Seçimler geldi geliyor. Yurt dışında yaşayanlar oy atmaya çoktan başladı. Almanya’da oylar sakin bir havada veriliyor. Türkiye’de yaşayan vatandaşların da oy vereceği gün yaklaşıyor. 14 Mayıs yaklaşırken “Miting nedir, ne değildir?” sorusuyla ilgili bilincinde olmamız, unutmamamız gereken bazı hususlar var.
Örneğin mitingler düğün değildir. Oy vermek önemli fakat bizim düğün heyecanımızı elimizden alacak kadar değil.
Mitingler bayram değildir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi birlik ve beraberliğimizi bir arada yaşayacağımız önemli günlerimiz zaten vardır.
Mitingler halay çekip müzik eşliğinde vakit geçirip eğlendiğimiz yerler değildir. Akşamları gideceğimiz kimine göre türkü bar kimine göre pop kimine göre karışık şarkılar çalan canlı müzik mekânlarımız veya sıra gecelerimiz vardır.
Mitingler konser yeri değildir. Çok değerli şarkıcılarımız, türkücülerimiz vardır ve gerçek konser onlar tarafından verilir.
Mitingler ailecek yapılacak bir aktivite de değildir. Çocuklarımız omzumuzda, elimizde parti bayrakları ile seçim meydanlarında değil, ülke bayrağımızla ulusal günlerde olmamız gerekir. Fark ettiyseniz son yıllarda tüm bu aktivitelerdeki sevinçlerimiz kısaldı. Örneğin bayramlarda daha az çocuk oluyor dışarıda. 2011 yılında üç çocuğun Ramazan Bayramı’nda kaçırılıp öldürülmesini her televizyon kanalı günlerce haber yaptıktan sonra bu gelenek, maalesef büyük anlamını kayıp etti. O günden beri çocuklar bayram günü sokaklarda artık yok denecek kadar az. O çocuklar, parti konuşmalarında ortaya çıkmaya başladı. Parti başkanlarının öptüğü “Ben çocuk severim, ben temizim.” mesajı vermek için kullandığı çocuklar olarak göründü. Çocukların beyinlerinde bayram günleri ile miting günleri böylelikle yer değiştirdi. Çocuklardan böylelikle bir gelenek çalınmış oldu. Geleneksiz bırakılan bir çocuğun ileride geleneklerine nasıl sahip çıkacağı da ayrı bir konu.
Sevdiğimiz kişilerin konserine gitmek pahalı olunca mitinglerde bedavaya şarkı söyleyen tabiri caizse bağıran şarkıcıların konserine gittik. Burada bağıran kavramı kullanıldı çünkü gerçek sanatçının yeri kendi konseridir. Gerçek sanatçı, tüm halka hitap eder, sadece bir partinin seçmenine değil. İçinde aşk, intizar, naz, sevinç, hüzün barındıran şarkılarla eğlenmek yerine bir parti liderini öven şarkılarla oraya buraya sallandık yani eğlendik. Aynı zamanda böylelikle mevlit kavramına da el atılmış oldu.
Halk her şeyin bedava olduğu ve yasak olmadığı miting yerlerinde eksiklerini gidermeye başladı. Mitingler bu boşlukların yerini dolduracak yerler değildir. Lütfen geleneklerimizi, güzel günlerimizi yok sayıp her şey miting alanlarında yaşanıyormuş gibi hareket etmeyelim daha fazla! Bütün sevinçlerimizi birlikte yaşadığımız tek yer sanki miting alanları. Düşünsenize büyük heyecanla toplanıp mitinge gidiyorsunuz ve orada soğan cücüğünden bahsediliyor. Mikrofonu eline alıp, bağırıp çağıran insanlar için onca yol gidiyorsunuz. Bayram gününüzü durmadan onu bunu aşağılayan kişiler ile değiştiriyorsunuz çünkü bayram coşkusunu oradan almaya çalışıyorsunuz.
BİR SIR
Size bir sır vereyim mi?
Yaptığı bir işi yüzünüze vurmak için miting yapanlara asla önem vermeyin. Bir kişi bir şeyden mesulse onu zaten yapacak. Bir öğretmen çocuğa okumayı öğretti diye velilere büyüklük taslayamaz çünkü bu zaten onun görevi. Öyle düşünün.
Birini asla ölümüne sevmeyin hele parti liderlerini asla çünkü bir parti lideri, bir kesimi, diğer parti lideri diğer kesimi temsil eder. Birini ölümüne sevince diğerinden otomatik olarak ölümüne nefret edilir. Böylelikle ne birlik kalır ne beraberlik. Sonra liderler istediği kadar birlik ve beraberlik desin. Burada suç halkın olur. Biliyorsunuz birine değerinden fazla değer verirseniz ya değerini kaybeder ya da hayatını mahveder. Bunu yapmayın yani birini sevin ama ölümüne değil. Doğrularını makul şekilde destekleyin. Düğünlerinizi, bayramlarınızı onların mitinglerine feda etmeyin.
Miting nedir?
Miting, Şaban filmlerinde kalmış Maho Ağa taslamasıdır. Gelişmiş ülkelerde böyle bir aktivite yoktur.
Hoşça kalın.