Yasemin Murat Arslan


FİKİR ALIŞVERİŞİ, TARTIŞMA KÜLTÜRÜ

Bakıyorum şöyle bir etrafıma, biz millet olarak bir konu üzerine konuşmayı, tartışmayı, fikir alışverişini sanki hiç mi hiç öğrenememişiz.


Bakıyorum şöyle bir etrafıma, biz millet olarak bir konu üzerine konuşmayı, tartışmayı, fikir alışverişini sanki hiç mi hiç öğrenememişiz. 

Hâlbuki fikir alışverişi yapabilmek, farklı fikirlere sahip insanlarla bir araya gelmek insanı geliştirir, ufkunu açar. Dünyaya farklı açılardan bakabilmemizi sağlar. Bütün farklı, alışılmışın dışında yapılan işler gibi beynimizin daha dinç kalmasına da yardımcı olur. 

Mesela bir arkadaşımızla ya da bir yakınımızla bir yerde oturup sohbet ettiğimizi düşünelim. Muhtemelen birlikte sohbet ettiğimiz kişi karşımızda oturuyordur ve her nerede oturursak oturalım onun etrafa bakış acısıyla bizim bakış açımız aynı değildir. Onun gördüğü birçok şeyi biz, bizim gördüğümüz birçok şeyi de o kişi aynı şekilde göremiyordur ya da onun gördüklerini biz, bizim gördüklerimizi de o hiçbir şekilde göremiyordur. Onun görebildiğini ben de görebilmek istiyorsam pozisyonumu değiştirmem gerekir. 

Onun bana yada benim ona gördüğüm manzaranın ilginç olduğunu söylediğimizde ne yaparız? Hiç itiraz etmeden, gayriihtiyari arkamıza döneriz değil mi? 

KAVGADAN KAÇINMAK

Aynı şey konular ve olaylar için de geçerli. Peki, bir olaya karşımızdaki kişi yada kişiler, farklı açılardan baktığında ve bize o farklılıkları anlatıp göstermek istediğinde neden direniyoruz? Neden konuşmaktan kaçıyoruz? Neden tartışmak yerine kavga ediyoruz? Neden bizim şahsımıza yapılmış bir kötü davranış gibi değerlendiriyoruz? 

Karşımızdaki kişiyi hemen art niyetli, bize karşı olan, kötü düşünüp bize kötülük yapma niyetinde olduğunu varsayarsak onunla kavga ederiz ama onunla konuşup, onu anlamaya, kendi görüşümüzü ortaya koyarak kendimizi en doğru şekilde ifade etmeye çalışırsak, iki farklı fikir üzerine medenice konuşup tartışabilirsek biz karşımızdakine, karşımızdaki de bize birçok yenilik katmış olur. Her ikimiz de birbirimizi bir adım daha ileriye taşıyabiliriz. Kavga, öz güven eksikliği, düşük kültür düzeyini gösterirken fikir alışverişleri, tartışmalar insanın kendine olan öz güvenini, farklı görüş açılarına saygı duyabilme yeteneğini ve empati kurabilme becerisini gösterir. 

Kavga gördüğümüz zaman o ortamı terk etmek, yapılacak en doğru davranış iken tartışma ortamından kaçmak kendimize olan güvensizlik duygusundan kaynaklanır. 

İnsanlar konuşa konuşa, hayvanlar koklaşa koklaşa anlaşır. 

Seçim gününde, hangi görüşe sahip olursak olalım ama asla kavgaya sebebiyet vermeyelim

Adıyaman

22.12.2024

  • İMSAK 06:05
  • GÜNEŞ 07:32
  • ÖĞLE 12:30
  • İKİNDİ 14:58
  • AKŞAM 17:19
  • YATSI 18:41

St. Pauli’den Stuttgart Zaferi: Yılın Sonunda Değerli Üç Puan!

HSV Yılın Son Maçında Fırtına Gibi Esti! 5-0

12-jährige Kölnerin vermisst - Öffentlichkeitsfahndung

Magdeburg’da Şiddete Sert Tepki: Türk Toplumu Birlik Mesajı Verdi

Hamburg’da Kanlı Hesaplaşma: 19 Yaşındaki Şüpheli Tutuklandı

Almanya’da Noel pazarına saldırının şüphelisinin “risk değerlendirmesinden” geçtiği iddiası