bir firma da yurt dışından getirebilir, bir şahıs da. İkisi de aynı şey. Koskoca bir firma kayıt parası ödüyorsa bu ayrı bir durum. Şahıs ile firma arasındaki ayrımı yapabilmek gerek.
YAN ETKİLERİ
Bir ülkede ekonomik durum ne olursa olsun bunu gençlere mal etmemeli. Bir ürünün fiyatını yurt dışı malı diye abartmamak gerek. Çok zor gidilen bir yerden gelen malların böyle pahalı olması sanki o ürün bir Hint kumaşıymış izlenimi veriyor. Fark giderek açılıyor. Türkiye yerlisi iyice kabuğuna sıkışıyor ve dış çevreye ulaşmak iyice zorlaşıyor.