Ben bir okulda çalışan sosyal pedagog ve rehber öğretmen olarak, sizlere öğrencilerimde gözlemlediğim davranış bozukluklarına ve nedenlerine değinmek istiyorum. Veli toplantılarımızda veya velilerimizle öğrencilerimiz hakkında yaptığımız özel görüşmelerde çocuklarının davranış bozukluğu nedeniyle başarısız olduklarını öğrenen anne ve baba bu durumu bilmedikleri için hemen paniğe kapılıyorlar.
Öncelikle davranış bozukluğu nedir? bir tarif edelim.
Çocuklarımızın bedensel ve ruhsal nedenlere bağlı olarak içinden çıkamadığı, sıkıntılarını davranışlarına, hareketlerine yansıtması demektir. Bu çocuklarımızın ailesiyle ve çevresiyle sürekli tartışması, sürtüşmesi, ters düşmesidir.
BU DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI NELERDİR?
- Sık görülen sinirlilik halleri
- Sürekli hırçın olmaları
- Geçimsizlik ( arkadaşlarına küfür etmek, sataşmak, kalem veya defterlerini çekiştirmek ve onların isteği dışında arkadaşlarının okul eşyalarını alarak onları kızdırmak, zarar vermek).
- Yalan söylemek
- Uykusuzluk veya uykulu halleri
- Kavgacı halleri, her an patlamaya hazır halleri
- Okuldan kaçma
- Çalma
- Kendilerine, vücutlarına zarar vermek ( kollarını ve bacaklarını bıçak veya jiletle çizmek gibi).
- Yangın çıkarmak
- Kuralları çiğnemek
- Sürekleri öğretmenlerine, büyüklerine baş kaldırma gibi belirtiler davranış bozukluğu olarak nitelendirilir.
OKULLARDA SALDIRGANLIK NE YAZIK Kİ SIK GÖRÜLEN BİR DURUMDUR:
Okullarda çok sık görülen, haberlerde sıkça rastladığımız saldırgan çocuklar, ruhsal sorunları nedeniyle yaşıtları ve genel olarak çevresiyle uyumlu ilişkiler kuramayan her an patlamaya hazır olan çocuklardır. Kuralları çiğneyerek küçük anlaşmazlıkları bile, bilek gücüyle çözmeye çalışırlar. Tepkileri maalesef ölçüsüz ve durumlara orantısızdır. İçindeki öfkeyi, dürtüleri dizginlemeyi öğrenme olanağı bulamamış öğrencilerdir. Bu davranış bozuklukları evde çocuklara uygulanan katı kurallar, sürekli dayak yiyen, başı boş bırakılmış çocuklarda sıkça görülüyor. Bu saldırgan durumlar rahat, kolay şartlarda yetiştirilmiş, disiplin, kural nedir bilmeyen, dayak yememiş çocuklarımızda da görülüyor. Nedeni de kendisine sınır konmadığı için kurallara uymak yerine, kendisine uyum sağlanmasını beklemesinden kaynaklanır. Yaptığı her aykırı davranışı büyükleri tarafından hoş görülmüştür. (istediği saatte eve gidip gelmek, alkol almak, geç saatlere kadar bilgisayarla oynamak, yazışmak ve sigara içmek gibi).
Böyle öğrencilerimiz maalesef derslerinde başarısızlar.
Bu önemli konuya devam etmek dileğiyle...sevgiler