Yasemin Murat Arslan


HEPİMİZ YOK MU OLACAĞIZ?

Dünyayı felakete sürükleyen kesim, zenginlik yarışına girmiş olanlar mı? İnsanlığın geleceğini sorgulayan bu yazı, teknoloji ve zenginliğin dünyamız üzerindeki etkilerini tartışıyor. Tanınmış bir zenginin "Hepimiz yok olabiliriz" iddiasından yola çıkarak, başka gezegenlere gitme hayalini sorgulayan yazar, teknolojinin kötüye kullanımını ve insanlık değerlerini masaya yatırıyor.


 

Bir yazı okumuştum. Tanınmış dünya zenginlerinden biri, ismi lazım değil, demiş ki: "Dünyada yaşayanlar hepimiz yok olabiliriz." Hem de yanılmıyorsam tarihte vermiş.

Bu yazılanlar ne kadar doğru bilmiyorum. Günümüzdeki bilgi kirliliğini de göz önünde bulundurarak düşünüyorum. O kişi böyle bir şey söylemiş olmasa bile, birilerinin aklından böyle bir şey geçiyor olduğundan dolayı kafama takıldı ve bunu burada konu yapmak istedim. Çünkü sonuçta dünyayı felakete sürükleyen kesim, birbirleriyle zenginlik yarışına girmiş kesim diye düşünüyorum. Bugün zengin olmak demek, en gelişmiş teknolojiye sahip olmak demek. Teknoloji ise gerektiği yerde, iyi şeyler için kullanıldığında fayda sağlar. Aksi takdirde ise dünyamızı, bizlerin artık apaçık gördüğü gibi, felakete sürükler.

Mesela tıpta kullanılan teknoloji, hayat kurtarıcı olabilir dürüst bir doktorun elinde olduğu zaman. Kötü niyetli bir doktorun elinde ise insanların ölümüne, sömürülmesine, organlarının çalışmasına varacak şekilde zarar vermeye yardımcı olabilir.

Aynı kişi bir de demiş ki: "Eğer başka gezegenlere gidersek, o zaman yaşama şansımız var."

Birincisi, başka gezegenlere böyle kısa bir zamanda nasıl gidip yerleşebileceğiz? Herhangi bir gezegende yaşamamızın mümkün olduğuna dair yenilikler mi var da bizim haberimiz yok? Öyle bile olsa kimler gidip başka bir gezegene yerleşip hayatına devam edebilecekler? Benim görüşüme göre sadece siz çok zenginler gidebilirsiniz, biz sıradan insanlar değil. Anlamadığım şey şu: Bizler sizinle birlikte gelemeyeceksek, sizlerin oraya gidip bizsiz yaşamanız mümkün olabilir mi?

Bence olmaz. Neden mi olmaz? Sizin hayatınızda eğlence kalmaz ki. Nasıl ve ne için yaşayacaksınız? Geliştirmiş olduğunuz teknolojiyi hangi canlılar üzerinde test edeceksiniz? Hangi insanın rızası olmadan organlarını söküp alacaksınız? Mesela kimi sömüreceksiniz? Kimin canını nasıl yakacaksınız? Hangi anneyi nasıl ağlatacaksınız? Hangi çocuğu, hangi bebeği, daha annesinden doğmamış bir masumu nasıl parçalayacaksınız? Bütün bunları yapmadan hayattan zevk almanız mümkün mü? Yoksa birbirinizi mi yiyeceksiniz? Siz bizsiz oralarda ne yapacaksınız? Biz sizin vazgeçemeyeceğiniz mutluluk ve yaşam kaynağı gibi gördüğünüz canlı oyuncaklarız. Biz olmazsak siz nasıl mutlu bir hayat sürebilirsiniz ki?

Gelin, en iyisi vazgeçin bu hayalinizden. Bindiğiniz dalı kesmeyin. Çünkü biz, sizin hayatınıza anlam kattığınıza inandığınız kuklalarız. Yapmayın. Bu dünyayı yaşanmaz hale getirdiniz; siz gittiğiniz gezegenleri de katledersiniz. Biz ve içinde yaşadığımız dünya sizin zorbalıklarınıza alıştık artık. Belki de başka gezegenler de bu kadar şanslı olamayabilirsiniz. Belki de uzaylı dedikleriniz ve gitmek istediğiniz başka gezegenler size bu kadar tahammül etmeyecek, bu şekilde boyun eğmeyecekler. Gitmek istiyorsanız da gidin. Ama şunu da bilin ki oradakiler sizi, aç mideleri, susuzluktan kurumuş bedenleri, derinden yaralı yüreklerine rağmen soğukta buz tutmuş elleriyle ayakta alkışlamayacaklar.

Herkesin yaptığı yarına kalır, yanına kalmaz. Bütün güç, kazdığınız kuyuya kendiniz düşene kadar sizindir.

Adıyaman

13.09.2024

  • İMSAK 04:38
  • GÜNEŞ 06:00
  • ÖĞLE 12:28
  • İKİNDİ 16:00
  • AKŞAM 18:46
  • YATSI 20:02

Großkontrolle auf der BAB 61 zur Kriminalitätsbekämpfung

Oberfranken’de 27 Yaşındaki Şüpheli, Bundeswehr Askerlerine Saldırı Planıyla Yakalandı

Almanya'da her 5 çocuktan 1'i yoksulluk riski altında

Frankfurt - Gelnhausen: Vermisstensuche nach Rishan Aleba

Hamburg'da Barış İçin Ortak Festival Çağrısı: Peter Brandt da Katılıyor

Hamburg 2024 Sinema Ödülleri: Koralle Kino'da Görkemli Törenle Sahiplerini Buldu